Weng dropper tøff Karlsson-duell – treneren stopper ny hardøkt

HITRA/OSLO (NRK): Heidi Weng (28) virker endelig å være i slag igjen. Men landslagsledelsen og skistjernen er klok av skade – og setter klare begrensninger gjennom vår, sommer og høst.

OVERLEGEN: Heidi Weng stakk fra start på det 47 kilometer klassiske rulleskirennet. Hun holdt luka helt til mål.

Weng – for øvrig fem ganger Toppidrettsveka-vinner gjennom tidene – vant nemlig langløpet på Hitra enkelt. Den 47 kilometer lange klassiske «etappen» er den første av fire konkurranser der verdenseliten viser seg frem i Trøndelag-fylket frem til lørdag.

Heidi Weng

BLE SLITEN: Heidi Weng gikk i mål på 2.02,2 i langløpet på drøye 47 kilometer.

– Det er moro å se at det funker igjen. Det har gjort det i litt over en måned. Da har det plutselig bare løsnet veldig, sier Weng til NRK.

For 28-åringen fra Enebakk tok faktisk rygg på, og passerte, flere av herreløperne underveis og virket råsterk. Hun lå halvannet minutt foran de beste kvinneløperne, som bestod av blant annet langløpsspesialister som Astrid Øyre Slind og Britta Johansson Norgren, allerede etter halvgått løp.

I mål vant hun kvinneklassen suverent.

– Det var veldig greit til det var igjen 25 kilometer. Da tenkte jeg, «hva har jeg gjort?». Det hjalp å ha noen gutterygger, og jeg fikk litt drikke. Da kvikna jeg til, forteller hun.

Aleksander Bolsjunov vant for øvrig herreklassen foran Andrew Musgrave og Iivo Niskanen. Didrik Tønseth ble beste nordmann på en fjerdeplass.

– Ekstremt forsiktig

Frida Karlsson på seierspallen etter bronse på tremilen i Seefeld

SVENSK STJERNE: Frida Karlsson.

Rennet torsdag ble også Wengs siste konkurranse i årets Toppidrettsveke. Selv om hun skal i bryllup lørdag, kunne hun rukket å måle krefter med svenske-yndlingen Frida Karlsson under nok et langløp fra Aure til Brekka fredag morgen.

Det får hun ikke lov til, forteller landslagstrener Ole Morten Iversen.

– Hun skal bremses, sier han og begrunner hvorfor.

– Hun har vært ekstremt forsiktig denne sesongen. Hun har en plan med trenere og helseteam. Det er lite matching og holder igjen. Hun går ikke mange løp på Toppidrettsveka og går torsdagen. Det er fordi hun og helseteamet har jobbet tett for å holde kontroll på totalen.

– Nå skal jeg hjem. Det holder med en femmil, har jeg fått beskjed om. Så jeg skal hvile før vi skal til høyden, bekrefter Weng selv.

– Hva synes du om å bremses?

– Det er veldig lurt ikke å gå for mange renn, men jeg skulle heller gått en sprint enn fem mil. For meg er vel det hardeste man kan gjøre. Jeg gikk ikke tremil i hele fjor, så jeg skulle gjerne gått noe annet. Helseteamet ville gjøre det sånn, så da ble det sånn, svarer hun.

Holdes unna hardøkter

Landslagstreneren er i det hele tatt fornøyd med Weng. Han forteller at det er en sann fornøyelse å ha 28-åringen med på landslaget i år sammenlignet med det tunge fjoråret.

– Man kan jo ikke gi seg på bunn, man må komme seg tilbake igjen. Så får vi håpe det slår bra ut til vinteren også, forteller Weng.

Heidi Weng

SOMMERFORM: Heidi Weng viser endelig lovende takter igjen. Her fra Holmenkollen tidligere i sommer.

Ifølge Iversen var Weng helt «utenfor» og nedkjørt fysisk etter en tøff OL-sesong. I år har han derimot inntrykk av at hun fungerer bra, virker imponerende sterk. Sammenlignet med i fjor er hun nå langt foran, forteller Iversen.

Weng holder seg unna det som er av hardøkter. Nå får Weng kun matching av andre – noe som hun vanligvis har vært svært glad i – på samling.

– Vi skal begrense de. Det er helt uaktuelt å gå hele Toppidrettsveka og vi er mest komfortable med at hun bare går ett av de langløpene, sier Iversen.

Og slik blir det altså, for Weng reiser hjem. Regimet står i sterk kontrast til de foregående årene. Weng har fullført og vunnet Toppidrettsveka fire år på rad før årets utgave, men hun føler seg i langt bedre form nå enn de to siste årene.

– Jeg har kjørt vanlig opplegg nå og hatt noen ordentlig gode intervalløkter, og det hadde jeg ikke i fjor. Jeg har trent mye bedre. Jeg har trent liksom. I fjor var det dårlig i april og mai, også begynte jeg smått i juni, men ikke hardøkter før i august. Det er for sent, forklarer Weng.

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

• Lilleberg og Lightning slo Panthers

Emil Lilleberg og Tampa Bay Lightning tok sin første seier i årets NHL-sluttspill og reduserte til 3–1 i kamper mot Florida Panthers.

Nattens kamp endte 6-3 i Amalie Arena i Tampa Bay. Lilleberg fikk 19 minutter og to sekunder på isen, men noterte seg ikke for noen målpoeng.

Lightnings seier betyr dermed at lagene i hvert fall må ut i en femte kamp for å avgjøre vinneren av best av sju-serien. Den kampen spilles natt til tirsdag norsk tid. (NTB)

YIumGPwHu2A
  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

Gallagher
  • Ruud enkelt videre i Madrid

Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

– Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.