Hopp til innhold

Gjenopptar hormonbehandling for transpersoner

Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS) i Oslo får starte opp igjen med hormonbehandling av nye pasienter med kjønnsinkongruens over 18 år.

Det bekrefter Helsedirektoratet overfor NRK.

På et møte i dag tydeliggjorde de overfor Oslo kommune at de mener primærhelsetjenesten også kan gi hormonbehandling til voksne, hvis de har kompetansen til det.

– Dette møtet var så oppklarende at vi uten forsinkelser gjenopptar oppstart av hormonbehandling for de over 18 år, sier bydelsoverlege Lars Erik Hansen i bydel Grünerløkka, hvor helsestasjonen ligger.

Helsestasjonen informerte 21. april at de hadde fått beskjed om å stoppe hormonbehandling. Senere ble det avklart at det gjaldt 50 personene som sto på venteliste for behandling, 12 av dem under 18 år.

Hva som skjer med disse 12 er fremdeles uklart. De må se på hver sak for seg, sier Hansen.

– Der må vi se på hver enkelt sak hvordan man skal gå fram videre. Vi kan i enkelttilfeller foreskrive oppstart av hormonbehandling etter en grundig vurdering.

Direktoratet på sin side sier at retningslinjene er tydelige på at behandling til personer under 18 skal gis i spesialisthelsetjenesten. Men at disse ikke er juridisk bindende, og at det kan gjøres vurderinger rundt om det er forsvarlig og riktig å fravike retningslinjene i enkelttilfeller.