Zidanes vendepunkt

KOMMENTAR: De fleste trodde at Zinédine Zidane ville få en smertefull trenerdebut mot Barcelona. I stedet ble gårsdagens Clásico-seier et potensielt vendepunkt i franskmannens karriere.

Zinedine Zidane

VIKTIG SEIER: Zinédine Zidane kunne triumfere i sitt første El Clasico som Real Madrid-trener.

José Mourinho tapte 5-0, Rafa Benítez 4-0. For Juande Ramos ble det 2-0, mens Carlo Ancelotti og Manuel Pellegrini slapp unna med 2-1 og 1-0.

Ikke siden Berndt Schuster vant 1-0 på Camp Nou i desember 2007, har en Real Madrid-trener seiret i sin første kamp mot Barcelona.

Og like før El Clásico i går kveld var det lite som tydet på at Zinédine Zidane skulle bli den neste.

Det som gjør seieren spesielt viktig for franskmannen er timingen

Hovedstadslaget hadde ikke vært i særlig god form. Siden Zidane erstattet Benítez i januar, hadde de vært langt bedre hjemme enn borte; de har kastet bort poeng mot Betis og Málaga, og var nylig heldige som slo Las Palmas.

Den eneste storkampen hadde endt med 1-0-tap hjemme mot Atlético Madrid.

Så det skulle være lite realistisk å vinne borte mot Barça, laget som sto med 39 kamper uten tap. Laget som vant 4-0 på Santiago Bernabéu i november.

Lærte leksen

Før i går hadde det vært få bevis på at Zidane faktisk er en dyktig taktiker, da seierne hadde kommet mot lag de fleste forventet at Real Madrid skal slå.

Det samme kan ikke sies nå.

Nøkkelen for Zidane var å lære av feilene fra november. I stedet for å velge 11 finslepne galácticos slik Benítez gjorde, brukte han midtbaneankeret Casemiro i sitt 4-3-3-system:

Den eneste skikkelige ballvinneren i en tropp fullastet med offensive playmakere. Brasilianeren kostet klubben €6 millioner i 2013, men tilfører en disiplin og duellstyrke som er uvurderlig.

Strategien besto av kontringer, varierende press og en høy forsvarslinje som holdt laget kompakt. Selv angriperne jobbet hardt hjemover.

På et tidspunkt fulgte Cristiano Ronaldo et løp helt inn i egen sekstenmeter.

Gjestene hadde flaks da Luis Suárez bommet på åpent mål etter 10 minutter, men Barça skapte mindre enn forventet. Det måtte en corner-heading til fra Gerard Piqué for å bryte ned muren.

Cristiano Ronaldo i veret

Ronaldo avgjorde oppgjøret mot Barcelona.

Casemiro er kongen

Det få hadde spådd var at Real Madrid skulle komme så sterkt mot slutten. De hvitkledde utlignet gjennom Karim Benzemas saksespark og kjørte senere en rekke giftige kontringer. Ronaldo traff tverrliggeren. Gareth Bale hadde et mål feilaktig annulert.

Det var nesten mystisk hvor svake Barça ble. En kunne kanskje nevne de lange reisene til de Sør-Amerikanske spillerne etter VM-kvalifiseringskampene, eller planleggingen frem mot tirsdagens kvartfinale i mesterligaen mot Atlético.

Men Real Madrid var gode. Selv etter at Sergio Ramos ble utvist seks minutt før slutt, fortsatte de å ta vertene i ubalanse. Kun et minutter senere hamret Ronaldo inn vinnermålet.

På overtid gjorde Casemiro en livsviktig blokkering, og i etterkant viste det seg at rivjernet hadde fullført åtte taklinger – fem mer enn noen annen spiller.

Zidanes laguttak hadde truffet blink.

Før i går hadde det vært få bevis på at Zidane faktisk er en dyktig taktiker

Mulige endringer

Det som gjør seieren spesielt viktig for franskmannen er timingen. Før kampen hadde de fleste innsett at Real Madrid ikke ville vinne La Liga, og når de underpresterer er det alltid noen som må betale. Det snakkes om et salg av Ronaldo. James Rodríguez er misfornøyd.

Selv Zidane har innrømmet at han ikke vet hvor han vil være neste sesong.

Og skulle en såpass fersk trener styre klubben inn til en sesong uten troféer, uten å demonstrere betydelige strategiske ferdigheter, vil det være enkelt for president Florentino Pérez å forsvare et trenerbytte.

Carlo Ancelotti ble som kjent sparket i fjor, 12 måneder etter å ha vunnet cupen og mesterligaen.

For sin del kan Zidane skilte med et skuffende år med Castilla i tredjedivisjon.

Slik kan det fortsatt gå, for hva Pérez tenker er aldri godt å si, men slike seire veier tungt.

I etterkant sa Zidane at kampen kunne bli et vendepunkt i Real Madrids sesong. Det samme gjelder for hans egen fremtid i klubben.

• Sør-Korea krever forklaring – ble kalt Nord-Korea

Sør-Korea ble introdusert som Nord-Korea under OL-åpningen i Paris fredag. Landet ber om garantier fra arrangøren om at feilen ikke vil skje igjen.

Da båtene med utøverne seilte ned elven Seinen under åpningsseremonien, ble Sør-Korea introdusert som «Democratic People's Republic of Korea» som er det offisielle navnet på Nord-Korea – og det både på fransk og engelsk.

Samme introduksjon ble gitt da de nordkoreanske utøverne passerte.

Sør-Korea reagerer på tabben. Landets viseminister for sport og kultur, Jang Mi-ran, har bedt om et møte med IOC-president Thomas Bach, ifølge en uttalelse fra departementet.

Medlemmer av den sørkoreanske delegasjonen under åpningsseremonien.
  • Liverpool vant i Slots første kamp

Arne Slot fikk en god start som ny Liverpool-manager. I fredagens treningskamp mot Real Betis i USA vant engelskmennene 1-0.

Scoringen kom ti minutter før pause på Acrisure Stadium i Pittsburgh i USA. Dominik Szoboszlai satte ballen i mål etter å ha blitt spilt fra av Mohamed Salah.

Det ble også den eneste scoringen i kampen, som var den første for nederlandske Arne Slot etter at han i sommer tok over som Liverpool-manager etter Jürgen Klopp. Han fikk blant annet se at laget styrte det meste av spillet i første omgang, og at de var nærmere 2-0 enn spanjolene var utligning.

Liverpool startet med kjente navn som Endo, Fabio Carvalho, Curtis Jones, Konstantinos Tsimikas og nevnte Salah og Szoboszlai var i startoppstillingen. Med halvtimen igjen av ordinær tid byttet Liverpool hele åtte spillere. Inn kom Liverpools unggutter, men det stoppet ikke laget fra å dominere banespillet. Real Betis skapte få sjanser, men burde kanskje ha utlignet da Rodri kom alene med keeper fra skrå vinkel mot slutten av kampen. Kampen endte 1-0 til Liverpool.

Store Liverpool-navn som Virgil van Dijk, Cody Gakpo, Diego Jota, Trent Alexander Arnold, Darwin Núñez og Louis Diaz var ikke i troppen til kampen.

Liverpool skal møte både Arsenal og Manchester United under sin sesongoppkjøring i USA.

(NTB)

Arne Slot roper til Liverpool-spillerne i sin første kamp
  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.