Hopp til innhold

Oslo-sykehus har venteliste for omskjæring

Bare 81 guttebarn er rituelt omskåret ved offentlige sykehus etter at loven ble innført. – Vi har ikke kapasitet, sier Gunnar Aksnes, seksjonsleder for barnekirurgi ved Oslo universitetssykehus (OUS).

ULlevål sykehus

VENTELISTE: OUS utførte bare ni omskjæringer i fjor og har 88 barn på venteliste.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Et drøyt år etter at Stortinget vedtok at rituell omskjæring av guttebarn skal være et tilbud ved offentlige sykehus, er 81 operasjoner utført ved sykehusene.

Samtidig utførte privatklinikker cirka 345 operasjoner i fjor, viser en oversikt som Dagens Medisin har innhentet fra de største sykehusene.

OUS utførte bare ni omskjæringer i fjor og har 88 barn på venteliste.

– Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) lovet noe vi ikke greier å holde. Skal vi utføre rituell omskjæring, må han fortelle oss hvilke av de andre pasientene vi ikke skal gi noe
tilbud. Eller så må han skaffe oss ressursene til å gjøre begge deler, sier Aksnes.

Bedre tilbud på vei

Mens de offentlige sykehusene i liten grad utfører det lovpålagte inngrepet, har den private Parsennklinikken i Oslo utført rundt 300 operasjoner.

Rituell omskjæring er ikke et reelt tilbud i det offentlige i dag, mener urolog Halvor Oustad, som leder klinikken.

– De har trenert dette fordi de ikke synes det er noe å prioritere, sier Oustad.

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Dagens Medisin at det er uheldig at det har tatt så lang tid.

– Foretakene melder til oss at de vil få økt kapasitet på dette området i år, sier Brein-Karlsen, som mener at et bedre tilbud er på vei.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo