Hopp til innhold

Livet bak Bjørgen: – Du blir usynlig

Norge har verdens beste langrennskvinner. Å bare være nesten like god som de aller beste kan være en stor utfordring. Det vet Kathrine Harsem alt om.

Harsem

LANG VEI: Kathrine Rolsted Harsem har satset i mange år bak de aller beste.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kathrine Rolsted Harsem (27) innledet minitouren på Lillehammer med en sterk sjuendeplass i fredagens sprint.

Gjennom helga kjemper hun for å få gå mer verdenscup utover sesongen.Det kunne vært annerledes.

Etter forrige sesong gikk hun i tenkeboksen og stilte seg spørsmålet:

Er det virkelig verdt å legge ned så mye jobb når det er så vanskelig, nærmest umulig, å vinne skirenn?

«Jeg er ræva»

Plasseringsmessig haddeHarsem en ganske god sesong. Hun var stabil rundt nummer ti i sprintrennene i verdenscupen, med en sjuendeplass som best.

Bra, objektivt sett, men ikke når de andre på laget er på seierspallen i verdenscupen stort sett hver eneste helg.

Etter to sesonger på elitelandslaget mistet Harsem plassen.

Harsem

NY DRAKT: Kathrine Rolsted Harsem staker videre, nå i klær fra regionlaget Team veidekke.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det var en tøff sesong på mange måter. Jeg har aldri vært så nær å ikke gidde mer. For jeg mistet veldig mye glede ved å drive med langrenn i fjor, og det skal litt til å bygge opp igjen det. Det har ikke bare med resultater å gjøre, men noe med at du skal trives i miljøet og synes at det er artig å drive med, forteller Harsem.

Hun understreker at hun lærte mye av å være på lag med verdens beste langrennsløpere. Men den brutale hverdagen fikk henne også til å stille urealistiske krav til seg selv.

– Følelsen er at du blir litt usynlig når de andre er på pallen hver helg. Du kan komme i mål og være fornøyd, og så får du høre at dette var ikke bra nok. Det er krevende å takle.

– Hvem får du høre det av? Media? Trenere?

– Det kan være generelt stemningen av at det er et lag med et ekstremt høyt nivå og folk kjemper om pallplasser. Det er den følelsen du sitter igjen med selv. Jeg er ræva, selv om jeg er blitt nummer sju. Når følelsen er at folk forventer så mye mer, blir du skuffa over deg selv, selv om jeg innerst inne var fornøyd, utdyper Harsem.

Konklusjonen har vi allerede avslørt. Men hva ble avgjørende for valget?

Kathrine Harsem

MYE Å TENKE PÅ: Tiden på elitelandslaget var lærerik, men også krevende for Kathrine Rolsted Harsem

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Fjellet ga svar

Etter landslagsvrakingen måtte Harsem bokstavelig talt gå noen runder med seg selv.

– Jeg brukte mye tid for meg selv i fjellet i Meråker. Jeg tenkte mye på hvorfor jeg driver med dette og hva det er jeg egentlig jeg har lyst til, forteller hun.

Og fjellet ga svar.

– Fjellet ga meg den naturopplevelsen jeg ikke kan være foruten. Det å kunne trene mot et mål og konkurrere mot verdens beste og hele tiden utvikle meg, det er det som driver meg. Det er nå jeg kan drive med dette, og jeg har lyst til å drive med det nå, for jeg føler at jeg ikke har fått ut det som bor i meg.

Harsem fikk tilbud om en plass på regionlaget Team Veidekke og takket ja. Økonomisk er det veldig annerledes enn å være på landslag. Fra å ha hatt fast lønn og stipend fra Norges skiforbund, har hun nå ingen lønn. På regionlagene har man dessuten enda mer begrensede muligheter for personlige samarbeidspartnere enn på landslaget.

Harsem måtte si opp både hanskeavtalen og stavavtalen. Det ga henne noe å tenke på, men hun sa ja for å være en del av et treningsmiljø. Økonomien er ikke det aller viktigste for en skiløper – på kort sikt.

Kathrine Harsem

UTFORDRER: Katrhrine Rolsted Harsem tester ski med lagvenninne Anne Kjersti Kalvå. I helga skal de kjempe om å være beste Veidekke-løper på Lillehammer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Må fortsette å tro

Kathrine Rolsted Harsem angrer ikke på valget, men innrømmer at hun har gått nye runder med seg selv etter at avgjørelsen ble tatt om å satse videre.

– Det har gått litt opp og ned også i høst, faktisk. Jeg har tenkt «er det noe poeng?», for du føler at du legger ned en god jobb, og så får du liksom ikke betalt. Men du må fortsette å tro på at det du gjør gir resultater. Og jeg har sett at jeg har utviklet meg og tatt steg for hvert år. Selv om jeg ikke er best i verden, er jeg bedre enn jeg var selv i fjor. Det motiverer meg.

Denne helga får Harsem svar på hvor hun står. Som leder av norgescupen er hun tilbake i verdenscupen i minitouren på Lillehammer. Går hun fort nok, kan det bli mer verdenscup.

Kampen om å bli den beste på laget er definitivt litt mindre enn i fjor.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal