Hopp til innhold

Weng forvandlet etter psykologhjelp: – Det var ikke Heidi på start, det var en annen person

FALUN (NRK): Sist gang hun satte føttene i utlandet var ikke Heidi Weng i stand til å gå skirenn. Men alt forandret seg med noen helt avgjørende grep. I dag sprudler hun på tur med landslaget.

LIiSEUIQNeE

JUBLENDE GLAD: Heidi Weng, her etter en konkurranse på Sjusjøen uken etter verdenscupåpningen i Ruka.

Foto: Geir Olsen / NTB

For det er en smått utrolig forvandling på sinnsstemningen hos 29-åringen, fra hun dro på verdenscupen i Ruka i november, og frem til Lahti sist helg og Falun den kommende.

– Det var ikke Heidi Weng på start, det var en annen person, sier hun til NRK om det som skjedde for to måneder siden.

– Jeg var ikke meg selv. For min del har jeg jobbet ganske hardt. Jeg er stolt. Jeg har fått hjelp og er vanvittig takknemlig for den hjelpen jeg har fått. Det handler om at jeg har tenkt gjennom ting. Jeg er mer forberedt, rett og slett.

– Visste ikke hva dette gikk ut på

V76CMf2VuMc

TILBAKE I VERDENSCUP MED ET BRAK: Heidi Weng (høyre) jubler for en tredjeplass bak Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm på sist lørdags 15 kilometer med skibytte.

Foto: JUSSI NUKARI / Reuters

Hun svarer et bekreftende «ja» på spørsmål om hun har fått psykologhjelp, tidligere omtalt av TV 2, og Weng sier hun føler seg veldig mye bedre nå.

– Jeg visste ikke hva dette gikk ut på. Så har jeg sett alle andre utøvere på tur. Jeg føler liksom at da har jeg opplevd det også. Jeg har lært mye.

– Samtidig er det en annerledes sesong. Folk har gjort dette forskjellig og det synes jeg folk skal respektere dette året her. Jeg vil ikke ofre helsen for all verdens ting, sier Weng.

Marerittdager i Finland

Hun gjorde det klart allerede i november at hun ikke likte tanken på å reise til utlandet. Da hun likevel satte seg på flyet til verdenscupåpningen i nRuka ble opplevelsen for heftig.

Korona-alarmen gikk i den norske troppen umiddelbart. Allroundtrener Eirik Myhr Nossum avla positiv hurtigtest.

Det norske laget ble satt i karantene. Selv om Nossum senere testet negativt, var ikke Heidi Weng til å kjenne igjen. Hun gikk kun én konkurranse i Finland da hun røk ut i sprintprologen.

– Vi surrer, fjaser og tuller

xAPz4RiLC8k

WENGS ROMVENNINNE: Helene Marie Fossesholm, her avbildet tidligere i vinter.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sist helg var hun tilbake på finsk jord. Også da testet Nossum positivt på en hurtigtest.

Heidi Weng sier hun var forberedt på at det kunne skje og lot seg ikke prege av hendelsen. Det bekrefter også Helene Marie Fossesholm, Wengs romvenninne i både Lahti og Falun.

– Vi surrer, fjaser og tuller. Deilig at vi kan ha sånn stemning uten alvor hele tiden. Heidi er herlig å bo på rom med. Vi prøver å ha minst mulig fokus på slike ting.

– Vi snakker om andre greier, det finnes jo mange andre ting å snakke om enn korona, sier Fossesholm, gliser godt – og har naturligvis rett i det.

Hun viste at hun ikke var preget i returen til verdenscupen i sporet. I Lahti ble hun nummer tre på 15 kilometer med skibytte. Kun slått av Therese Johaug og Fossesholm.

Hun tok jobben som ankerkvinne sist søndag på strak arm og gikk Norge inn til seier på VM-generalprøven i stafett.

kU0CSZ7vZpk

KORONA-FEIRING: De norske stafettdamene Therese Johaug, Heidi Weng (med ansiktet mot kamera), Helene Marie Fossesholm og Tiril Udnes Weng gratulerte hverandre med en fot-«high five».

Foto: MARKKU ULANDER / AFP

I Falun skal Weng gå 10 kilometer fristil intervallstart fredag og samme distanse i fellesstart klassisk lørdag.

– Trygt for henne, trygt for andre

Damelandslagstrener Ole Morten Iversen opplever Heidi Weng i dag som noe helt annet enn for to måneder siden.

Han innrømmer både han og Weng selv har vært spent på «den neste utenlandsturen». Men gode forberedelser, hjelp fra psykolog gjør ham både overrasket og glad over at Weng nå klarer å reiste til utlandet.

– Det er litt sånn at når det er trygt nok for henne, så er det i hvert fall trygt for andre, sier Iversen og humrer litt.

Siste nytt

  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB
  • Kollaps for J17-landslaget i EM – åttemålstap mot Frankrike

    Norges J17-landslag har fått tøff medfart i EM-sluttspillet. Etter 0-3-tap for England i åpningskampen ble det en fryktelig 0-8-smell mot Frankrike onsdag.

    Frankrike er tittelforsvarer i J17-EM, men årets utgave virket ikke uoverkommelig sterk da det ble bare 3-2-seier over det svenske vertslaget som Norge slo i EM-kvalifiseringen i mars.

    Norge holdt 0-0 i en halv omgang på Malmö idrottspark, men så raknet det. To ganger i første omgang scoret motstanderen to ganger med to minutters mellomrom, og ved pause sto det 4-0.

    Så ble det ikke flere mål før det siste kvarteret, da innbytterne Rachael Adedini og Djenna-Léna Tene scoret fire ganger til. Adedini gjorde hattrick med mål i det 77. og 88. minutt og på overtid. (NTB)

  • Bruddseier i Giroen etter at Foss gikk i bakken: – For en skrell

    Franske Benjamin Thomas tok en overraskende seier på den 5. etappen av Giro d'Italia etter å ha sittet i brudd store deler av dagen.

    Onsdagens 178 kilometer lange etappe gikk fra Genova, over den 3.-kategoriserte stigningen Passo del Bracco, og inn til Lucca. Der ble det hele avgjort mellom de fire rytterne som hadde sittet i brudd.

    Thomas tok seieren foran danske Kasper Valgren, som ble nummer to. Italienske Andrea Pietrobon kompletterte pallen.

    – For et bruddkupp, for en skrell. Thomas vinner og tar Cofidis' første seier i årets sesong, sa Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    77 kilometer fra mål ble det etablert et firemannsbrudd med blant andre Valgren. 50 kilometer senere gikk Tobias Foss og seks andre løpere i bakken, noe som sinket hovedfeltet betraktelig.

    – Han har det okey. Han var liutt opprørt i starten, men jeg er sikker på at det vil gå bra med ham. Enn så lenge er alt bra, sier Zak Dempster, sportsdirektør i Ineos-Grenadiers, om Foss i en video på X.

    Benjamin Thomas
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal