Weng dropper tøff Karlsson-duell – treneren stopper ny hardøkt

HITRA/OSLO (NRK): Heidi Weng (28) virker endelig å være i slag igjen. Men landslagsledelsen og skistjernen er klok av skade – og setter klare begrensninger gjennom vår, sommer og høst.

OVERLEGEN: Heidi Weng stakk fra start på det 47 kilometer klassiske rulleskirennet. Hun holdt luka helt til mål.

Weng – for øvrig fem ganger Toppidrettsveka-vinner gjennom tidene – vant nemlig langløpet på Hitra enkelt. Den 47 kilometer lange klassiske «etappen» er den første av fire konkurranser der verdenseliten viser seg frem i Trøndelag-fylket frem til lørdag.

Heidi Weng

BLE SLITEN: Heidi Weng gikk i mål på 2.02,2 i langløpet på drøye 47 kilometer.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Det er moro å se at det funker igjen. Det har gjort det i litt over en måned. Da har det plutselig bare løsnet veldig, sier Weng til NRK.

For 28-åringen fra Enebakk tok faktisk rygg på, og passerte, flere av herreløperne underveis og virket råsterk. Hun lå halvannet minutt foran de beste kvinneløperne, som bestod av blant annet langløpsspesialister som Astrid Øyre Slind og Britta Johansson Norgren, allerede etter halvgått løp.

I mål vant hun kvinneklassen suverent.

– Det var veldig greit til det var igjen 25 kilometer. Da tenkte jeg, «hva har jeg gjort?». Det hjalp å ha noen gutterygger, og jeg fikk litt drikke. Da kvikna jeg til, forteller hun.

Aleksander Bolsjunov vant for øvrig herreklassen foran Andrew Musgrave og Iivo Niskanen. Didrik Tønseth ble beste nordmann på en fjerdeplass.

– Ekstremt forsiktig

Frida Karlsson på seierspallen etter bronse på tremilen i Seefeld

SVENSK STJERNE: Frida Karlsson.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Rennet torsdag ble også Wengs siste konkurranse i årets Toppidrettsveke. Selv om hun skal i bryllup lørdag, kunne hun rukket å måle krefter med svenske-yndlingen Frida Karlsson under nok et langløp fra Aure til Brekka fredag morgen.

Det får hun ikke lov til, forteller landslagstrener Ole Morten Iversen.

– Hun skal bremses, sier han og begrunner hvorfor.

– Hun har vært ekstremt forsiktig denne sesongen. Hun har en plan med trenere og helseteam. Det er lite matching og holder igjen. Hun går ikke mange løp på Toppidrettsveka og går torsdagen. Det er fordi hun og helseteamet har jobbet tett for å holde kontroll på totalen.

– Nå skal jeg hjem. Det holder med en femmil, har jeg fått beskjed om. Så jeg skal hvile før vi skal til høyden, bekrefter Weng selv.

– Hva synes du om å bremses?

– Det er veldig lurt ikke å gå for mange renn, men jeg skulle heller gått en sprint enn fem mil. For meg er vel det hardeste man kan gjøre. Jeg gikk ikke tremil i hele fjor, så jeg skulle gjerne gått noe annet. Helseteamet ville gjøre det sånn, så da ble det sånn, svarer hun.

Holdes unna hardøkter

Landslagstreneren er i det hele tatt fornøyd med Weng. Han forteller at det er en sann fornøyelse å ha 28-åringen med på landslaget i år sammenlignet med det tunge fjoråret.

– Man kan jo ikke gi seg på bunn, man må komme seg tilbake igjen. Så får vi håpe det slår bra ut til vinteren også, forteller Weng.

Heidi Weng

SOMMERFORM: Heidi Weng viser endelig lovende takter igjen. Her fra Holmenkollen tidligere i sommer.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ifølge Iversen var Weng helt «utenfor» og nedkjørt fysisk etter en tøff OL-sesong. I år har han derimot inntrykk av at hun fungerer bra, virker imponerende sterk. Sammenlignet med i fjor er hun nå langt foran, forteller Iversen.

Weng holder seg unna det som er av hardøkter. Nå får Weng kun matching av andre – noe som hun vanligvis har vært svært glad i – på samling.

– Vi skal begrense de. Det er helt uaktuelt å gå hele Toppidrettsveka og vi er mest komfortable med at hun bare går ett av de langløpene, sier Iversen.

Og slik blir det altså, for Weng reiser hjem. Regimet står i sterk kontrast til de foregående årene. Weng har fullført og vunnet Toppidrettsveka fire år på rad før årets utgave, men hun føler seg i langt bedre form nå enn de to siste årene.

– Jeg har kjørt vanlig opplegg nå og hatt noen ordentlig gode intervalløkter, og det hadde jeg ikke i fjor. Jeg har trent mye bedre. Jeg har trent liksom. I fjor var det dårlig i april og mai, også begynte jeg smått i juni, men ikke hardøkter før i august. Det er for sent, forklarer Weng.

Siste nytt

 • Danmark opna med klar siger

  Heimelaget Danmark slo Slovenia 30-23 i sin første kamp i EM. Ved pause leia danskane berre 14-12, men drog frå etter pause.

  Larke Pedersen blei toppscorar med 6 mål.

  Louise Burgaard, Danmark
  Foto: Henning Bagger / AFP
 • Frankrike og Kroatia vann

  Tittelforsvarar Frankrike slo Montenegro 24-23 og Kroatia slo Ungarn 24-22 i fredagens to første handballkampar i EM.

  Seinare i kveld møter Danmark Slovenia. Serbia-Nederland er utsett til laurdag.

  Håndball Frankrike - Montegenro
  Foto: Henning Bagger / AP
 • Mjøndalens førstekeeper utestengt

  Mjøndalen-keeper Sosha Makani mister lagets to neste kamper i Eliteserien.

  Makani ble utvist sist kamp da han stoppet Haugesund-spissen Ibrahima Wadji. Dommeren mente han fratok FKH-spilleren en åpenbar målsjanse.

  På veien ut av banen dyttet Makani Haugesund-kaptein Benjamin Tiedemann Hansen over ende.

  Makani får én kamps karantene for det røde kortet og en ekstra for det han gjorde i etterkant.

  Eliteserien fotball 2020: FK Haugesund - Mjøndalen
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal