Hopp til innhold

Norske romer går viralt med matprogram: – Betyr mye

Verden over følger romer med på et matprogram laget av et lite, norsk rommiljø i Oslo.

VIL GJENTA VIRALSUKSESS: Programleder Massimo Dahl (19) og Venezuela Josef under opptak av det romske matprogrammet «Massimo`s Food Challenge» .

VIL GJENTA VIRALSUKSESS: Programleder Massimo Dahl (19) og Venezuela Josef under opptak av det romske matprogrammet «Massimo`s Food Challenge» .

Foto: Rolf Petter Olaisen

VIL GJENTA VIRALSUKSESS: Programleder Massimo Dahl (19) og Venezuela Josef under opptak av det romske matprogrammet «Massimo`s Food Challenge» .

Foto: Rolf Petter Olaisen

Det er få minutter til innspillingsstart av matprogrammet «Massimo's Food Challenge».

Stemningen er hektisk på Romano kher romsk kultur- og ressurssenter i Oslo.

Snart skal programleder Massimo Dahl (19) konkurrerer med en motstander om å lage den beste retten på 30 minutter.

Hittil har han knivet mot menn og vunnet. I dag skal han møte en kvinne.

Drømmen er å bli like populær som Safira «Mercedes» Josef (38) og hennes programledermakker Sunita «Fanny» Lakatosova (40).

De to er en sensasjon i det norske rommiljøet etter å ha gått viralt med matprogrammet «Romane Chabenata».

Skjermdump hentet fra matprogrammet Romane Chabenata. Bildet viser programlederne Sunita Fanny Lakatosova og Safira Mercedes Josef.

POPULÆRE: Programledere og svigerinner (f.v.) Sunita «Fanny» Lakatosova (40) og Safira «Mercedes» Josef (38) fra Oslo har gått viralt med et romsk kjøkkenprogram.

Foto: Skjermdump fra Nevimos Norvego

POPULÆRE: Programledere og svigerinner (f.v.) Sunita «Fanny» Lakatosova (40) og Safira «Mercedes» Josef (38) fra Oslo har gått viralt med et romsk kjøkkenprogram.

Foto: Skjermdump fra Nevimos Norvego

I Norge tilhører drøyt 500 personer den nasjonale minoriteten rom.

At de er så få skyldes at bare fire norske romer overlevde Holocaust.

Tradisjonelt er det kvinnene som lager maten. Selv har Massimo lært av faren.

– Det betyr mye, sier Massimo om de kvinnelige hobbykokkenes suksess.

Viralt med gulasj

Romsk kjøkken er ikke dagligdags, selv ikke i internasjonale matprogram.

I Oslo driver Romano khers mediegruppe TV-kanalen Nevimos Norvego og legger programmene ut på sosiale medier.

Den mest populære «Romane Chabenata»-episoden – der Safira og Sunita lager romsk gulasj – har så langt nær 600.000 visninger på Facebook.

Safira Mercedes Josef og Sunita Fanny Lakatosova.

FREMMER ROMSK MATKULTUR: Sunita Lakatosova (t.v.) og Safira Josef er kjent som dyktige hobbykokker i det norske rommiljøet. Nå har de både sitt eget matprogram og er dommere i et annet.

Foto: Rolf Petter Olaisen

FREMMER ROMSK MATKULTUR: Sunita Lakatosova (t.v.) og Safira Josef er kjent som dyktige hobbykokker i det norske rommiljøet. Nå har de både sitt eget matprogram og er dommere i et annet.

Foto: Rolf Petter Olaisen

For Safira og Sunita handler det om mer enn å videreføre romske tradisjoner:

– Det er viktig at vi synes. «Romane Chabenata» skal vise den norske befolkningen at man kan endre det negative bildet folk har av rom, håper Safira.

Forsker: Veldig betydningsfullt

Førsteamanuensis og romforsker Solvor Mjøberg Lauritzen ved MF vitenskapelig høyskole mener matprogrammene fra norske romer kan endre negative holdninger.

– Det er veldig betydningsfullt og viser hva norske romer får til. Det motsier fordommer, sier Lauritzen til NRK.

Solveig Mjøberg Lauritzen, førsteamanuensis i pedagogikk på MF vitenskapelig høyskole.

ROMFORSKER: Førsteamanuensis Solvor Mjøberg Lauritzen ved MF vitenskapelige høyskole.

Foto: MF vitenskaplige høyskole

I ti år har hun forsket både på og med romer og romani/tatere og rasismen minoritetsgruppene utsettes for.

– Det fantastiske med matprogrammene er at her er det romer som selv tar scenen. De definerer reglene og viser frem sin kultur, men på egne premisser, fortsetter hun.

– Det har et kjempepotensial for å utfordre negative holdninger og stereotypier.

Hemmelige ingredienser

Denne dagen er Safira og Sunita dommere i Massimos program. Han skal konkurrere mot TikTok-er Venezuela Josef (18).

Hennes 14.000 følgere kjenner henne best som Baby_Shark17.

TikTok-er Venezuela Josef filmer seg selv for TikTok før hun går i opptak til tv-programmet "Massimo`s Food Challenge" på Romano kher romsk kultur- og ressurssenter i Oslo.
Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK
Venezuela Josef til høyre i bildet sees sammen med en kusine på TikTok på mobilskjermen til Venezuela selv.
Venezuela Josef pakker ut svinekjøtt under tv-programmet "Massimo`s Food Challenge" på Romano kher.
Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Siden Venezuela også er Safiras datter må dommerne holde seg unna kjøkkenet til konkurransen er over, så vurderingen blir objektiv.

