Weng ler av svensk kommentators dystre dom

DOBBIACO (NRK): Heidi Weng har hatt en tung start på årets sesong. Så tung at Expressen-kommentator Tomas Pettersson lørdag mente at hun så ut som en verdensener som «har forlatt sin vinnerskalle».

Heidi Weng i Tour de ski 2018/19

NUMMER NI: Heidi Weng er nummer ni i Tour de Ski sammenlagt etter to etapper.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Heidi Weng starter intervjuet med å le når hun får høre hva Petterson har skrevet. Hun smiler fortsatt godt når NRK spør om hun er enig.

– Nei, det er jeg ikke. Jeg prøver å gjøre så godt jeg kan, sier jenta fra Enebakk til NRK, etter en 10 kilometer i fristil som fremstod som en enorm opptur for henne.

For etter å ha slitt jevnt gjennom hele sesongen vartet Weng opp med en solid femteplass på Tour de Skis andre etappe søndag. Det var bare 21,2 sekunder opp til den russiske vinneren, Natalja Neprjajeva.

Resultatet var nærmest oppsiktsvekkende, spesielt etter at Weng fikk en krisestart på touren etter å ha røket ut av sprintprologen lørdag.

– Jevnere enn noen gang

Det var etter denne dagen at Pettersson skrev at Weng «ser ut til å ha forlatt sin vinnerskalle».

Tour de ski 2017-2018

EXPRESSEN-KOMMENTATOR: Tomas Pettersson, her under Tour de Ski 2017/18.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han trakk blant annet frem at Weng, som har vunnet Tour de Ski to år på rad, i tillegg vært på pallen 82 ganger i verdenscupen og har fire VM-gull, nå «ser ut til gå rundt og ikke virker å bry seg så mye».

Deretter skrev han at det er et mysterium hva som har skjedd med Weng, som i hvert mesterskap har vært en medaljekandidat for Norge.

– Jeg har aldri vært god i prolog. Det er jevnere i verdenscupen enn noen gang, forklarer Weng.

– Så Pettersson tar feil?

– Ja, jeg håper det, sier Weng og smiler enda litt til.

– Har vært flink

– Jeg tror ikke hun har mistet noen ting som helst. Hun har vært flink til å takle at hun ikke går fort. Da er det gøy å se henne få det til. Det blir sikkert flere gode opplevelser for henne fremover, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen om kommentatorens Weng-dom.

Tour de ski 2018/19

STØTTER LAGVENNINNEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Weng sier selv at hun ikke tenker på å vinne Tour de Ski-sammendraget. Nå er hun på en niendeplass, ett minutt og 13 sekunder bak Neprjajeva sammenlagt. Fem etapper gjenstår, men Weng står på sitt. Hun er i Tour de Ski for «å kjenne på nivået til de beste», hevder hun.

Men søndagens renn var en eneste stor opptur. Ikke siden prøve-VM i Seefeld, lenge før sist sesongs OL, har hun hatt samme følelse som nå. Kroppen responderte godt i konkurranse og hun innrømmer at en slik bekreftelse, på at hun ikke er så langt unna de beste, er godt mentalt.

– Mye sitter i hodet, men når du ikke er vant til å presse deg selv, bli stiv, ha det vondt, så er det ikke sikkert hodet har lyst til å ha det vondt. Det kan være det, sier Weng.

Hun var for øvrig i godt humør i pressesonen. Weng fleipet med at hun ikke klarte å huske hvilket årstall hun kjente på en slik form som nå, hun skjønte at hun klarte å «lure» journalistene til stede da hun meddelte at hun hadde begynt å gråte og reist hjem dersom hun hadde havnet på pallen søndag. «Jeg bare tuller da», måtte Weng si da de fleste trodde hun mente alvor.

Da hun etter hvert fikk spørsmål av en journalist om hun har blitt mer avslappet med årene, svarer Weng slik:

– Ja, jeg tror jeg har blitt mer voksen dette året her, ja. Mer enn i fjor. Det er andre som trener også. Alle prøver å trene hardt og være i toppen. Man må tåle å være utenfor pallen også.

