Weng forvandlet etter psykologhjelp: – Det var ikke Heidi på start, det var en annen person

FALUN (NRK): Sist gang hun satte føttene i utlandet var ikke Heidi Weng i stand til å gå skirenn. Men alt forandret seg med noen helt avgjørende grep. I dag sprudler hun på tur med landslaget.

LIiSEUIQNeE

JUBLENDE GLAD: Heidi Weng, her etter en konkurranse på Sjusjøen uken etter verdenscupåpningen i Ruka.

Foto: Geir Olsen / NTB

For det er en smått utrolig forvandling på sinnsstemningen hos 29-åringen, fra hun dro på verdenscupen i Ruka i november, og frem til Lahti sist helg og Falun den kommende.

– Det var ikke Heidi Weng på start, det var en annen person, sier hun til NRK om det som skjedde for to måneder siden.

– Jeg var ikke meg selv. For min del har jeg jobbet ganske hardt. Jeg er stolt. Jeg har fått hjelp og er vanvittig takknemlig for den hjelpen jeg har fått. Det handler om at jeg har tenkt gjennom ting. Jeg er mer forberedt, rett og slett.

– Visste ikke hva dette gikk ut på

V76CMf2VuMc

TILBAKE I VERDENSCUP MED ET BRAK: Heidi Weng (høyre) jubler for en tredjeplass bak Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm på sist lørdags 15 kilometer med skibytte.

Foto: JUSSI NUKARI / Reuters

Hun svarer et bekreftende «ja» på spørsmål om hun har fått psykologhjelp, tidligere omtalt av TV 2, og Weng sier hun føler seg veldig mye bedre nå.

– Jeg visste ikke hva dette gikk ut på. Så har jeg sett alle andre utøvere på tur. Jeg føler liksom at da har jeg opplevd det også. Jeg har lært mye.

– Samtidig er det en annerledes sesong. Folk har gjort dette forskjellig og det synes jeg folk skal respektere dette året her. Jeg vil ikke ofre helsen for all verdens ting, sier Weng.

Marerittdager i Finland

Hun gjorde det klart allerede i november at hun ikke likte tanken på å reise til utlandet. Da hun likevel satte seg på flyet til verdenscupåpningen i nRuka ble opplevelsen for heftig.

Korona-alarmen gikk i den norske troppen umiddelbart. Allroundtrener Eirik Myhr Nossum avla positiv hurtigtest.

Det norske laget ble satt i karantene. Selv om Nossum senere testet negativt, var ikke Heidi Weng til å kjenne igjen. Hun gikk kun én konkurranse i Finland da hun røk ut i sprintprologen.

– Vi surrer, fjaser og tuller

xAPz4RiLC8k

WENGS ROMVENNINNE: Helene Marie Fossesholm, her avbildet tidligere i vinter.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sist helg var hun tilbake på finsk jord. Også da testet Nossum positivt på en hurtigtest.

Heidi Weng sier hun var forberedt på at det kunne skje og lot seg ikke prege av hendelsen. Det bekrefter også Helene Marie Fossesholm, Wengs romvenninne i både Lahti og Falun.

– Vi surrer, fjaser og tuller. Deilig at vi kan ha sånn stemning uten alvor hele tiden. Heidi er herlig å bo på rom med. Vi prøver å ha minst mulig fokus på slike ting.

– Vi snakker om andre greier, det finnes jo mange andre ting å snakke om enn korona, sier Fossesholm, gliser godt – og har naturligvis rett i det.

Hun viste at hun ikke var preget i returen til verdenscupen i sporet. I Lahti ble hun nummer tre på 15 kilometer med skibytte. Kun slått av Therese Johaug og Fossesholm.

Hun tok jobben som ankerkvinne sist søndag på strak arm og gikk Norge inn til seier på VM-generalprøven i stafett.

kU0CSZ7vZpk

KORONA-FEIRING: De norske stafettdamene Therese Johaug, Heidi Weng (med ansiktet mot kamera), Helene Marie Fossesholm og Tiril Udnes Weng gratulerte hverandre med en fot-«high five».

Foto: MARKKU ULANDER / AFP

I Falun skal Weng gå 10 kilometer fristil intervallstart fredag og samme distanse i fellesstart klassisk lørdag.

– Trygt for henne, trygt for andre

Damelandslagstrener Ole Morten Iversen opplever Heidi Weng i dag som noe helt annet enn for to måneder siden.

Han innrømmer både han og Weng selv har vært spent på «den neste utenlandsturen». Men gode forberedelser, hjelp fra psykolog gjør ham både overrasket og glad over at Weng nå klarer å reiste til utlandet.

– Det er litt sånn at når det er trygt nok for henne, så er det i hvert fall trygt for andre, sier Iversen og humrer litt.

Siste nytt

 • Nepomnjasjtsjij mot VM-kamp

  Jan Nepomnjasjtsjij har fortsatt overtaket i kampen om å bli Magnus Carlsens VM-utfordrer i sjakk. Fredag ble det poengdeling mot Fabiano Caruana, som trengte å vinne med svarte brikker for å ha en realistisk sjanse i VM-racet. Han startet dagen ett poeng bak russiske Nepomnjasjtsjij, som topper kandidatturneringen når tre runder gjenstår.

  Vinneren av kandidatturneringen får spille om VM-tittelen mot Magnus Carlsen i Dubai i tiden 24. november til 16. desember. Sjakkeksperter tror Nepomnjasjtsjij kommer til å holde unna i innspurten.

  Nepo
  Foto: Berit Roald
 • Klopp ut mot nytt mesterligaformat

  Liverpool-manager Jürgen Klopp er glad for at superligaen ikke blir noe av, men misliker samtidig den nye modellen i mesterligafotballen.

  – Uefa la fram ideen for meg, og jeg ga uttrykk for at jeg ikke likte det, sier Klopp.

  – Ti kamper (i gruppespillet) framfor seks. Jeg aner ikke hvor det plass til å spille de nye kampene.

  Det nye mesterligaformatet ble nylig vedtatt av Det europeiske fotballforbundet (Uefa). Endringene gjelder fra 2024.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • NFF gjør som det svenske forbundet

  Torsdag sendte det svenske fotballforbundet et åpent brev til FIFA, der de ber organisasjonen øke trykket mot Qatar i forbindelse med fotball-VM der neste år. Nå bekrefter fotballpresident Terje Svendsen at det norske forbundet skal gjøre det samme.

  – Vi har et styremøte på mandag kveld, hvor vi kommer til å behandle en henvendelse til FIFA og vil sende den henvendelsen i etterkant av det møtet, sier Svendsen til NRK.

  – Det er en form for koordinert aktivitet blant de nordiske landene, men vi gjør det individuelt.

  Svendsen sier at han regner med at også Danmark skal sende en slik henvendelse til FIFA, men at i hvert fall det norske forbundet kommer til å følge dette opp. Innholdet i brevet fra NFF avgjøres på mandag.

  Norges Fotballforbund med pressekonferanse
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal