Hopp til innhold

De nye smitteverntiltakene rammer de unge hardt

Tirsdag trår de nye smittevernreglene i Oslo i kraft. De nye tiltakene rammer ungdomskolelevene, som nå må forberede seg på mer hjemmeskole. – Jeg er ikke hjemmskolens største «fan», sier 9. klassingen Tora Ørnhøi-Falnes.

Tora Ørnhøi-Falnes og William Hansen Smith

Ungdomselvene Tora Ørnhøi-Falnes og William Hansen Smith fulgte spent med på pressekonferansen mandag.

Foto: Helene Halvorsen Rossholt / NRK

– For meg funker det mye bedre å være på skolen. Men det at de også stenger ned fritidsaktivitene svei litt ekstra, sier Tora Ørnhøi-Falnes som går i 9. klasse på Nordberg skole i Oslo.

Men hun tror det vil bli lettere å ha hjemmeskole nå enn det det var i mars.

–Nå vet vi jo hva vi går til. Selv om det ikke er akkurat det jeg ønsker, så skjønner jeg at det er det som trengs, sier hun.

Tora Ørnhøi-Falnes på Nordberg skole.

Tora Ørnhøi-Falnes tar beskjeden om mer hjemmeskole tung, men sier hun forstår at kommunen må innføre strengere tiltak blant unge.

Foto: Helene Halvorsen Rossholt / NRK

Rammer de unge

Fra og med tirsdag må rundt 18.000 elever i hovedstaden forberede seg på en endring i skolehverdagen når ungdomsskolene går fra gult til rødt beredskapsnivå.

I praksis betyr det at elevene må forvente seg mer hjemmeundervisning enn vanlig. Elevene må også deles inn i mindre grupper og være mer utendørs.

– Vi ser at mange skoler i Oslo har smitte både blant ansatte og elever. Et betydelig antall elever og lærere er i karantene. Vi kan ikke risikere at smitten sprer seg blant ungdommer mens resten av samfunnet er stengt ned, sier byrådsleder Raymond Johansen.

I tillegg til å innføre rødt nivå på alle ungdomsskolene i byen, blir også all innendørs organiserte fritidsaktiviteter nå forbudt for ungdom mellom 13 og 19 år. Det innebærer at aktiviteter i for eksempel kor, korps, teater, speider, dans og organisasjoner må opphøre. Forbudet vil ikke gjelde barn i barneskolealder.

– Vi skulle gjerne ha skånet fritidsaktivitetene for barn og unge fra nedstenging, men med dagens situasjon er det ikke mulig, sier Johansen.

De nye tiltakene vil vare i to uker første omgang.

– Dette handler om å unngå full nedstenging. Akkurat nå peker smittepila rett til værs, og det kan fort gå fra vondt til verre. Hvis vi ikke får snudd utviklingen kan vi havne i en situasjon hvor vi må stenge alt, sier Johansen.

Fra før er alle videregående skoler i Oslo på rødt nivå. Barnetrinnet fortsetter på gult nivå.

I tillegg til tiltakene som innføres tirsdag, vil tiltakene som trådte i kraft forrige tirsdag, fortsette.

Skjenkestopp, avlyste arrangementer og stenging av treningssentre var blant de mest sentrale tiltakene.

Rundt 1. desember vil kommunen ta en ny vurdering av tiltakene som gjelder nå, og bestemme hva som vil gjelde frem til jul.

Raymond Johansen med munnbind

Byrådsleder Raymond Johansen strammer inn ytterligere på smitteverntiltakene i hovedstaden.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Men byrådslederen ber oss om å ikke ha for høye forhåpninger.

– Å tro at man vil åpne opp helt før jul er lite realistisk, sier Johansen.

Gleder seg til hjemmeskole

På Nordberg skole har de valgt å dele klassene inn i to grupper der den ene halvdelen har vanlig undervisning første halvdel av skoledagen, mens gruppe nummer to møter opp senere på dagen.

For Ørnhøi-Falnes var beskjeden tung, men hun har likevel har forståelse for at tiltakene må iverksettes.

– Det er veldig viktig at vi tar hensyn, og at vi får feiret jul. Det er noe jeg har veldig lyst til. Det verste hadde vært å sitte i karantene på julaften, sier 9. klassingen.

William Hansen Smith på Nordberg skole

10. klassingen William Hansen Smith sier han gleder seg til mer hjemmeskole.

Foto: Helene Halvorsen Rossholt / NRK

10. klassingen William Hansen Smith sier på sin side at han ikke noe i mot å vende tilbake til pulten hjemme.

– Jeg gleder meg faktisk. Det var en fri måte å gjøre lekser på.

Han har heller ikke noe i mot at fritidsaktivitetene for ungdommen stenger ned.

– Når det kommer til forbudet med fritidsaktiviteter, så liker jeg heller å gjøre sånt alene eller med venner. Stenger de skogen derimot, ville jeg bli hardt rammet, sier han.

I alt 2107 personer i Oslo har fått påvist koronavirus de siste 14 dagene. Tall fra Oslo kommune viser at smittespredningen er størst blant den yngre generasjonen.