Sportsnyheter

Annemiek Van Vleuten

Jublet for OL-gull – et halvt minutt senere innser hun tabben

Østerrikske Anna Kiesenhofer tok et overlegent og sensasjonelt OL-gull. Men nederlandske Annemiek van Vleuten var av en annen oppfatning.

Siste nytt

 • Første basket-tap for USA på 17 år

  Frankrike smelte ei skikkeleg bombe ved å slå USA 83-76 i mennenes basket. Det er USAs første OL-tap sidan 2004 og det sjette i heile OL-historia.

  USA leia 45-37 halvveges i kampen. Men så gjorde sttjerna Kevin Durant sin fjerde feil og blei straffa med mange minutt på benken.

  Då Frankrike samstundes gira opp, tok dei leiinga med 62-56 etter det tredje kvarteret. USA kom tilbake og leia 74-67, men makta ikkje å svare på den franske innspurten.

  Frankrikes toppscorar var Evan Fournier med 28 poeng. Han spelar til dagleg i Boston Celtics i USA.

  – Det kjennest bra, var Fourniers lakoniske kommentar.

  Evan Fournier, Frankrike
  Foto: Charlie Neibergall / AP
 • Erichsen fikk det tøft i skranke

  Julie Erichsen fikk 11,566 for sin OL-innsats i skranke. Det ga henne 75.-plass i den tøffe konkurransen. Superstjernen Simone Biles dominerte kvalifiseringen.

  Erichsen har kjempet seg tilbake etter en akillesskade i mars som krevde operasjon, og hun ble tatt ut til OL-deltakelse i Tokyo. Hun konsentrerte seg om skranke og hadde det som sitt eneste apparat i lekene.

  Den norske 19-åringen endte som nummer 75 av de 88 utøverne i skranke. Best var belgiske Nina Derwael, som med 15,366 tar med seg selvtillit inn i apparatfinalen.

  Den amerikanske turndronningen Simone Biles knep den siste plassen i apparatfinalen i skranke selv om hun bare hadde 10. beste poengsum. Hver nasjon får med bare to utøvere i finaler, og alle de fire ROC-utøverne var i topp seks.

  Biles var best i kvalifiseringen for sprang med 15,183, nest best i frittstående med 14,133 (italienske Vanessa Ferrari var best med 14,166) og sjuende best i bom (der kinesiske Guan Chenchen var best med 14,933).

  Sammenlagt fikk Biles beste poengsum med 57,731, og hun går til mangekampfinalen torsdag som favoritt. Før det blir det lagfinale tirsdag.

  Der hadde ROC beste kvalifiseringssum med 171,629, tett fulgt av USA (170,562) og med Kina på tredjeplass.

  Julie Erichsen
  Foto: Martin Bureau / AFP
 • Haaland treer i spiller-kåring

  Erling Braut Haaland endte på tredjeplassen i fotballmagasinet Kickers kåring av årets spiller i tysk fotball. Spissrivalen Robert Lewandowski vant.

  Det var annet år på rad at Bayern München-spissen stakk av med prisen. Polakken satte tysk scoringsrekord i én og samme sesong da han banket inn 41 mål i 2020/21. Han gikk dermed forbi Gerd Müllers rekord fra 1972.

  Avstemningen ble gjort av tyske sportsjournalister.

  32-åringen fikk 356 stemmer av de 563 som avga stemme. Han vant foran lagkameraten i Bayern München, Thomas Müller, som fikk 41 stemmer.

  Erling Braut Haaland, som scoret 27 mål og 28 kamper for Dortmund, fikk 38 stemmer på tredjeplassen.

  Erling Braut Haaland i Borussia Dortmund
  Foto: Alexandre Simoes / Borussia Dortmund Mediathek

Sendeplan

Kl. Program Kanal