Hopp til innhold

Nytt utslipp i Alnaelva

Politi, brannvesen og kriminalvakten rykket torsdag kveld ut til en stor diesellekkasje i Alnaelva i Oslo. Ifølge brannvesenet er det snakk om rundt 5000 liter.

Nytt utslipp i Alnaelva

DIESEL: Politi og brannvesen jobber torsdag kveld på spreng med å finne kilden til en mulig omfattende diesellekkasje i Alnaelva i Oslo.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Politiet ble kontaktet av brannvesenet klokken 19.05 torsdag kveld, etter mange telefoner med meldinger om en kraftig diesellukt ved Alnaelva.

– Da vi kom frem luktet det kraftig der. Uten at jeg kan si dette sikkert ennå, så er dette trolig et kraftig utslipp, forteller operasjonsleder i Oslopolitiet, Vidar Pedersen.

Brannvesenet la ut fem meter lange lenser på fire forskjellige steder, og søkte sammen med politiet for å finne kilden til lekkasjen.

Etter hvert begynte arbeidet med å tømme en tank inne på Brings område i industriområdet Alfaset, som skal være årsak til utslippet.

Rundt 5000 liter skal sluppet ut i Alnaelva, og en tank på 15 000 liter er involvert.

Tømte oljetank

Natt til fredag tømte brannvesenet oljetanken på Bring sitt område på Alfaset, som trolig er årsaken til utslippet. Til sammen tre sugebiler sugde opp rundt 10.000 liter diesel fra tanken.

– En teori er at det kan ha skjedd en feil i forbindelse med fylling av dieseltanken på torsdag, som igjen har forårsaket lekkasjen. Vi fortsetter våre undersøkelser fredag morgen, sier pressesjef i Posten Norge John Eckhoff.

Laster Twitter-innhold

Store oljetanker i området

Utslippet skjedde ved Breivollveien på Alnabru, hvor det ligger flere store bedrifter og oljetanker i nærheten.

Brannvesenet sier til NRK at de mistenker at utslippet er stort, men vet ikke sikkert hvor stort omfanget er ennå.

Brannvesenet har en båt ved Sørenga Sjøbad nå, som skal passe på og måle utslippene. Det ligger også lenser der for å samle opp eventuell olje.

En sugebil er også på vei og totalt sju brannbiler jobber langs Alnaelva.

Diesellekkasje Alnaelva

UTSLIPP: Mannskapene forteller om en kraftig diesellukt i området. Hvor omfattende lekkasjen er vet man foreløpig ikke.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Lukk vinduene hvis lukten er kraftig

Også Kriminalvakten og Oslo vann- og avløpsetat rykket ut.

– Det er ingen tegn på at oljen har lekket ut i fjorden ennå, men dette må vi undersøke nærmere, sier innsatsleder Christoffer Bang, og oppfordrer folk til å lukke vinduene sine hvis de lukter diesel.

Nytt utslipp i Alnaelva

LETER: I sommer rant om lag 50.000 liter med fyringsolje ut i Alnaelva og videre ut i fjorden. På bildet ser man olje som ligger i vannoverflaten.

Foto: Rolf Petter olaisen / nrk

Stor lekkasje i Alnaelva i sommer

Onsdag 30. mai ble det lekket titusenvis av liter med fyringsolje ut i Alnaelva.

Utslippet kom fra Sporveien sitt anlegg på Ryen.

28 000 liter fyringsolje rant ut i Alnaelva, og oljen kunne spores ved øyene i indre Oslofjord.

Brannvesenet måtte ha lenser liggende ute ved Sørenga Sjøbad i Oslofjorden i hele sommer, for å forhindre at det skulle lekke mer olje ut fra Alnaelva.

Fyringsoljen kom fra en sprekk i et rør til Sporveiens fyringsanlegg. Under et tilsyn i juni avdekket Miljødirektoratet røret ikke hadde blitt sjekket på 54 år.