Hopp til innhold

Denne hunden lukter veggedyr i bagasjen din

Labradoren Miss og hundefører Tor Iljar leter ikke etter smuglergods når de sjekker bagasjen din.

Veggedyr-kontroll med hund på Oslo Lufthavn. Hundefører Tor Iljar utfører kontrollene av folks bagasje med Labradoren Miss.

Hundefører Tor Iljar og labradoren Miss i aksjon for å se etter veggedyr i bagasjen.

Foto: Thor Erik Skarpen / Skarpen, Thor Erik

– De reisende er nysgjerrige på hva vi gjør og mange vet ikke at det finnes en hund som kan lukte seg frem til veggedyr, sier hundefører Tor Iljar. Sammen med hunden Miss er han på ankomsthallen til Oslo lufthavn.

Miss er nemlig trent på samme måte som narkotikahunder. På noen snaue sekunder kan hun finne ut om det er veggedyr i bagasjen eller ikke.

– På de to første dagene vi har vært her så har vi sjekket rundt 60 bagasjer og funnet veggedyr i fire av dem, sier Iljar.

Fant veggdyr i bagasjen

Også på onsdagen fant Miss veggedyr i bagasjen til de reisende. Tore og Laila valgte å sjekke bagasjen sin etter at de oppdaget veggedyr på rommet deres mens de var på ferie.

Det begynte å klø fryktelig den første natta, og enda verre den andre natta. Jeg fikk også store utslett og skjønte at det måtte være noe. Det viste seg at det var veggedyr, sier Laila.

Tore og Laila på Gardermoen etter at det ble påvist veggdyr i bagasjen.

Tore og Laila gjør seg klare til å fryse bagasjen etter at det ble funnet veggedyr blant klærne.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Etter at det ble funnet veggedyr i bagasjen, valgte de benytte seg Storebrands tilbud å fryse dem ned i fem dager. Håpet er at veggedyrene skal forsvinne fra klærne.

– Vi få se hva vi skal gjøre med klærne etter at de har blitt fryst, vi skal i hvert fall ikke ha dem i hjemmet, avslutter Laila med.

3000 husstander rammes årlig

Veggedyr-kontrollen er frivillig, men interessen blant de reisende har vært stor, forteller Marianne Solheim, markedsansvarlig i Storebrand forsikring, som er med på prosjektet.

– Vi ønsker å hjelpe reisende med å unngå veggedyr. Dette er noe som typisk blir med hjem i bagasjen fra ferie, sier Solheim.

Veggdyr-kontroll

Flere står i kø for å sjekke bagasjen sin for veggedyr.

Foto: Storebrand

Ifølge forsikringsselskapet rammes rundt 3000 husstander årlig av veggedyr. Håpet er at veggedyr-kontrollen på Gardermoen skal få ned antallet, forklarer Solheim.

– I fjor fant vi veggedyr i hvert tjuende koffert som ble sjekket av kontrollen. Det tilsvarer rundt fem prosent av de som ble sjekket under kontrollen, sier hun.

Hundefører Iljar tror at han og hunden Miss finner like mange kofferter med veggedyr også i år.

– Med tanke på hva vi har funnet de to første dagene vi har stått her, har jeg en mistanke på at vi ender opp med det samme antallet som i fjor, sier Iljar.

Når det blir funnet veggedyr i bagasjen er reaksjonene stort sett positive.

– De fleste blir glad av vi finner veggedyret med en gang da, og ikke et par uker etter at de har kommer hjem, avslutter hundeføreren med.