Hopp til innhold

Råder luftplagede å flytte fra Oslo

Folkehelseinstituttet råder pasienter som opplever å bli syke av den dårlige Oslo-lufta å vurdere å flytte fra byen, skriver Dagsavisen.

Forurensing fra biler
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I år har det blitt registrert svært forurenset luft i Oslo inntil 100 ganger, noe som er langt over de tillatte grenseverdiene.

For astmatikere, KOLS-pasienter og personer med hjerte- og karsykdommer kan løsningen være å flytte fra Oslo.

Anbefaler rådføring med lege

– Pasienter som opplever at de blir veldig påvirket av dårlig luftkvalitet, bør samrå seg med sin lege, sier Per Schwarze, avdelingsdirektør ved avdeling for luftforurensning og støy ved Folkehelseinstituttet.

– Hvis man i fellesskap finner ut at det ikke er mulig å være i Oslo vinterstid når det er dårlig luft, så må man jo bestemme seg for om man vil gjøre noe med det.

Medisiner kan hjelpe

Schwarze understreker at de som bruker medisiner, kan oppsøke sin lege for å få hjelp til å øke sin medisinbruk hvis det kan hjelpe.

Store internasjonale studier har vist at økt luftforurensning kan få negative helseeffekter for dem som sliter med luftveissykdommer, og det er blant annet påvist økt forekomst av hjerteinfarkt i slike tilfeller.

Støtte fra astmatikerne

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) støtter rådet om at astmatikere og allergikere bør vurdere å flytte ut av Oslo.

Regionleder Anne Ombye i NAAF Oslo og Akershus sier at Folkehelseinstituttets råd er bra selv om løsningen er upraktisk.

– De fleste har jo jobb, familie og venner i Oslo, men man puster bedre utenfor Oslo i enkelte perioder om vinteren, sier Ombye.

– Alle påvirkes

Samtidig mener hun at det ikke er noen løsning for Oslos befolkning som helhet at astmatikere og allergikere eventuelt flytter ut av hovedstaden.

– Vi er nødt til å ha en luft i Oslo som hele befolkningen kan puste i. Dette er noe som påvirker alle som får det ned i lungene.

Ombye sier at astmatikere og allergikere lett merker det når bylufta er dårlig.

– På de verste dagene er det vondt å puste både inne og ute fordi lufta siver inn. Vi har målinger som viser at det er halvparten så ille inne som det er ute, og da kan det være dager man ikke burde bodd her i det hele tatt, sier Ombye.

La fram tiltakspakke

NRK Østlandssendingen har gjennom desember omtalt den dårlige bylufta i Oslo ved flere anledninger.

Tidligere i desember la Oslo kommune fram en 24-punkts tiltaksplan som på sikt kan bedre bylufta.

Et av forslagene er at det fra neste vinter kan bli innført datokjøring i Oslo på dager der luftkvaliteten er svært dårlig.