Hopp til innhold

Sykehus i retten for utnyttelse av ansatte

På mandag må Oslo universitetssykehus (OUS) møte i retten tiltalt for å ha utnyttet tre filippinske sykepleiere, som jobbet ved Ullevål sykehus. Arbeidstilsynet mener det er viktig at slike saker kommer opp for retten og tror det kan begrense sosial dumping sosial dumping i Norge.

Video Filippinske sykepleiere kan ha blitt utnyttet

VIDEO: Filippinske sykepleiere kan ha blitt utnyttet

Oslo universitetssykehus (OUS) vil nekte skyld for å ha utnyttet filippinske sykepleiere som kom til Norge for å jobbe når sykehuset må møte i retten mandag.

Sammen med et ektepar som var bindeleddet mellom sykehuset og de utenlandske sykepleierne må representanter for sykehuset møte når Oslo tingrett mandag åpner rettssaken som vil vare i fire uker.

Ekteparet er tiltalt for å utnyttet til sammen sju sykepleiere fra Filippinene i perioden sommeren 2010 til mars 2012.

Oslo universitetssykehus er tiltalt for, i samme periode, å ha utnyttet tre filippinske sykepleiere, som jobbet ved Ullevål sykehus.

– Kan virke preventiv

Arbeidstilsynet vil ikke kommentere selve saken som skal opp for Oslo tingrett på mandag, men sier på generelt grunnlag at det er viktig at saker hvor det er snakk om sosial dumping kommer opp for retten.

– Vi vet at mange arbeidstakere blir utnyttet i Norge, og det er derfor vi har en massiv innsats mot sosial dumping, sier regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet Oslo.

Han mener et av problemene i mange av sakene som omhandler sosial dumping er at arbeidstakere som blir utnyttet ikke står frem med sine saker.

Det er derfor viktig at vi får slike saker for retten. Det mener jeg vil virke preventivt og begrense sosial dumping fremover, sier Halmrast.

– Uforskyldt

Det var i oktober 2010 at tre filippinske spesialsykepleiere kom til Norge for å jobbe ved Oslo universitetssykehus. De kom hit blant annet med et papir som var underskrevet av en seksjonsleder ved sykehuset.

Det skal ha vært det tiltalte ekteparet som representerte de tre sykepleierne i ansettelsesprosessen.

Ifølge tiltalen skal ekteparet ha tatt urimelig mye penger for å bistå de tre med blant annet søknad om oppholdstillatelse, bolig og arbeid i Norge.

Oslo universitetetssykehus anmeldte ekteparet i mars 2012, fordi de mener det ikke stemmer at ekteparet hadde i oppdrag å hente de tre kvinnene til OUS.

– De er uforskyldt kommet inn i dette. De fikk en forespørsel om å hjelpe til med å skaffe operasjonssykepleiere av Oslo universitetssykehus, og de har prøvd etter beste evne å gjøre det, sier ekteparets forsvarer, advokat Tor Kjærvik, til NTB.

Måtte låne penger

Advokat Harald Stabell er forsvarer for sykehuset. Han sier det bestrides at institusjonen skal ha medvirket til utilbørlig utnyttelse av de ansatte.

– Sykehuset ser at det er begått noen feil, men ikke av en slik karakter at det medfører straffansvar etter utlendingsloven. Derfor erkjennes det heller ikke straffskyld etter tiltalen, sier Stabell.

I mars 2012 ble det kjent at de tre filippinske sykepleiere hadde tatt opp 300.000 kroner hver i lån, og overført mesteparten av pengene til mellommannen som skaffet dem jobb ved Oslo universitetssykehus.

De skulle blant annet ha betalt 11.000 kroner i måneden hver i husleie til mellommannen, og 4.600 kroner i måneden for at han privat underviste dem i norsk.

I etterkant av avsløringen tok sykehuset avstand fra samarbeidet og ga sykepleierne fast ansettelse.

Ikke menneskehandel

Kvinnenes bistandsadvokater ønsket at sykehuset og ekteparet skulle tiltales for menneskehandel, men denne tiltalen tok statsadvokatene ikke ut.

Bistandsadvokat Gro Sigrid Bache Wildhagen sier til NTB at hun er forhindret fra å kommentere på hvilken måte klientene er utnyttet.

Hun sier mediedekningen av saken har vært tung for sykepleierne som er omfattet av saken. Hun vil av hensyn til klientene ikke gi noen uttalelser før saken starter.

Harald Stabell sier saken allerede har fått konsekvenser for hvordan ansettelser nå foregår ved sykehuset.