Hopp til innhold

Utsetter eiendomsskatten

Oslo Arbeiderparti sa hverken ja eller nei til eiendomsskatt på årsmøtet lørdag. Nå skal spørsmålet utredes fram mot kommunevalget i 2015.

Marit Nybakk

Leder i redaksjonskomiteen Marit Nybakk sier eiendomsskatt er ikke et mål i seg selv.

Foto: Kimmo Mäntylä / Ap

«Oslo Arbeiderparti mener i tillegg at det kan være en ny inntektskilde å gjeninnføre eiendomsskatt i Oslo» står det i teksten som ble vedtatt på årsmøtet

– Eiendomsskatt er ikke et mål i seg selv, sier Marit Nybakk, som er leder i redaksjonskomiteen til NRK.

– Vi sier kan og ikke skal. Sånn sett er dette en utsettelse. Det er så mye hva, hvem og hvordan, og det må vi sette kyndige folk til å utrede, sier Nybakk.

– Ingen enkel sak

Det forelå tre forslag om innføring av eiendomsskatt til årsmøtet. Etter å ha behandlet forslagene, endte redaksjonskomiteen opp med et forslag om utredning som ble enstemmig vedtatt.

– Men at noe blir enstemmig vedtatt, betyr på ingen måte at eiendomsskatt er en enkel sak for partiet, sier Nybakk.

– Dersom man går inn for det i en eller annen form, må vi vite hva slags eiendomsskatt. Vi må vite nøyaktig hvem som skal ha den, hva skal verdien på eiendommene være, og hva skal bunnfradraget være. Er det enkelte typer næringer som bør skjermes, og hvorfor? Og hva skal inntektene brukes til?

Hun sier at det for eksempel kan være aktuelt å skjerme små butikker, og å ta hensyn til at det er dyrt å drive næringsvirksomheter i Oslo sentrum.

– Må se på nye intektskilder

Før årsmøtet foreslo Fredrik Mellem at en eiendomsskatt kunne ha et bunnfradrag på ti millioner for å sørge for at det er de rikeste som må betale. Nybakk tror det blir for enkelt.

– Jeg tror ikke man kan si at man går inn for et bunnfradrag eller ikke. Det er så mange flere sider ved dette.

– Bare noe så enkelt som markedsverdi kontra ligningsverdi på eiendommene må vi se på.

Grunnen til at Oslo Ap ønsker å utrede en eiendomsskatt, er at de mener at Oslo trenger å se på nye inntektskilder for å finansiere en by i vekst.

Derfor ønsker de også at en utredning skal vise hva Oslo Ap kan få til med inntektene fra en eiendomsskatt, og at det skal være tydelig definert hva pengene vil gå til. Eksempler er barnehage, skole og eldreomsorg.

I forslaget skriver de at de ønsker å prioritere barn og unge.

Har ikke hatt eiendomsskatt siden 1998

Rune Gerhardsens Ap-SV-byråd innførte eiendomsskatt i 1992, men Høyre-byrådet fjernet skatten da de kom til makten i 1997.

Arbeiderpartiet fortsatte å gå til valg på eiendomsskatt fram til 2007, da det ble vurdert til å være en for dårlig valgkampsak. Det samme skjedde i 2011, da et forslag om skatt kun på næringseiendom var oppe.

Beslutningen om å gå til valg på eiendomsskatt i 2015 blir tatt når kommunevalgprogrammet vedtas om et års tid.

Fram til da skal programkomiteen utrede hva slags eiendomsskatt partiet eventuelt går inn for. Det er denne komiteen som lager kommunevalgprogrammet for 2015-2019, altså det programmet Oslo Ap skal gå til valg på for å ta makten i Oslo fra de borgerlige.