Ingrediensene er hemmelige til stoppeklokken startes.

Frykter fiskerett

Venezuelas bror Nino Josef (24) tapte da han var med i et tidligere program.

Nå er det opp til henne å gjenreise familiens ære, spøker Venezuela og bryter ut i en latterkule.

– Jeg er nervøs! fastslår hun.

– Bare vi ikke får fisk! Jeg er allergisk.

Mer rekker hun knapt å si:

– En. To. Tre. Klapp! formaner regissør Farzad Samsami.

Konkurransen og opptaket i gang.

Venezuela Josef og Massimo Dahl står klare til start før innspilling av programmet Massimos Food Challenge.

SPENTE PÅ INGREDIENSENE: Venezuela Josef (18) og Massimo Dahl (19) står klare til konkurransestart.

Foto: Rolf Petter Olaisen

SPENTE PÅ INGREDIENSENE: Venezuela Josef (18) og Massimo Dahl (19) står klare til konkurransestart.

Foto: Rolf Petter Olaisen

Før opptak var Massimo en småsliten nybakt far med søvnunderskudd. Straks kamera går transformeres han til en energisk TV-personlighet.

På morsmålet romanes veksler han mellom å henvende seg til seerne og Venezuela.

Innholdet i matkassen avsløres endelig. Den bugner av grønnsaker og ... svin! Venezuela puster lettet ut.

Programleder Massimo Dahl (19) konkurrerer om å lage beste maten på 30 minutter med Venezuela Josef (18) i programmet Massimos Food Challenge.

GOD STEMING: Selv om både Massimo og Venezuela konkurrerer for å vinne er stemningen topp underveis.

Foto: Rolf Petter Olaisen

GOD STEMING: Selv om både Massimo og Venezuela konkurrerer for å vinne er stemningen topp underveis.

Foto: Rolf Petter Olaisen

Salt og sterkt

Snart smelter gedigne smørklatter i stekepannen. Grønnsaker kuttes opp, pasta kokes og salt strøs.

Salt er så betydningsfullt for romer at de har egne ordtak der salt inngår.

– Romsk kjøkken, maten, det er salt. Mye salt, en god del tabasko. Det skal gjerne være litt sterkt. Salt og sterkt, konkluderer Massimo etter opptak.

Saltpakke fotografert under Massimos Food Challenge på Romano Kher. I bakgrunnen skimtes programleder Massimo Dahl.

VIKTIG MED SALT: Massimo Dahl trekker frem salt som den viktigste ingrediensen i romsk kjøkken.

Foto: Rolf Petter Olaisen

VIKTIG MED SALT: Massimo Dahl trekker frem salt som den viktigste ingrediensen i romsk kjøkken.

Foto: Rolf Petter Olaisen

Matkulturen er fremdeles preget av livet på landeveien.

Få redskaper, gode råvarer. Tradisjonelt kuttes grønnsaker håndholdt med kniv, ikke på fjøl.

– Mat hos romfolk betyr mye. Serverer du mat, viser du respekt, sier Massimo.

Skjult kulturarv

Europa har mellom 10 og 12 millioner romer, anslår Europarådet. Også andre verdensdeler har rombefolkning.

Det gjør noe med holdningene våre at det romsk kjøkken og kultur usynliggjøres, mener romforsker Solvor Mjøberg Lauritzen.

– Romske kulturuttrykk finnes overalt. De har blitt adoptert av majoritetskulturer, men det typiske er at det romske opphavet ikke blir anerkjent.

Føler på utenforskap

Tilbake i Oslo ønsker Massimo å bringe tradisjonen videre til sin egen sønn. Og endre holdninger.

– Jeg håper at vi i løpet av 15,20,25 år vil bli akseptert, sier han.

Venezuela Josef og Massimo Dahl konkurrerer under Massimos Food Challenge mens regissør Farzad Samini med caps filmer og Nino Josef assisterer.

TV-OPPTAK: Venezuela Josef og Massimo Dahl konkurrerer, mens regissør Farzad Samini (t.h.) filmer og Nino Josef assisterer.

Foto: Rolf Petter Olaisen

TV-OPPTAK: Venezuela Josef og Massimo Dahl konkurrerer, mens regissør Farzad Samini (t.h.) filmer og Nino Josef assisterer.

Foto: Rolf Petter Olaisen

Massimo har følt på utenforskap hele livet.

– Det er fortsatt mange som ikke vet hva norsk rom betyr. Jeg håper at vi endelig blir akseptert. Vi lever vanlige liv som alle andre her i Norge.

Kjøkkenets dronning

Konkurransen går mot slutten. Nå skal det smakes.

Safira "Mercedes" Josef og Sunita "Fanny" Lakatosova er dommere og tester maten i det romske matprogrammet "Massimo`s Food Challenge".
Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK
Rettene til Venezuela Josef og Massimo Dahl under opptaket til tv-programmet "Massimo`s Food Challenge". Begge har laget pastaretter.
Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK
Retten til Venezuela Josef under "Massimo`s Food Challenge" vises på en tv-monitor under opptakene.
Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Etter nøye vurdering kårer Safira og Sunita en vinner.

Massimo møtte sin overkvinne. Felt av en sitron som han ifølge dommerne har vært for raus med.

Venezuela stråler. Hun er dronningen av romsk kjøkken. I alle fall for en dag.

Venezuela Josef holder retten hun har laget under tvprogrammet Massimos Food Challenge på Romano kher i Oslo.

VINNEREN: Venezuela Josef (18) med vinnerretten.

Foto: Rolf Petter Olaisen

VINNEREN: Venezuela Josef (18) med vinnerretten.

Foto: Rolf Petter Olaisen