Hopp til innhold

Ber om lange forvaringsstraffer etter parteringsdrap på Ammerud

OSLO TINGRETT (NRK): Aktor mener to menn bør dømmes til 16 og 17 års forvaring for å ha drept og partert en 35 år gammel mann på Ammerud i Oslo i 2016.

Drapet på Ammerud i april 2016

AMMERUD: Politiet slo drapsalarm etter det makabre funnet fredag 29. april 2016.

Foto: KNUT ERIK SOLHAUG / NRK

Statsadvokat Alvar Randa omtalte drapet på 35-åringen på Ammerud som «brutalt og urovekkende» under sin prosedyre i Oslo tingrett tirsdag.

– Drapet er så uprovosert som det kan få blitt, sa Randa i retten.

I løpet av prosedyren viste han til at drapshandlingen ifølge de tiltalte skal ha blitt utløst av en misforståelse.

Drapsofferet ble feilaktig beskyldt for å ha stjålet 30 gram hasj, men det viste seg senere at hasjen lå i lommen til en av de tiltalte, ifølge forklaringene.

Forvaring – under tvil

Aktor ber om at 26-åringen, som har erkjent straffskyld både for å ha drept og partert Myhre i en leilighet på Ammerud, dømmes til 16 års forvaring, med en minstetid på 10 år og åtte måneder.

Aktor Alvar Randa påpekte imidlertid selv flere gander under prosedyren at han var usikker på om forvaring eller ubetinget fengsel var riktig straffereaksjon for de to mennene.

26-åringen har også forklart at han var hovedmannen i selve drapshandlingen, men påtalemyndigheten mener også at kameraten hans, en 28 år gammel mann var svært delaktig.

Den 28 år gamle kameraten bør ifølge aktor dømmes til 17 års forvaring, med en minstetid på 11 år og fire måneder, selv om han kun har erkjent å ha vært med på parteringen.

26-åringen, som er blitt omtalt som hovedmann, får påstand om ett års mindre forvaring fordi han har erkjent straffskyld.

Forsvarerne Øyvind Bratlien, Benedict de Vibe, Heidi Ysen og aktor Alvar Randa

Forsvarerne Øyvind Bratlien (til venstre) og Benedict de Vibe (i midten) diskuterer med aktor Alvar Randa (til høyre). Sistnevnte påpekte at hans synes det var vanskelig å vurdere hva som er passende straff for de to tiltalte.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Ber om to års fengsel for kvinne

En kvinne er også tiltalt for å ha deltatt i parteringen og for å ikke ha forsøkt å stanse drapshandlingen. For henne legges det ned påstand om to års fengsel.

Kvinnen har ikke erkjent straffskyld, og hevder at hun fryktet for eget liv og derfor medvirket til parteringen og unnlot å varsle.

Rettsmedisinerne har konkludert med at det ble påført flere stikk og kutt i hodet, på halsen og i brystregionen til 35-åringen, noe som til slutt førte til at 35-åringen døde.

Alkohol, kokain, amfetamin og hasj

Selve drapshandlingen skal ha foregått over lengre tid, ifølge påtalemyndigheten.

28-åringen har i retten forklart at han hadde inntatt store mengder alkohol, kokain, amfetamin og hasj i perioden før drapet.

– Jeg tror jeg har mine ord i behold når jeg sier det var svært mye rus denne uken, sa aktor underveis i retten.

Liket var delt i over 20 deler da det ble funnet, og noen av delene ble aldri funnet. Deler av liket ble funnet i en koffert, som den ene av de to mennene, 26-åringen, tidlig erkjente å ha vært med på å frakte. 26-åringen fra Oslo er tidligere dømt for vold og forsøk på ran.

Begge de to tiltalte har blitt beskrevet som kjenninger av politiet.