Hopp til innhold

Her kan du ikke lenger få øl levert på døra - men sprit kan du få

Folk i Lørenskog får ikke lenger lov til å handle øl på nett. Det har kommunestyret bestemt. – Helt absurd, sier daglig leder for Kolonial.no.

Øl i butikk

Hvis man skal selge øl over nett, så må ølen leveres før ølsalget stenger. Det samme gjelder Vinmonopolets åpningstider.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Ironisk nok kan Vinmonopolet selge sprit som folk får levert på døra hjemme. Men her bestemmer man altså at å få øl fra en vanlig dagligvarebutikk hjem til seg ikke er lov. Det er helt absurd, sier daglig leder for Kolonial.no, Karl Munthe-Kaas.

Karl Munthe-Kaas

Daglig leder for Kolonial.no, Karl Munthe-Kaas, mener det er absurd at man kan kjøpe sprit på nett, men ikke øl i Lørenskog.

Foto: NRK

For noen måneder siden var de bare 90 ansatte. Nå er de 250. Det har blitt stadig mer vanlig og populært å handle mat og drikke på nett.

– Vi selger mye mer frukt, grønt, fisk og ferskvarer enn det gjennomsnittlige butikker gjør. Det vi selger minst av er snacks og godteri, tobakk og alkohol. sier Munthe-Kaas.

Men nå er det helt slutt på at de får selge alkohol til sine kunder i Lørenskog. Kommunestyret har vedtatt en ny alkoholpolitisk plan, der de har bestemt at det er forbudt å kjøpe alkohol over nett i kommunen.

Forslaget kom fra varaordfører og representant for Miljøpartiet De Grønne, Ernst Modest Herdieckerhoff.

Ernst-Modest Herdieckerhoff

Varaordfører i Lørenskog, Ernst Modest Herdieckerhoff, ønsker ikke at folk i Lørenskog skal kunne få kjøpe øl over nett lenger.

Foto: Miljøpartiet De Grønne Akershus

– Poenget er å begrense tilgjengeligheten, i hvert fall til en viss grad, sier Herdieckerhoff til NRK.

– Mindre impulskjøp på nett

Daglig leder for Kolonial.no, Karl Munthe-Kaas, tror ikke folk handler mer alkohol på nett enn i vanlige butikker.

– På nett kan man ikke impulshandle, og man kan heller ikke promotere øl slik som man kan i butikk ved å sette frem paller med øl man er tvunget til å gå forbi, sier han.

De samme reglene gjelder for netthandel som for vanlige butikker. Man må vise legitimasjon, og utlevering av ølet kan ikke skje etter klokken 20.00, når ølsalget er stengt. Hvis man skal bestille sprit eller vin, gjelder Vinmonopolets åpningstider.

Munthe-Kaas synes det er rart at ikke han ble kontaktet før kommunen bestemte seg for at folk i Lørenskog ikke skal få øl på døra lenger.

– Det er helt hinsides for meg at man ikke har forsøkt å finne ut hvordan dette faktisk fungerer, sier han.

Varer satt igjen utenfor døren

Knut Jan Nielsen. AP

Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Knut Jan Nielsen.

Foto: NRK

Da det ble bestemt at folk i Lørenskog ikke lenger skal få øl levert på døra, var Høyre, FRP, og Venstre imot forslaget.

Arbeiderpartiet stemte enstemmig for å gjøre ølhandel over nett forbudt.

– Det var en del skepsis rundt utleveringsprosedyren og kontrollen. Ølet kan for eksempel bli satt igjen på døra til folk, sier gruppeleder i Arbeiderpartiet, Knut Jan Nielsen.

Har dere undersøkt godt nok med bransjen hvordan de driver sin virksomhet før dere bestemte dette?

– Ja.

Forstår ikke hvor kommunen har det fra

Hos Kolonial.no avviser de at alkohol kan bli satt igjen utenfor døra og forstår ikke hvor kommunen tar dette fra.

– Det er faktisk helt ulovlig. Netthandel er underlagt akkurat samme regelverk for kontroll ved utlevering som butikk. Bryter man loven vil man miste bevillingen. Den uttalelsen viser med tydelighet hvor kunnskapsløs denne beslutningen er, sier Munthe-Kaas.

Han sier de kommer til å anke avgjørelsen fra kommunestyret i Lørenskog.

Kolonial.no

Her er av lastebilene til Kolonial.no ved lageret deres i Lørenskog.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK