Hopp til innhold

Bilflukt, dårlig suppe og hjemmelaget vin med The Stones

Som konferansier og musikkjournalist var de tett på stjernene i The Rolling Stones da de kom på sitt første norgesbesøk i 1965. Nå er det 50 år siden.

Rolling Stones ankommer Fornebu i 1965.

VILLE TILSTANDER: Her ankommer The Rolling Stones på Fornebu 23. juni 1965.

Da The Rolling Stones landet på Fornebu flyplass 23. juni 1965 før sine første konserter i Norge ble de møtt av hylekor av ivrige fans.

– Jeg var helt rolig, minnes Kjell Karlsen.

Han er jazzmusiker, den gang jobbet han i Universal og fikk i oppdrag å være konferansier da bandet spilte i Sjølysthallen.

– Tømte suppa på teppet

– Jeg skulle ikke si så mye. Jeg skulle si velkommen og presentere gutta hver for seg. Mer var ikke nødvendig mente Mick Jagger.

Men Karlsen stod hele kvelden ved siden av bandet på scenen.

– Dette var noe jeg ikke var vant til. Det ble villere og villere. Utover i konserten begynte det å bevege seg bak i salen. Jeg var litt engstelig for hvordan det skulle ende, men de hadde en spyler som spylte vann på publikum. De klarte å stoppe dem før de kom på scenen, forteller Karlsen.

Han fikk også være med bandet da de ikke stod på scenen. Han husker særlig en lunsj på Gamle viking på Jernbanetorget.

– De bannet hele tiden, og han ene likte ikke suppa. Han holdt tallerkenen rett ut og helte det ned på et nyvevd, flott teppe. Så spiste de videre som om ingenting hadde skjedd, det var rart, forteller Karlsen.

Kjell Karlsen og Erik Heyerdahl

Det var ville tilstander da The Rolling Stones besøkte Norge i 1965, og Kjell Karlsen og Erik Heyerdahl var midt oppi det hele.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

– Den beste vinen jeg har smakt

Seks år før bandets første norgesbesøk skrev Erik Heyerdahl, som var musikkjournalist i Arbeiderbladet, en artikkel om en engelskmann som sang og spilte gitar på Egertorget. Seks år senere var mannen, Brian Jones, tilbake i Oslo som gitarist i The Rolling Stones.

– Han kjente meg igjen, forteller Heyerdahl.

Han var nært på bandet mens de var i Oslo, blant annet var han med på bilflukt i boble fra ville fans på Ingierstrand. Han hjalp dem også da de var tørste og ikke fikk alkoholservering.

– Jeg laget vin som hobby, så jeg dro hjem og hentet. Det satte de pris på. Mick Jagger sa at det var den beste vinen han hadde smakt i hele sitt liv, forteller Heyerdahl.

Fans på Fornebu må spyles vekk

Det var ikke bare på konserten fansen ble spylt, også på Fornebu måtte vannslangen fram.

Foto: SCANPIX

– Vi er kanskje for gamle?

Senere ble han gjenkjent av Jagger på et musikkmøte i London. «Hey» og «nice» utbrøt Jagger da han så Heyerdahl.

– Synd det ikke var noen fotografer der da.

Verken Karlsen eller Heyerdahl er store Stones-fans.

– Vår generasjon er kanskje litt for gamle for Stones? Jeg vet ikke, sier Heyerdahl.

– Stones er ikke akkurat min musikk, men jeg er imponert over hva de har gjort, sier han.

Rolling Stones ønskes velkommen

Da bandet kom til flyplassen på Fornebu ble de møtt av hylende fans med plakater der det sto «welcome Mick, Charlie, Brian, Keith, Bill».

Foto: NTB/SCANPIX