Hopp til innhold

Ulovlig bruk av YouTube på skolen

YouTube er blitt en ressurs for lærere i undervisningen, men underholdningsbransjen vil ha slutt på ulovlig fremvisning av film og musikk.

YouTube

Lærere bruker youtube i undervisningen. Illustrasjonsbilde

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Lærere i Oslo og Akershus bruker relevante videosnutter fra YouTube i undervisningen.

Problemet med bruk av YouTube i skolen, er at det ikke er mulig å se hva som er lovlig opplastet, og hva som er ulovlig opplastet.

– Vi bruker YouTube i historietimene, i geografitimene, og alle andre skolefag, sier Roger Nielsen, IKT ansvarlig ved Sinsen barne- og ungdomskole.

Nå er film- og musikkbransjen lei av at skolene ikke tar hensyn til opphavsrettighet ved bruk av materiell på internett.

– Der er problematisk at Youtube blir brukt i skolen, sier Harald Sommerstad, styreleder i GramArt, foreningen for musikerne.

Youtube– en ressurs

Lærerne bruker korte klipp med blant annet film eller musikk i timene, for å variere undervisningen og for å gi elever et sterkere inntrykk og forståelse for materielle som skal læres.

– I forbindelse med 9. april fant jeg et orginalt opptak av Arnulf Øverland hvor han leser opp diktet «Du må ikke sove». Samtidig ser man blider av invasjon i Norge. Dette gir en stor effekt på elever, sier Nielsen.

Men han legger til at det ikke alltid er like lett for lærerne å forholde seg til alle lover og regler som gjelder for bruk av Youtube.

Både Torgeir Waterhouse i IKT Norge og Stian Krog i Sagene Data, kan bekrefte at mange lærere har for lite kunnskap om bruk av videoklipp fra internett i skolen.

Stian Krog er i dag dagligleder i Sagene Data, og har lærererfaring fra Bjølsen skole.

– Vi samarbeider med 29 skoler i Oslo med IKT løsninger. Det er ingen tvil at mange lærer ikke kan reglene som gjelder for framvisning og bruk av Youtube, sier Krog til NRK.

Han forklarer at opphavsrett ikke er en del av lærerutdanningen, og derfor en av grunnene til at så mange lærere mangler denne kunnskapen.

– Bruk heller en CD eller DVD

Både Norsk Film- og TV- produsentenes forening, og GramArt som er musikernes forening sier at skolen og lærere er nødt til å forholde seg til reglene som gjelder for lovlig bruk av video og musikk klipp.

Harald Sommerstad

- Lærerne må kunne reglene, mener Harald Sommerstad

Foto: Privat

I tillegg til syreleder for GramArt, er Harald Sommerstad selv musiker og oppdager ofte klipp på Youtube av bandet sitt, Minor Majority, som er opplastet uten tillatelse.

– Youtube er et viktig nettsted som elever er opptatt av, men når skolen initierer bruken av Youtube, må de også lære elever riktig bruk nettstedet, sier Sommerstad.

– Om lærerne ikke er sikrere på at materiellet som er lastet opp på Youtube er lovlig, bør de heller bruke en CD eller DVD til undervisningen.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus