Hopp til innhold

Bringebær-boom i hele landet

Vi spiser bringebær som aldri før. Høstingen er i gang og bringebærprodusentene har mer enn nok å gjøre.

Suksessbær kan vi kalle dem -for vi har spist over dobbelt så mye bringebær i år som i fjor. - og nå er det mer enn nok å gjøre for alle som skal høste de norske vidunderbærene.

Ved Bringebærlandet i Drøbak pågår høstingen av de rød bærene for fullt.

Etterspørselen etter bringebær er enorm, og vi har spist 63 prosent mer bær i år enn i fjor.

Britt Kåsin infosjef, opplysningskontoret for frukt og grønt

Britt Kåsin er informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

– Det har blitt en forbrukssuksess som ikke ligner noen annet. Det er ikke noe annet produkt som har hatt en slik økning de siste ti årene, forteller Britt Kåsin fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun tror folk er umettelige når det kommer til friske bær.

– Vi vil ha en større tilgjengelighet på ferske bær, spesielt bringebær og blåbær – det er et helt umettelig marked.

Derfor stimuleres det nå til et økt marked, helt opp til Troms fylke informerer Kåsin.

– Gøy å se at de vokser

Roy Andersen

Roy Andersen er bærprodusent for Bringebærlandet.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

På ti år har omsetningen gått fra åtte tonn til vanvittige 1000 tonn, og det er ingenting som ser ut til å stoppe etterspørselen av bringebær.

– Jeg elsker det. Her oppholder jeg meg 80 prosent av døgnet, og passer på hva plantene trenger, forteller bærprodusent for Bringebærlandet Roy Andresen.

Han og kona Åse-Marit Thorbjørnsrud produserer bringebær på en gård utenfor Drøbak, noe de har drevet på med i fire år.

– Jeg tror nok en viktig nøkkel til suksessen er å være "hands on" hele tiden, forklarer Andersen.

– En suksess

Bringebær fra Bringebærlandet

Bringebær er blitt folkets favoritt.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Ekteparet har ikke hatt noen problemer med å få solgt bærene, og de selges både på lokale boder, og i butikk. Samtidig som man kan komme å kjøpe de på gården.

– Det er stadig flere som vil ha bringebær. Jeg kaller det en suksess fordi plantene trives, og fordi man får til noe som er veldig krevende, forteller Andersen.

Han går blant hekkene på Frogn og viser fornøyd frem buskene, hvor over femten østeuropeiske arbeidere plukker for harde livet.

– Når man ser hekkene her bugner av bær, og at de har fått nok vann og gjødsel, da er jeg fornøyd, forklarer han.

Bringebær-bok

De innrømmer at foruten bringebærsalget er det like viktig å spise bringebær hjemme. Sammen har de laget en bringebærbok for å friste folk til å bruke den lille røde til litt mer enn bare dessert.

Åse-Marit Thorbjørnsrud produsent Bringebærlandet

Åse-Marit Thorbjørnsrud er produsent i Bringebærlandet.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

– Her kan du lage både innhold i fisk og martini, så dette er veldig spennende å prøve ut, forteller Åse-Marit Thorbjørnsrud.

De to er ikke i tvil om at bringebærdrømmen ikke kommer til å ta slutt med det første.

– Dette skal jeg nok holde på med til jeg ikke orker mer, forteller Thorbjørnsrud.

Og mannen er enig:

– Du må nok bære meg vekk herifra før jeg slutter.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo