Hopp til innhold

Full forvirring over hvem som kan bestemme

Statens vegvesen kastet elbiler ut av kollektivfeltet i går. Det kan ikke dere bestemme, sa samferdselsbyråden i Oslo. I dag sier Samferdselsdepartementet at Oslo har rett.

Bård Hoksrud

Nå innkaller Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet til hastemøte.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Bakgrunnen for forvirringen er at Statens vegvesen har bestemt at elbiler ikke får lov til å kjøre i deler av kollektivfeltene i Oslo mens ti tunneler pusses opp i løpet av de neste fem årene.

– Nei, sier departementet

Statens vegvesen kan ikke innføre elbil-forbud i kollektivfeltet på E18 og på deler av Ring 3 før dette er avtalt med lokale myndigheter.

– Vi i Stortinget har fatta et vedtak som sier at vi vil at det skal være lokal medbeslutning i forhold til dette. Vi skal ha møte med vegdirektoratet og skal ta dette opp. Så får vi se hva vi kommer fram til, men jeg tror det er viktig at man prøver å ha en god dialog mellom vegvesenet og lokale myndigheter, sier statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud.

Lokale myndigheter i denne sammenhengen er Oslo kommune, Bærum kommune og Akershus fylkeskommune. Vegdirektoratet er statlig og underlagt Samferdselsdepartementet, mens Statens Vegvesen er underlagt Vegdirektoratet.

Les gårsdagens sak: Elbiler får ikke kjøre i kollektivfeltet på E18

Les også: Vegvesenets pressemelding om forbudet

Også lederen i Stortingets transportkomite, Linda Helleland, mener det er uaktuelt å kaste elbiler ut av kollektivfeltet på deler av E18 under oppussingen fordi et slikt forbud går mot stortingsflertallet.