Hopp til innhold

Kriminelle slipper unna fordi fengslene er fulle

Politiet på Romerike løslate kriminelle på grunn av manglende varetektsplasser. Norske fengsler aldri har vært så fulle som nå.

Oslo fengsel. Mann i soningskø. Står alene ved muren utenfor fengselet.

Tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet viser at Oslo fengsel er 96,7 prosent fullt. 100 prosent tilsier at det ikke er flere ledige varetektsplasser.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Peter Ristan

Politiadvokat Peter Ristan forteller at de ukentlig må løslate kriminelle på grunn av manglende varetektsplasser.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Det merker vi flere ganger hver eneste uke, sier politiadvokat Peter Ristan i Romerike politidistrikt.

Han sier at det som oftest er vinningskriminelle og rusmisbrukere som blir løslatt. Det er den type kriminalitet som folk flest legger merke til.

– Vi må prioritere de mer alvorlige sakene som vold, sedelighet, og eventuelt drap når det skjer.

Norske fengsler er fulle

Aldri før har norske fengsler vært så overfylte som nå, viser tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet. Dermed blir det lengre soningskøer og færre varetektsplasser. Hittil i år har fengslene hatt en gjennomsnittlig kapasitetsutnyttelse på 98,1 prosent, det høyeste tallet noensinne, skriver Bergens Tidende.

Jon Sverre Bråten, regiondirektør i kriminalomsorgen region øst, sier problemet gjelder hele Østlandet.

– I år har vi hatt en situasjon hvor det har vært ganske mange episoder hvor vi har slitt med å fremskaffe nok plasser. Vi synes det er veldig uheldig, sier Bråten.

Oslo politidistrikt sier de opplever det samme problemet som på Romerike. I Asker og Bærum og Follo politidistrikter opplyser de til NRK at de ikke opplever mangel på varetektsplasser som et problem.

– Det er frustrerende

Politiadvokaten i Romerike politidistrikt forteller at det til tider er ganske frustrerende å ikke ha nok plasser til alle kriminelle som skulle vært varetekstfengslet.

– Vi har mange som burde vært fengslet som vi må løslate og vi vet at når vi løslater dem så kommer de til å begå ny kriminalitet innen kort tid. Det kunne vi forhindret hvis vi hadde hatt plass til dem, sier Ristan.

Ila fengsel og politibil

Tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet viser at Ila fengsel er 98,4 prosent fullt.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix