Hopp til innhold

Flere innbyggere enn Trondheim – null publikumsbad

Etter nyttår er det ingen offentlige svømmehaller som er åpne for publikum på Oslos vestkant. Samtidig bygger Oslo kommune nye bad for over to milliarder kroner - på østkanten.

Svømmer i Sogn bad

SOGN: Sogn bad er eneste kommunale svømmehall vest for Akerselva. Hallen er så presset at den ikke har kapasitet til å ha publikumstider til vanlige badegjester.

Foto: Olav Juven / NRK

– Jeg mener at dette er altfor dårlig, sier den politisk ansvarlige, kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap), om den grelle kontrasten mellom øst og vest.

– På Oslo vest vil det da ikke finnes et eneste kommunalt svømmeanlegg, konstaterer leder i Oslo svømmekrets, Håvard Bekk.

– Vi er opptatt av svømmedyktighet blant Norges befolkning og ser jo at på vestkanten er muligheten for å få svømmeopplæring manglende. De får det ikke i sitt nærmiljø, og det gjør at foreldre må kjøre langt avgårde for å få barna sine til svømmeopplæring.

– Det er ikke heldig, sier Håvard Bekk og legger til at han er glad det etter mange års stillstand faktisk kommer nye bad i Oslo.

Ikke åpent for publikum

Dette er status for de offentlige badene i Oslo vest med et folketall på rundt 200.000, et sted mellom Bergen og Trondheim:

  • Frognerbadet: Rent friluftsbad som kun er åpent i sommersesongen.
  • Vestkantbadet: Stenger ved årsskiftet fordi det skal bygges hotell på tomta på Solli plass. Leies inntil da av Oslo kommune med «kommunale» billettpriser.
  • Sogn bad: Drives av Oslo Idrettslag (OI) Svømming. Er fullbooket til svømmetrening, svømmekurs og skolesvømming og tilbyr ikke ordinær publikumssvømming.
bad i oslo

Stor pågang

Hans Jacob Stoebner, daglig leder OI-Svømming

STOR PÅGANG: Hans Jacob Stoebner i OI Svømming forteller om frustrerte foreldre som ikke får lært barna sine å svømme.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det er veldig mange som ønsker å benytte badet vårt til kurs, bading og oppløring. Vi har lange, lange ventelister i området rundt her, sier daglig leder Hans Jacob Stoebner i OI Svømming om Sogn bad.

– Vi har et motto som heter «hver svømmer er en livredder». Med alle drukningsulykker og alle mennesker som ønsker å lære seg å svømme, ser vi at foreldre blir frustrerte av ikke å få lov til å lære barna sine å svømme, sier han.

35 år siden sist

Rina Mariann Hansen på Tøyenbadet

TØYEN: Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen vil bruke rundt 1,2 milliarder kroner på nytt Tøyenbad med flerbrukshall i kjelleren. Sammen med nytt Manglerud bad og nytt Stovner bad kommer badeinvesteringene på østkanten opp i over to milliarder kroner.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det siste, nye offentlige badet i Oslo åpnet på Holmlia for 35 år siden. Det er et problem at det ikke har vært bygd nye bad i Oslo på veldig mange år.

– Det har jeg prøvd å gjøre noe med, sier idrettsbyråd Rina Mariann Hansen.

Hun påpeker at hun ikke arvet noen spadeklare bad fra sine forgjengere og har jobbet med å prosjektere de som var nærmest virkeliggjøring; nytt Tøyenbad, Manglerud bad og Stovner bad. Etter det er det vestkantens tur.

– I behovsplanen for idrett som vi har lagt fram, sier vi at Oslo vest er de neste i køen.

Innebad på Frogner?

Det mest aktuelle er å bygge nytt og større Sogn bad og gjøre noe med Frognerbadet:

  • Nytt Sogn bad: Oslo kommune starter i oktober arbeidet med et såkalt skisseprosjekt for Sognsveien 80 (gamle Sogn videregående skole). Planen er å bygge skole, flerbrukshall, heldøgnstilbud for eldre, barnehage, bad og eventuelt byarkiv.
  • Frognerbadet: Oslo kommune skal i gang med en såkalt konseptvalgutredning (KVU) for Frognerbadet. Mulige halløsninger er blant det som skal utredes. At Frognerbadet er fredet sammen med Vigelandsanlegget legger begrensninger på hva som kan bygges.

– Det tar selvfølgelig litt tid å planlegge sånne ting, med derfor er det viktig å komme i gang med planleggingen nå, sier Rina Mariann Hansen.

Bad på Skøyen?

Håvard Bekk i Oslo svømmekrets anbefaler også kommunen å sette av areal til offentlig bad når Skøyen-området nå utvikles på nytt i forbindelse med Fornebubanen.

– Alle som har gode idéer for Skøyen bør spille inn dem, og bad er definitivt noe vi kan se på, sier idrettsbyråden.

– Det er jo synd at bad i Oslo ble solgt, sånn som Bislett bad, eller at man valgte å bygge bad i ren privat regi, sånn som man gjorde på Røa, som ikke har de samme prisene og tilgjengeligheten som vi har i våre kommunale bad, avslutter hun.

Raymond Johansen under Holmlia bad

REHABILITETES: Det ser ikke pent ut under Oslos nyeste kommunale bad, kunne byrådsleder Raymond Johansen konstatere for en tid tilbake. 35 år gamle Holmlia bad skal rehabiliteres i tillegg til at det blir nye bad på Tøyen, Manglerud og Stovner.

Foto: Olav Juven / NRK