Hopp til innhold

Over 100 år gammelt samlingssted blir nytt studenthus

Bygården var lokal hangout for Oslos punkere og huset en ikonisk jazzklubb. Nå skal endelig 70.000 studenter få samlingsstedet sitt der. Og NRK har fått en sniktitt.

Velferdstinget kikker på kjelleren i St. Olavs gate 23.

STUDENTHUS: En arkitektstudent tar en kaffe med en politistudent, studentene på Blindern drikker øl med de som studerer på BI. Det kan skje når huset er ferdig pusset opp. Her er studentene i kjelleren, der Sub Pub en gang var.

Foto: Bård Nafstad / NRK

STUDENTHUS: En arkitektstudent tar en kaffe med en politistudent, studentene på Blindern drikker øl med de som studerer på BI. Det kan skje når huset er ferdig pusset opp. Her er studentene i kjelleren, der Sub Pub en gang var.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Men hva er det her? Wow! Veldig bra! Oj! Her var det sikkert en bardisk. Få inn ordentlig med dagslys.

Replikkene kommer fra en liten gjeng med studentrepresentanter.

De har akkurat fått nøkkelen til det nye studenthuset. Nå får de se de 5.000 kvadratmeterne for første gang. Megleren viser rundt.

Studentsamskipnaden i Oslo har kjøpt St. Olavs gate 23 for 290 millioner kroner.

– En fest eller to

Nå skal studenter fra store og små studiesteder i Oslo og Akershus fylle huset med innhold.

Leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, Maika Marie Godal Dam.

Leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, Maika Marie Godal Dam.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Maika Marie Godal Dam, sier at de har prøvd å få i stand et studenthus siden 2017.

– Det å få en møteplass, så sentralt, håper og tror vi kan bidra til å bygge og utvide studentbyen Oslo til en mer samla studentby.

For studenthuset ligger på hjørnet av Pilestredet og St. Olavs gate. Øst for Slottsparken, vegg i vegg med den gamle Turnhallen. Ganske midt i sentrum.

representanter for Studenttinget i Oslo og Akershus ser på bygningen i St. Olavs gate 23 sammen med megleren.

NRK var med da Velferdstinget fikk nøklene fra SiO til bygningen som skal bli nytt Studenthus. Megleren for kjøpet viste rundt.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Store og små studentorganisasjoner fra Oslo Met, Norges miljø- og biovitenskaplige universitet, Kunsthøgskolen, Norges Idrettshøgskole, Norsk fagskole for lokomotivførere og mange flere kan få plass i det nye huset.

– Det blir spisesteder, debatter og konserter og filmkvelder. Det skal være aktivitet der fra morgen til kveld. Det skal være plass til alle typer studenter, om man bare har lyst til å henge eller har lyst til å arrangere noe. Og kanskje også en fest eller to.

Kirke, musikk, øl og matvarer

Det ser ut til å ha vært en salig blanding av aktivitetet i huset bestandig. Metodistkirke før første verdenskrig. Restaurant «Pilen» åpnet så tidlig som i 1918, og den ble kalt «Pilen» til utpå 80-tallet da besteforeldrene til dagens unge studenter vanket der.

Studenttinget foran vinduer i St. Olavs gate 23.

I tredje og fjerde etasje må kirkerommet ha vært engang. Etasjeskillet har noen satt inn etter at det ble slutt på kirkegangen. Nå snakket megler og studenter om muligheten til å fjerne etasjeskillet og få en storsal med en høyere himling og lange vinduer.

Foto: Bård Nafstad / NRK

På «Pilen» var klubben «Lysthuset» et tidlig samlingssted for punk i 1979 og tidlig 80-tall. Siden ble det «Blue Monk», kjent for jazz, etterhvert mer og mer for billig øl.

Rune Breck har, sammen med Harald Fossberg, Norges lengstlevende musikkprogram gående. I 34 år har de hatt «Stupet» hver lørdag i radiOrakel, på loftet i Blitzhuset, rett over gata.

Blitzhuset sett fra 3. etasje i St. Olavs gate 23.

naboen

I kjelleren på den nye studenthuset i St. Olavs gate 23.

kjelleren

Maika Marie Godal Dam, leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus.

lederen

St. Olavs gate 23 sett fra gata.

fasaden

Rune Breck sier han har drukket mye øl i de forskjellige bulene som lå i St. Olavs gate 23.

– Etterhvert ble jazzen på Blue Monk litt nedtonet, det ble mer et drikkested for stamfolk, de forsofne blitzerne, alkisblitzerne. De satt der. Det var veldig hyggelig. Jeg likte meg godt der.

Men før man rundet hjørnet til inngangen til Blue Monk hadde man allerede passert et par puber i samme hus. Det var «Patagonia» og det var «Parfymeriet».

– Eller «Kåres» som vi kalte den. I kjelleren var det noen fra Blitz-miljøet som lagde «Sub Pub». Der gikk det i Nirvana og Janes Addiction.

Det nye Studenthuset skal etter planen åpne høsten 2023. Og skulle Rune Breck forestille seg åpningsfesten i flere etasjer om to år sier husets tradisjon variasjon. Man må tenke både i retning av musikere som Nirvana, jazzen til Radka Toneff, reggae.

– Og punk. Jokke spilte en haug ganger på Blue Monk. Han spilte for øl. Han var veldig stamgjest. Han sitter jo i vegga.

St. Olavs gate 23 sett fra andre sida av gata.

Studentsamskipnaden i Oslo prøvde seg på St. Olavs gate 32 i mai. Den budrunden tapte de. Men så gikk kjøpet av St. Olavs gate 32 få kvartaler unna i boks etter en svært stille kjøpsprosess.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Det nye Studenthuset ligger i St. Olavs gate 23. Det er på hjørnet av St. Olavs gate og Pilestredet, vegg i vegg med den gamle Turnhallen, tvers over gata for Blitz-huset.

Hei

Er det bygninger eller områder i Oslo du er nysgjerrig på hva skal skje med? Send meg gjerne en e-post. Jeg prøver å følge med på byutviklingen i Oslo.