Hopp til innhold

Oslo kommune kan tape 1 milliard på økt kraftskatt

Nå forbereder Oslos finansbyråd kutt i tilbudet til innbyggerne.

Einar Wilhelmsen på verandaen utenfor kontoret i Rådhuset. Solcellepanel på taket over rådhushallen.

Bare få dager etter at 2023-budsjettet ble lagt fram, må finansbyråd Einar Wilhelmsen lete etter nye steder å kutte i pengebruken.

Foto: Olav Juven

Han varsler at kommunen vil miste rundt 1 milliard kroner på grunn av økt skatt på vannkraft, som regjeringen la fram forslag om onsdag.

Milliarden forsvinner allerede fra neste års Oslo-budsjett.

– Det er jeg redd kan gi store konsekvenser for velferdstilbudet kommunen kan gi innbyggerne våre, sier Einar Wilhelmsen (MDG).

– Dramatisk

Han må finne pengene andre steder eller gå løs på budsjettet med kuttøksa.

– Dette er dramatisk, sier Wilhelmsen til NRK.

– Når regjeringen legger på enda mer grunnrenteskatt på vannkraften, betyr det at Oslo kommune og alle andre kommuner som eier vannkraftverk, taper store penger, sier han.

Det er bare åtte dager siden byrådet i Oslo la fram sitt forslag til budsjett for neste år. Da var finansbyråden klar på at dette ikke var noe krisebudsjett.

– Det kan vi takke kraftinntektene for, sa finansbyråden da.

Oslokommune eier Hafslund, som er Norges nest største kraftprodusent etter Statkraft. Inntil nyheten om skattesjokket ble kjent, regnet Oslo kommune med 2,5 milliarder kroner i ren gevinst.

Les også Kraftmilliarder redder Oslo fra krise

Einar Wilhelmsen på verandaen utenfor kontoret i Rådhuset. Solcellepanel på taket over rådhushallen.

Nå har pipa fått en annen lyd.

Torsdag kveld informerte Wilhelmsen bystyret om hvordan skatteøkningene ser ut til å ramme både Hafslund og Oslo kommune som eier.

«Basert på den informasjonen byrådet har nå, vil utbytte fra Hafslund reduseres med om lag 1 milliard i 2023,» skriver han i notatet.

Snur hver stein

Han skriver at han vil komme tilbake til konsekvensene i en ny innstilling til Oslo-budsjett.

– Vi må enten finne inndekning eller kutte 1 millliard kroner i budsjettet. Det kan få dramatiske konsekvenser for velferdstilbudet vi gir til Oslo-folk, sier han.

Han snur nå alle steiner for å se hvordan dette kan løses.

– I budsjettet i forrige uke var vi veldig glad for at vi ikke trengte å redusere tjenestetilbudet. Kommunene er de som gir velferd rundt omkring i landet. Det er vi som er nær folk. Det er vi som lønner lærere. Det er vi som har hjemmetjenestene, sykehjemmene og skolene,

8 milliarder i ekstraskatt

Kombinasjonen av flere innskjerpinger i skatten på vannkraft gir Hafslund en formidabel skattesmell.

VANNKRAFTSJEF: Kristin Lian er sjef for vannkraftproduksjonen i kraftgiganten Hafslund

VANNKRAFTSJEF: Kristin Lian er sjef for vannkraftproduksjonen i kraftgiganten Hafslund

Foto: Halslund

Selskapet regner med å måtte betale 8 milliarder kroner mer i skatt neste år hvis de økte skattene og avgiftene innføres.

– Det er dramatisk. Med økningen i skatter som nå ligger på bordet, ser vi ikke hvordan vi skal realisere nye fornybarprosjekter. Det sier administerende direktør Kristin Lian i Hafslund Vannkraft til NRK.

Hun anslår ekstraregningen for i år på mellom 3 og 4 milliarder kroner.

Regjeringen: – Trenger nye inntekter

Forslagene til skatteendringene ble presentert av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) onsdag.

Statsministeren sa at fellesskapet trenger større inntekter i årene framover, og at det ikke er aktuelt for regjeringa å dekke kostnadene med store kutt.

– I mange tilfeller har mange fått mer, og de må bidra mer til spleiselaget. Fellesskapet får større oppgaver og trenger nye inntekter. Jeg vil understreke at vi er i en enormt krevende tid, sa Støre.

Levd over evne

Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg mener Arbeiderpartiet har levd over evne, og at dette nå rammer innbyggerne i Oslo.

– Oslo blir nå rammet både av at regjeringen rammer storbyene hardt gjennom en endring i kraftskatten, og et Ap-ledet byråd som ikke har satt av en buffer til uforutsette hendelser, sier Solberg.

Han frykter nå at dette vil medføre store kutt i barnehage-, skole- og helsetjenester for innbyggerne.