Hopp til innhold

Lettet Warholm-rival etter supertid: – Har ikke kastet bort et helt år

Michael Norman ble historisk, men det er skremmeskuddet fra Rai Benjamin som høres hele veien til Norge etter 100-meteren i Texas mandag kveld. Overfor NRK erkjenner Benjamin at han er lettet.

Rai Benjamin

IMPONERTE STORT: 10,03 på 100 meter viser at Rai Benjamin har en skremmende høy maksfart inne.

Foto: Gregorio Borgia / AP

11. juni satte Karsten Warholm ny verdensrekord på 300 meter hekk med 33,79 på Bislett. I California var hans amerikanske rival Rai Benjamin imponert, men langt fra skremt.

– Med oppsettet de hadde på Bislett tror jeg at jeg kan løpe på 32 sekunder, sa Benjamin på en pressekonferanse etterpå.

Samtidig presiserte han at han ikke var klar for å konkurrere, etter vanskelige treningsbetingelser under koronapandemien.

Men mandag kveld kom endelig sesongdebuten. Det var ikke snakk om hekkeløp, men en 100 meter flatt. Til gjengjeld luktet det svidd.

Benjamin ble klokket inn på 10,03 og forbedret sin personlige rekord fra 10,69. Det bringer ham inn på en tredjeplass på årsbestelista i verden.

– Det var en av de dagene der alt fungerer. Men det beste for meg i dag var å se at jeg ikke har kastet bor et helt år, sier Rai Benjamin til NRK.

– Jeg har trent hardt i gater og parker, og dette løpet rettferdiggjør det harde arbeidet. Det er en fantastisk følelse å vite at jeg er en bedre utøver enn i fjor, at jeg har hatt framgang. Jeg kan nesten ikke vente med å løpe 400 meter hekk i OL neste år, sier han.

Laster Twitter-innhold

Verdensrekordjakt

– Karsten Warholm bør ikke ligge på latsiden fremover, for å si det sånn. Når Rai Benjamin går ut og truer 10 blank i sesongåpningen etter å ha klaget på manglende banetrening, så er det alvor, konstaterer NRKs friidrettskommentator Jann Post.

Til sammenlikning har Warholm en personlig rekord på 10,52, satt i 2016. På 200 meter har Benjamin 19,99 som pers fra 2018, mot Warholms 21,09 fra 2016.

– 10,03 er en kjempetid for en som er best på 400 hekk. Benjamin er den som har virket sikrest på at verdensrekorden på 400 hekk ryker snart. Kanskje det er en grunn til det? Dette var i alle fall et skremmeskudd som høres helt over Atlanterhavet, sier Post.

Post viser til «krigen» som har pågått på 400 meter hekk de siste sesongene, med Warholm, Benjamin og Abderrahman Samba i hovedrollene.

På hoveddistansen har Warholm den beste personlige rekorden med 46,92, som er den nest bese tiden i historien på 400 meter hekk. På den lista deler Samba og Benjamin tredjeplassen med 46,98.

Men Benjamin er den av dem som har snakket mest om at Kevin Youngs verdensrekord på 46,78 står for fall i nær framtid, senest i et intervju med NRK 2. juli.

– Den kan komme i første løp neste år, eller i siste løp. Men jeg er sikker på at det kommer til å skje. Det er bare et spørsmål om tid, sa Benjamin.

Historisk Norman

100-meteren i Ft. Worth i Texas ble vunnet av Michael Norman, som primært satser på 400 meter flatt. Han løp på 9,86, som er klar personlig rekord og årsbeste i verden på 100 meter.

VCQREWEFc9E

ÅRSBESTE I VERDEN: Han har 400 meter som hoveddistanse. Da er 9,86 på 100 meter meget sterkt av Michael Norman.

Foto: Harry How / AFP

Det betyr at også Norman har los på verdensrekord på sin distanse.

– Normans tid er langt bedre på 100 meter enn det Wayde van Niekerk og Michael Johnson har gjort på 100 meter. Selv med gunstig vind er det et oppsiktsvekkende godt resultat av en som har løpt så fort på 400 meter, sier Post.

Norman er ifølge World Athletics den andre i historien til å løpe under 10 blank på 100 meter, under 20 blank på 200 meter og under 44 sekunder på 400 meter. Den eneste som har gjort det før ham, er sørafrikanske van Niekerk, som altså har verdensrekorden på 400 meter.

– Jeg er litt sjokkert over at Norman kan gå ut å gjøre det der nå, i en sesongåpningen rett etter en periode hvor Covid-19 har gjort banetrening vanskelig. Han er den heteste kandidaten til å bli den første i verden under 43 sekunder på 400 meter. Det virker ikke urealistisk for en sånn type. Og kanskje det ikke blir så lett for Noah Lyles på 200 m i mesterskap fremover heller, påpeker Jann Post.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Træen måtte bryte Giro d'Italia

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting i lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    Tirsdag startet han også den fjerde etappenfra Acqui Terme til Andora, men underveis ble det stopp. Det melder Giro d'Italia i sine kanaler.

    28-åringen byttet lag fra Uno-X til Bahrain-Victorious før årets sesong.

    Træen var én av tre norske ryttere i årets Giro-felt. De to andre er Vegard Stake Laengen (UAE) og Tobias Foss (Ineos). (NTB)

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Vingegaard-milepæl etter skrekkvelten – håper på Tour-start

    Jonas Vingegaard gjennomførte tirsdag sin første sykkeltur utendørs etter den stygge velten i Baskerland rundt. Han har ikke gitt opp å vinne Tour de France tre år på rad.

    Den danske sykkelstjernen pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter velten i Spania tidlig i april.

    Midt i forrige måned ble 27-åringen skrevet ut fra sykehus. Der oppholdt han seg i tolv dager og ble operert i kragebeinet.

    Nå venter sykkelfansen i spenning på om Vingegaard har nok tid til rådighet til å komme i toppform tidsnok til Tour de France. Starten går i italienske Firenze 29. juni.

    – Jeg håper selvsagt å være der når starten på Tour de France går. Vi vet ikke helt hvordan formen og rehabiliteringen min utvikler seg, men jeg skal gjøre alt jeg kan for å være i toppform i Touren.

    Det sier VIngegaard i en video publisert av danskens arbeidsgiver, delvis norsksponsede Visma Lease a Bike.

    – Det er godt å endelig kunne sykle normalt igjen, og å være tilbake på veien. Jeg ser fram til de neste stegene, sier Vingegaard.

    Samtidig røper han at han fortslatt sliter med ettervirkninger etter velten, og at det fortsatt er enkelt ting han må bli frisk etter. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: PAU BARRENA / AFP
  • Stjernemålvakt har øyeproblemer – må avbryte turnering i Norge

    Den danske stjernemålvakten Niklas Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det ene øyet. Dermed må han droppe denne ukens trenasjonersturnering i Oslo.

    Øyeskaden oppsto da landin i søndagens seriekamp for Aalborg fikk han en ball i hodet. Øyet fortsatte å plage den danske landslagskapteinen i ettertid, og det ble undersøkt videre på sykehuset.

    Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det høyre øyet, og derfor tar landslagssjef Nikolaj Jacobsen ingen sjanser og sender ham hjem for å hvile.

    Det danske håndballforbundet opplyser tirsdag at Flensburg-keeper Kevin Møller har sluttet seg til landslagstroppen som erstatter for Landin. Danskene skal møte Kroatia og Norge i turneringen som spilles i Jordal Amfi.

    (NTB)

    EC men's handball: Denmark - Slovenia
    Foto: LISELOTTE SABROE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal