Hopp til innhold

Oslo-budsjettet i boks

For 14. år på rad har de fire borgerlige partiene i Oslo bystyre inngått budsjettforlik. Skolen får de største påplusningene.

Illustrasjonsbilde: Budsjett og økonomi
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Skolen får til sammen over 100 millioner kroner mer enn i byrådets opprinnelige budsjettforslag.

Undervisningen styrkes, blant annet med en ekstra uketime på barnetrinnet, og det settes av mer til akutt vedlikehold.

Les flere saker om skolen i Oslo og Akershus:

Det blir drøyt 40 millioner kroner mer til kulturtiltak og frivillige organisasjoner, noe som blant annet innebærer at PRO-senteret er reddet.

Også sprøyterommet videreføres, i strid med byrådets opprinnelige ønske.

Mer breddeidrett

Holmenkollen har blitt kritisert for å støvsuge Oslo kommunes idrettsbudsjett. Det ønsker de fire partiene å bøte på ved å investere mer i anlegg for breddeidretten.

Det betyr kunstgressbaner på Tørteberg, Valle Hovin og Holmlia og Dælenenga, turnhall på Leirskallen og underjordisk skytehall ved Åsland Pukkverk.

Også budsjettet for kirkevedlikehold blir økt. Det gir rom for totalrehabilitering av Uranienborg kirke og takvedlikehold på kirkene Bredtvet, Stovner, Haugerud og Fossum.

I budsjettforliket får også Arctic Challenge kommunal garanti for å arrangere snowboard-VM i 2012.

Billigere nattbuss

Kollektivtrafikken får 52 millioner kroner ekstra. Sju millioner kroner øremerkes nattilbudet og skal sørge for at prisen på natten blir den samme som på dagtid.

Også resten skal gå til å bedre tilbudet. Blant annet er det nå penger til 7,5 minutters rute på Furusetbanen så snart T-banen har nok vogner.

Les flere saker om kollektivtrafikken:

Det er også satt av mer penger til bydelsbarnevernet og til spesialtilpassede boliger til rusmisbrukere.

Godt samarbeid

Budsjettavtalen ble undertegnet mandag ettermiddag av gruppelederne til de fire borgerlige partiene, Eirik Lae Solberg (H), Mazyar Keshvari (Frp), Ola Elvestuen (V) og Aud Kvalbein (KrF).

Gruppelederne til de fire borgerlige partiene i Oslo.

Gruppelederne til de fire borgerlige partiene i Oslo, øvers fra venstre: Mazyar Keshvari (Frp), Eirik Lae Solberg (H), Aud Kvalbein (KrF) og Ola Elvestuen (V).

Foto: NRK

- Budsjettforliket viderefører det gode budsjettsamarbeidet mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF i Oslo. Forliket gjør kommunen i stand til å møte byens utfordringer der behovene er størst, sier de fire gruppelederne.

Flytter en halv milliard

Til sammen flytter partiene på nær en halv milliard kroner i forhold til byrådets budsjettforslag.

Det blir mindre nedbetaling av lån enn det byrådet tenkte seg, kraftselskapene må bidra med mer i utbytte enn opprinnelig budsjettert, og det må selges mer kommunal eiendom.

Dessuten beslaglegger de fire partiene nesten alle pengene som var satt av til bane til Fornebu. Dette er et prosjekt som uansett ligger langt fram i tid.

Energigjenvinningsetaten må klare seg uten nytt administrasjonsbygg, mens to byer strykes på reiseruta til Fjordbyutstillingen.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Østlandssendingen på Twitter .

Hva synes du om budsjettforslaget? Bli med i debatten: