Hopp til innhold

Tre pasienter isolert etter kontakt med smittet ansatt ved Oslo universitetssykehus

De tre pasientene er nå i isolasjon. Den smittede ansatte jobber ved kreftklinikken på sykehuset og var på jobb i to dager med potensiell smitte.

Sykehusdirektør Bjørn Atle Bjørnbeth

Sykehusdirektør ved Oslo universitetssykehus, Bjørn Atle Bjørnbeth, beklager situasjonen som har oppstått.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det kommer frem i en pressemelding fra Oslo universitetssykehus (OUS).

Alle prosedyrer er blitt fulgt etter at mistanke om smitte oppstod, opplyser administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth i pressemeldingen.

– Det er selvsagt ubehagelig for tre pasienter å vite at de har hatt kontakt med en som er smittet. Det beklager vi, sier Bjørnbeth.

Den ansatte merket symptomer onsdag og ble bekreftet smittet torsdag. Pasientene ble satt i isolasjon samme dag. De ansatte som har hatt nærkontakt med smittede, ble satt i karantene fredag.

Smitteoppsporing startet torsdag og pågår fortsatt. Årsaken til at flere ikke er berørt, er gode rutiner med nødvendig avstand mellom kolleger, ifølge OUS.

Jobber ved kreftklinikken på OUS

Den smittede ansatte jobber ved kreftklinikken på OUS, forteller lederen av krefklinikkken, Sigbjørn Smeland.

Sigbjørn Smeland

Leder av krefklinikkken ved OUS, Sigbjørn Smeland, forteller at de har gode rutiner når det kommer til smitteoppsporing. Derfor er det også få personer som er involvert, sier han.

Foto: Oslo Universitetssykehus

– Når vi fikk mistanke satt vi i gang umiddelbar kartlegging av nærkontakter med den ansatte. Da har vi da 3 pasienter. Det er også 3 ansatte som har vært i nærkontakt. Ingen av de andre har utviklet symptomer, sier Smeland.

– I forhold til pasientene har vi rutiner for hvordan vi behandler pasienter som har mistenkt smitte.

Smeland forteller at situasjoner som dette er noe vi må være forberedt på, nå som smittetrykket øker.

– Dette tydeliggjør også hvor viktig det er å ha gode rutiner slik at omfanget begrenses mest mulig. Og at vi har tiltak slik at det ikke får konsekvenser for pasientene våres.

Flere smittede etter fester i Oslo forrige helg

Lørdag morgen har også yttligere seks festdeltakere testet positivt med koronaviruset etter fire fester i Oslo forrige helg, det sier bydelsdirektøren i Vestre Aker, Elisabeth Vennevold.

Elisabeth Vennevold, bydelsdirektør i Vestre Aker.

Bydelsdirektøren i Vestre Aker, Elisabeth Vennevold, sier at det ikke er overraskende at tallet har økt. Men at det er bekymringsverdig at slike arrangementer finner sted.

Foto: Silje-Lisette Tennøy

Dermed har antall smittede økt til 35. De kobles også til andre selskaper i og utenfor Oslo.

Nå ber Oslo kommune alle festdeltakerne om å gå i ti dagers karantene.

– Vi ber om det fordi vi ikke har fått kontakt med alle festdeltakerne, sier Vennevold.

– Det er cirka 190 nærkontakter fra fire fester i Bydel Vestre Aker. Vi samarbeider med Folkehelseinstituttet og andre berørte kommuner i smitteoppsporingsarbeidet, opplyser kommunen i pressemeldingen.

Blant de smittede har fem av dem testet positivt i Bergen.

Bydelsdirektøren kan fortelle at smitteoppsporingsarbeidet er en stor og krevende jobb. '

– Det er et omfattende og krevende arbeid, sier hun.

– Mange av dem som har deltatt har bidratt til å lette sporingsarbeidet ved å formidle dette gjennom sosiale medier, til venner og familier. Andre vegrer seg mer og kan være krevende å komme i kontakt med.

Frykter at tallet vil stige

Bydelsdirektøren utelukker ikke at tallet på antall smittede vil øke.

– Vi frykter at vi kommer opp i høyere smittetall. Men nå er det jo sånn at de som har testet positivt sitter i isolasjon. De kan jo potensielt ha smittet andre nærkontakter som ikke er festdeltakere, sier hun.

På grunn av stor pågang er det vanskelig å komme igjennom på koronatelefonen til Oslo kommune lørdag formiddag. Alle som ringer telefonen får beskjed om at henvendelser som gjelder akutt fare for liv og helse må rettes til 113.