Enkelte mener at krydderet kan være kilden til E.coli-bakterien.
Derfor burde produktene vært skikkelg gjennomstrålet, seier informasjonssjef ved Institutt for energiteknikk, Victor Wikstrøm.
Krydderet brukes i spekepølsene fra Sogndal. Foto: NRK
- Vi er overbevist om at å stråle krydderet er en mer effektiv metode enn varmebehandling, og vi er rimelig sikre på at det som blir strålet her ikke har bakterier i krydderet. Vi ser på strålebehandling som den beste måten.
Kuttet ut strålebehandling
For fire år siden kuttet de fleste næringsmiddelbedriftene i Norge ut strålebehandling av produktene sine.
Årsaken var et nytt EU-direktiv som påla produsentene å opplyse at varene hadde vært gjennom stråling.
Også AB Corneliussen i Oslo, som leverer krydderet som er brukt i spekepølsene fra Sogndal, har kuttet ut å sende varene sine til Institutt for engergiteknikk på Kjeller.
Det gjør de selv om stråling er den mest effektive måten å drepe bakterier på.
- Vi har ingen indikasjon på at det er krydderet vårt som er årsaken til utbruddet. Men strålebehandling er en sikrere metoden å sikre tilfredsttilende bakterologi på krydder på, sier drifts- og kvalitetssjef ved ABC, Christian Nydal.
ABC krydderet kan være en mulig kilde til smitten, men Mattilsynet har ennå ikke satt igang tiltak mot firmaet. Det mener Nydal er et godt tegn.
- Hadde de hatt en veldig sterk mistanke mot oss, hadde de vel kontaktet oss, sier Nydal.
- Krydderet er til analyse nå. Derfor har vi foreløpig ikke noen resultater som viser E-coli-bakterien i krydderet, sier regiondirektør for Mattilsynet i Oslo, Akershus og Østfold, Karina Kaupang.
Hun ønsker ikke å kommentere om det vil være lurt å gjeninnføre strålebehandling av krydder.