Hopp til innhold

Vurderer å stoppe studentutveksling med Uganda

Etter at Uganda har vedtatt en ny homolov, kan Høgskolen i Oslo og Akershus komme til å slutte med å sende studenter på utveksling til landet.

Høgskolen i Oslo og Akershus sine lokaler på Bislett i Oslo

For øyeblikket har Høgskolen i Oslo og Akershus ti studenter i Uganda, som de har ekstra god kontakt med nå.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

– Jeg synes det er naturlig at vi må stoppe studentutvekslingen med Uganda. Dette på grunn av sikkerheten til studentene, men det vil også fungere som en markering overfor myndigheten i Uganda, sier dekan på lærerutdanningen Knut Patrick Hanevik til nettavisen Khrono.

Mandag skrev Ugandas president under på en kontroversiell homolov, som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel. Den norske regjeringen reagerte umiddelbart og holder tilbake 50 millioner kroner i bistand.

Etterlyser etiske retningslinjer

Knut Patrick Hanevik

Knut Patrick Hanevik mener høgskolen bør stoppe å sende studenter på utveksling til Uganda.

Foto: Sonja Balci/HiOA
Ann Elisabeth Wedø

Ann Elisabeth Wedø sier studentenes sikkerhet betyr mest når de inngår samarbeidsavtaler med andre land.

Foto: Sonja Balci/HiOA

På Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har flere av instituttene på Fakultetet for lærerutdanning og internasjonale studier et vidt samarbeid med utdanningsinstitusjoner i Uganda, skriver Khrono.

Hanevik forteller til nettavisen at de hadde saken opp i fakultetsstyret da forslag til ny homolov i Uganda kom for et halvt år siden.

– Vi ba den gangen om at høgskolens ledelse utarbeidet etiske retningslinjer som kan ligge til grunn når vi velger land å samarbeide med, sier Hanevik.

Nå skal de se på saken igjen før fakultetsstyret tar over. Hanevik regner også med at saken blir fulgt opp av høgskolens ledelse.

Vil foreløpig ikke kutte ut utvekslingen

Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø sier til NRK at ledelsen vektlegger sikkerhet og kvaliteten på utdanningen når de inngår samarbeidsavtaler med andre land.

– Det er ikke en oppgave for oss å vurdere ut fra et lands politiske ståsted, selv om vi tar sterkt avstand fra brudd på menneskerettighetene, sier Wedø.

Høgskoledirektøren innrømmer at homoloven i Uganda kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, men hun påpeker at landet er ikke det eneste med slike regler.

– Det betyr at vi må gjøre en jobb og forberede studentene før vi sender dem ut på utveksling, slik at de er klar over lovene i landet de skal til.

– Men vil dere fraråde homofile studenter og forelesere å være åpen om legningen sin når de er i Uganda?

– Vi lever i en annen tradisjon og kultur i Norge, så det er viktig at vi informerer om den sikkerhetsmessige risikoen gjennom lovgivningen i landet, sier Wedø.

Høgskoleledelsen jobber nå med å utarbeide generelle etiske retningslinjer som skal brukes i vurderingen om studenter og ansatte skal sendes til ulike land. Disse retningslinjene er mest sannsynlig klar i løpet av mai.

Ikke riktig med total boikott?

For øyeblikket er det ti HiOA-studenter i Uganda. Hanevik tror ikke det er aktuelt å kalle dem hjem, men opplyser at fakultetet vurderer situasjonen fortløpende.

– Vi driver jo utdanningsprosjekter og utdanning er jo et felt som kan stimulere til kritisk tenking. Derfor tror jeg ikke det er riktig av oss å tenke total boikott, men hvis vi stopper studentutvekslingen blir jo dette også en markering mot den utviklingen vi ser.

Hanevik legger også til at Uganda ikke er det eneste afrikanske landet med lovforbud mot homofili. Til sammen har 37 land i verdensdelen slike lover.

– Dette gjelder jo også en rekke land i Midtøsten og Asia, så det å håndtere saker som dette er en vanskelig etisk balansegang.

Brudd på menneskerettighetene

Børge Brende

Børge Brende mener den nye loven bryter med menneskerettighetene.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Uganda har også vedtatt at personer som kjenner til homofil praksis, men ikke anmelder det, også kan straffes.

– Det at man også går til det skrittet å straffe noen for at de ikke angir homofile, hører heller ikke hjemme i det 21. århundret, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Og legger til:

– Å bruke livstidsstraff for homofil praksis er helt uakseptabelt. Lover som dette bidrar til at dem som tilhører en allerede utsatt gruppe, kriminaliseres. Det fører med seg redsel – slike lover er altså et brudd på menneskerettighetene. Den nye loven bryter dessuten med Ugandas grunnlov.

Uganda har vært ett av Norges hovedsamarbeidsland i Afrika. De siste årene har bistanden ligget på rundt 400 millioner kroner i året. Nå vil utenriksministeren gå gjennom bistandssamarbeidet med landet.