Overskjenking, alkoholreklame eller altfor høy partyfaktor er blant grunnene til at åtte utesteder i Oslo har fått prikker fra skjenkekontrollørene hittil i år.
Puben «Store Stå» på Bislett er et av stedene som nå er halvveis til å miste skjenkebevillingen etter at kommunens kontrollører kom på besøk.
– Vi fikk seks prikker. Fire fordi det var en overberuset person her og to fordi andre hadde kjøpt drikke til personen, sier daglig leder Tina Helen Otneim Lund.
Hun har kjent på ordningen som ble innført ved nyttår. Der straffes butikker og utesteder med prikker dersom de bryter reglene for salg og servering av alkohol. Får de 12 prikker i løpet av to år mister de bevillingen i en uke.
– Puben var godt besøkt og bartenderen som var på jobb følte at han hadde kontroll. Problemet var at den personen dette gjaldt fikk servert alkohol via andre, sier Lund.
Ulike grunner
I nabokommunen Bærum har skjenkekontrollørene gitt prikker til seks steder, i Skedsmo to. Det er det forskjellige grunner til.
– Én butikk har fått prikk for alkoholreklame, ellers er skjenking av åpenbart påvirkede personer en gjenganger, sier direktør i næringsetaten i Oslo, Gunnhild Haugen.
To steder har fått åtte prikker for uforsvarlig drift.
Ifølge etaten kan det bety høy partyfaktor, kanskje også funn av narkotika. Stedet har vært uten kontroll, kanskje hatt for få ansatte eller for få ordensvakter.
NRK har vært i kontakt med det ene stedet som fikk åtte prikker for uforsvarlig drift. De har klaget, og mener det er urettferdig at de skal lastes for for eksempel en slåsskamp utenfor.
Evalueres
Ordningen med prikktildeling skal evalueres av Folkehelseinstituttet, på oppdrag fra Helsedepartementet.
Kommunene skal i disse dager rapportere inn antallet skjenkekontroller og eventuelle brudd på alkoholloven fra i fjor. Om et år skal tallene fra 2016 samles inn, og resultatene sammenlignes.
– Jeg tipper vi vil se langt færre inndragninger av bevillinger i 2016, dels fordi det nye systemet er mer liberalt på enkelte områder, men også fordi at det tar litt tid før skjenkestedene «tjener opp» nok prikker til at bevillingen kan inndras, sier forsker hos Folkehelsa, Kristin Buvik.
Skeptisk bransje
Tina Helen Otneim Lund synes ordningen er litt streng.
– Det blir for mange prikker på én gang, sier Lund.
– Mange i bransjen var skeptiske til prikktildelingen før den ble innført, for det fremstår som en ganske skjematisk ordning, sier Line Endresen Norman, direktør for reiseliv og kultur i Virke.
Etter drøye tre måneder med prikker har hun likevel ikke fått noen henvendelser fra misfornøyde medlemmer.
– Det er nok fremdeles litt tidlig å dra noen konklusjoner, sier Norman.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ: