Hopp til innhold

Zidanes vendepunkt

KOMMENTAR: De fleste trodde at Zinédine Zidane ville få en smertefull trenerdebut mot Barcelona. I stedet ble gårsdagens Clásico-seier et potensielt vendepunkt i franskmannens karriere.

Zinedine Zidane

VIKTIG SEIER: Zinédine Zidane kunne triumfere i sitt første El Clasico som Real Madrid-trener.

Foto: LLUIS GENE / Afp

José Mourinho tapte 5-0, Rafa Benítez 4-0. For Juande Ramos ble det 2-0, mens Carlo Ancelotti og Manuel Pellegrini slapp unna med 2-1 og 1-0.

Ikke siden Berndt Schuster vant 1-0 på Camp Nou i desember 2007, har en Real Madrid-trener seiret i sin første kamp mot Barcelona.

Og like før El Clásico i går kveld var det lite som tydet på at Zinédine Zidane skulle bli den neste.

Det som gjør seieren spesielt viktig for franskmannen er timingen

Hovedstadslaget hadde ikke vært i særlig god form. Siden Zidane erstattet Benítez i januar, hadde de vært langt bedre hjemme enn borte; de har kastet bort poeng mot Betis og Málaga, og var nylig heldige som slo Las Palmas.

Den eneste storkampen hadde endt med 1-0-tap hjemme mot Atlético Madrid.

Så det skulle være lite realistisk å vinne borte mot Barça, laget som sto med 39 kamper uten tap. Laget som vant 4-0 på Santiago Bernabéu i november.

Lærte leksen

Før i går hadde det vært få bevis på at Zidane faktisk er en dyktig taktiker, da seierne hadde kommet mot lag de fleste forventet at Real Madrid skal slå.

Det samme kan ikke sies nå.

Nøkkelen for Zidane var å lære av feilene fra november. I stedet for å velge 11 finslepne galácticos slik Benítez gjorde, brukte han midtbaneankeret Casemiro i sitt 4-3-3-system:

Den eneste skikkelige ballvinneren i en tropp fullastet med offensive playmakere. Brasilianeren kostet klubben €6 millioner i 2013, men tilfører en disiplin og duellstyrke som er uvurderlig.

Strategien besto av kontringer, varierende press og en høy forsvarslinje som holdt laget kompakt. Selv angriperne jobbet hardt hjemover.

På et tidspunkt fulgte Cristiano Ronaldo et løp helt inn i egen sekstenmeter.

Gjestene hadde flaks da Luis Suárez bommet på åpent mål etter 10 minutter, men Barça skapte mindre enn forventet. Det måtte en corner-heading til fra Gerard Piqué for å bryte ned muren.

Cristiano Ronaldo i veret

Ronaldo avgjorde oppgjøret mot Barcelona.

Foto: Albert Gea / Reuters

Casemiro er kongen

Det få hadde spådd var at Real Madrid skulle komme så sterkt mot slutten. De hvitkledde utlignet gjennom Karim Benzemas saksespark og kjørte senere en rekke giftige kontringer. Ronaldo traff tverrliggeren. Gareth Bale hadde et mål feilaktig annulert.

Det var nesten mystisk hvor svake Barça ble. En kunne kanskje nevne de lange reisene til de Sør-Amerikanske spillerne etter VM-kvalifiseringskampene, eller planleggingen frem mot tirsdagens kvartfinale i mesterligaen mot Atlético.

Men Real Madrid var gode. Selv etter at Sergio Ramos ble utvist seks minutt før slutt, fortsatte de å ta vertene i ubalanse. Kun et minutter senere hamret Ronaldo inn vinnermålet.

På overtid gjorde Casemiro en livsviktig blokkering, og i etterkant viste det seg at rivjernet hadde fullført åtte taklinger – fem mer enn noen annen spiller.

Zidanes laguttak hadde truffet blink.

Før i går hadde det vært få bevis på at Zidane faktisk er en dyktig taktiker

Mulige endringer

Det som gjør seieren spesielt viktig for franskmannen er timingen. Før kampen hadde de fleste innsett at Real Madrid ikke ville vinne La Liga, og når de underpresterer er det alltid noen som må betale. Det snakkes om et salg av Ronaldo. James Rodríguez er misfornøyd.

Selv Zidane har innrømmet at han ikke vet hvor han vil være neste sesong.

Og skulle en såpass fersk trener styre klubben inn til en sesong uten troféer, uten å demonstrere betydelige strategiske ferdigheter, vil det være enkelt for president Florentino Pérez å forsvare et trenerbytte.

Carlo Ancelotti ble som kjent sparket i fjor, 12 måneder etter å ha vunnet cupen og mesterligaen.

For sin del kan Zidane skilte med et skuffende år med Castilla i tredjedivisjon.

Slik kan det fortsatt gå, for hva Pérez tenker er aldri godt å si, men slike seire veier tungt.

I etterkant sa Zidane at kampen kunne bli et vendepunkt i Real Madrids sesong. Det samme gjelder for hans egen fremtid i klubben.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Vant legendarisk boksekamp

  Den ukrainske bokseren Oleksandr Usyk (37) vant natt til søndag boksekampen mot Tyson Fury (35) i Saudi-Arabia, melder BBC.

 • Hovland med i seierskampen i PGA-mesterskapet

  Viktor Hovland spilte en solid runde fem under par under lørdagens 18 hull i majorturneringen PGA Championship.

  Dermed er nordmannen med i seierskampen før siste dag.

  Med dagens runde er Hovland på en foreløpig delt tredjeplass. Han er totalt 13 slag under par, mens lederne, Xander Schauffele og Colon Morikawa er 14 slag under par.

  Nordmannen kom til Louisville etter å ha gjort en ny trenerendring i jakten på fjorårsformen. Han har gjenopptatt samarbeidet med Joe Mayo, som hjalp ham til stor suksess i fjor.

  Hovland har vunnet en del store turneringer i sin karriere, men har aldri vunnet en major. Det kan han gjøre når turneringen avsluttes søndag.

  PGA Championship Golf, Viktor Hovland
  Foto: Matt York / AP
 • Kloster sesongåpnet med sisteplass

  Line Kloster var også på plass under Continental Gold Tour-stevnet i Los Angeles, og stilte på 400 meter hekk. Der endte hun sist med tiden 57,53 - noe som er langt bak både personlig rekord og EM- og OL-krav.

  Amerikanske Anna Cockrell vant med tiden 53,75.

  Line Kloster
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal