NRK Meny
Normal

Warholm om ritualene: – Vi er som hunder som står og pisser på treet

LONDON (NRK): Han brøler høylytt og slår seg på brystet og pannen. Karsten Warholm slipper alle hemninger løs når han girer seg opp i VM.

VM i friidrett i London

FYRER SEG OPP: Karsten Warholm sier han prøver å få adrenalin i kroppen før start, og det har han sine metoder for å få til. Blant annet brøler han.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg gjør det for å gire meg opp, sier Karsten Warholm.

Før forsøket på 400 meter hekk fikk tv-seerne se deler av ritualene som skal gjøre ham klar til å ta ut alt.

I minuttene før start gikk Warholm flere runder for seg selv. Han slo seg på brystet og mot pannen, og brølte høylytt.

Det samme gjentok han da han måtte gjøre seg klar på nytt etter at en av konkurrentene tyvstartet. Da måtte de starte om igjen, og i minuttene som gikk gjorde Warholm seansen en gang til.

Karsten Warholm psyker seg opp før løp

Her er deler av "ritualet" Warholm gjennomførte før forsøksheatet i VM.

– Lager bare lyder

21-åringen forteller at det hele er blitt en vane.

– Det er blitt et rituale på trening. Når man trener mye alene, så trenger man å gire seg opp litt for å få frem de gode treningsprestasjonene. Man trenger noe for å få opp adrenalinet litt, og det der er ting som fungerer for meg, forklarer han.

– Hva er det egentlig du brøler?

– Jeg roper egentlig ingenting. Jeg lager bare lyder. Vi er som hunder som står og pisser på treet, vet du, sier han og ler.

Høyst sannsynlig kommer han til å gjøre det samme før han mandag kveld skal løpe semfinale i VM, klokken 21.20 norsk tid. Warholm kontrollerte seg inn til andreplass i forsøksheatet søndag.

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal tror Warholm vinner mye på å gire seg opp slik.

– Det virker som han finner det riktige spenningsnivået med det. Det har han vist i mange konkurranser før, sier han.

Warholm har vakt oppsikt før, da på grunn av mer klassisk publikumsfrieri. Under Bislett Games henvendte han seg til publikum på denne måten:

Karsten Warholm shower før starten i Bislett Games

– Vinner publikums gunst

Det samme forsøkte han da han vant Diamond League-løpet i Stockholm.

– Jeg prøvde å ta «en Bislett» i Stockholm, men da fikk jeg ikke så mye respons. Her var det i alle fall litt, sier han om VM-publikummet i London.

I VM er lyden fra publikum til tider øredøvende. Warholm forteller at han blir trigget av den typen stemning - ikke nervøs.

Rodal sier slike fakter er aller best når de følges opp av gode prestasjoner, og det har foreløpig ikke vært noe problem for Warholm.

– Så lenge det ikke blir overdrevent, så er det bare bra. Jeg tror nok uansett Warholm vinner publikums gunst på det. De liker sånt, sier han.

Selv var Rodal helt motsatt som type da han var aktiv.

– Jeg var en mer lukket, innesluttet sjel i minuttene før start. Det er litt forskjell på hvordan ulike utøvere liker å kanalisere energien sin. Noen trenger å jage opp spenningsnivået, mens andre må heller prøve å kontrollere den høye spenningen. Det er jo litt skummelt å være i mesterskap, sier den tidligere OL-mesteren.

Warholm greit videre til semifinale

Her kan du se hele forsøksheatet, hvor Warholm ble nummer to.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal