NRK Meny
Normal

Stanser deler av bistanden i homoprotest

Norge holder tilbake 50 millioner kroner i bistand til Uganda på grunn av landets nye lov som straffer homofili med livsvarig fengsel.

Ugandas president Yoweri Museveni undertegner anti-homofili-lov

Ugandas president Yoweri Museveni undertegner mandag antihomoloven.

Foto: JAMES AKENA / Reuters

Uganda har vært ett av Norges hovedsamarbeidsland i Afrika.

De siste årene har bistanden ligget på rundt 400 millioner kroner i året. Støtten ble trappet opp etter at Yoweri Museveni kom til makten i 1986.

Nå skal deler av beløpet holdes tilbake i protest mot den kontroversielle loven som Museveni undertegnet tidligere i dag, og som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel.

Såkalt homoseksuell adferd er allerede straffbart i Uganda, det nye med loven er at den homofile risikerer livsvarig fengsel. Straffen for første gangs forseelse heves også til 14 år.

I tillegg gjøres det straffbart ikke å anmelde homoseksuell praksis hvis man kjenner til noe slikt. Og det gjøres straffbart å oppfordre til homofili eller økonomisk støtte slike «oppfordringer».

«Omdirigerer» bistanden

– Norge beklager dypt at president Museveni har undertegnet den nye og strengere loven mot homofili. Det er helt uakseptabelt at man skal gi livsvarig fengsel for at folk lever ut sin seksuelle legning, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

– Det at man også går til det skrittet å straffe noen for at de ikke angir homofile, hører heller ikke hjemme i det 21. århundret.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende straffer Uganda.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det Museveni gjør – gjennom å utstede en lov som innebærer livsvarig fengsel for homofil aktivitet – er å bryte så grunnleggende menneskerettigheter at Norge må sende et signal; «her går grensen».

– Derfor har jeg nå valgt å holde tilbake 50 millioner kroner i bistand for inneværende år og ønsker i stedet å trappe opp støtten til organisasjoner som jobber for menneskerettigheter og demokrati i Uganda, sier Brende.

Ifølge Utenriksdepartementet støtter Norge menneskerettighetsarbeidet i Uganda gjennom lokale og internasjonale partnere. Dette inkluderer FNs høykommissær for menneskerettigheter, Ugandas nasjonale menneskerettighetskommisjon og frivillige organisasjoner.

Norge velger dermed å følge Danmark, hvor regjeringen tidligere i dag opplyste at den «omdirigerer» 50 av sine 300 millioner kroner i bistand til private selskaper og organisasjoner i stedet for den ugandiske stat.

Hensikten er å gjøre et forsøk på å påvirke, selv om utviklingsminister Mogens Jensen overfor Danmarks Radio er tvilende til at Museveni vil ta «påvirkningen» til følge.

Også Sverige vurderer å kutte sin 70 millioner kroner store stat-til-stat-støtte. Sverige gir årlig 250 millioner kroner i årlig bistand.

I tillegg skal USA nå revurdere sin hjelp. De støtter blant annet hiv/aids-prosjekter med store summer.

– Nå som loven er vedtatt vil vi starte en gjennomgang av vårt engasjement, sier utenriksminister John Kerry mandag kveld norsk tid.

Frykter forfølgelse

– Vi har gjennom flere år sett en negativ utvikling i menneskerettighetssituasjonen i Uganda. Vi frykter i at denne nye loven vil føre til forfølgelse av seksuelle minoriteter, sier Norges utenriksminister Børge Brende.

Men Uganda er ikke alene i Afrika om å straffe homofili. Til sammen har 37 land i verdensdelen har lover som straffer homofili.

– Det å bruke livstidsstraff for homofil praksis er helt uakseptabelt. Lover som dette bidrar til at dem som tilhører en allerede utsatt gruppe, kriminaliseres. Det fører med seg redsel – slike lover er altså et brudd på menneskerettighetene. Den nye loven bryter dessuten med Ugandas grunnlov, sier Brende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt