Hopp til innhold
Raset på Sørum
Foto: Edin Babic / NRK

Stort leirskred i Sørum

Oppsummert

Torsdag 10. november 2016 gikk det et massivt kvikkleireskred ved Asakveien på Sørum. Tre litauiske menn som drev skogsarbeid i området omkom da de ble tatt av skredet. Et av ofrene er funnet, mens politiet har oppgitt søket etter de to andre.

 • Vil ikke vurdere skred-ansvar på nytt

  Lillestrøm kommune ønsker ikke å bruke mer penger på å finne ut hvem som har skyld i skredet i Sørum i 2018.
  Det ble vedtatt med 29 mot 25 stemmer i kommunestyret denne uka.

  Skredet kosta tre mennesker livet.

  Tidligere byggesaksleder i Sørum kommune ba om ny vurdering av saken. Hun regaerte på at hovedskylden for kvikkleireksredet ble lagt på den tildigere kommunen. Men et knapt flertall i kommunestyret sa nei til ny vurdering. .

  Skredsaken i Sørum i 2018 er med det avslutta, skriver Romerikes Blad.

 • Hemmelig forlik etter Sørum-skredet

  Forsikringsselskapet Gjensidige og Norsk Gjenvinning-selskaper har inngått forlik etter kvikkleireskredet i Sørum i 2016, der tre personer mista livet.

  Det skriver Teknisk Ukeblad.

  Partene skulle møtes i retten i oktober, men dokumenter avisa har fått innsyn i viser at de i hemmelighet har inngått forlik.

  Partene var ment å møtes i retten i oktober i år, men Teknisk Ukeblad har fått innsyn i rettsdokumenter som viser at partene inngikk et hemmelig forlik.

  Gjensidige kan ikke kommentere saken, siden forliksavtalen er taushetsbelagt. I januar opplyste Gjensidige at de krevde rundt fem millioner kroner tilbakebetalt.

  Daglig leder Ingrid Bjørdal i Norsk Gjenvinning M3 bekrefter forliket, og at det er underlagt taushetsplikt.

 • Jobbet lenge uten fri før skred

  To av dem som døde i Sørum-skredet i 2016 hadde hatt opptil 90 timers arbeidsuker, skriver Dagbladet. Fellesforbundet kaller det planlagte lovbrudd. Arbeidstilsynet fant ikke grunnlag for å anmelde arbeidsgiver, som sier de ansatte sa de var fornøyd.

 • Ras kan skyldes ulovlig jordtømming

  Ulovlig dumping av jordmasser kan ha vært årsaken til kvikkleireraset i Sørum som tok livet av tre litauiske skogarbeidere i november 2016, skriver Kapital. Store jordmasser ble tømt i området der raset gikk, noe av utenfor området der grunneieren og Norsk Gjenvinning hadde tillatelse til dette.

Oversikt over jorde der raset gikk
Leirraset i Sørum i dagslys