Hopp til innhold

Warholm endret mening – laget hemmelige «supersko» til VM: – Både litt stolt og skamfull

Både Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes har vært skeptiske til utviklingen av sko i friidretten. Til VM har de likevel laget det de mener er en sko som er med på å flytte grenser.

Karsten Warholm

HAR BYTTET: Karsten Warholm har byttet ut skomodellen han brukte da han satte verdensrekord i Tokyo.

Foto: Martin Meissner / AP

I frykt for å være en hykler så har vi kanskje bygd de verste skoene på markedet. Og de får jeg forhåpentligvis døpt i VM. Så jeg er både litt stolt og skamfull av det.

Karsten Warholm svarer på spørsmål om de nye «superskoene» han og trener Leif Olav Alnes har vært med på å utvikle sammen med utstyrsleverandøren Puma. For duoen har flere ganger uttrykt en tydelig skepsis til hvordan sko og utstyr er med på å endre idretten.

Jeg skulle veldig gjerne ønsket at man løp barbeint slik at det var athlete versus nature, men det er ikke vi som lager regelverket. Og der ser vi oss tvunget til å være med på den utstyrsrevolusjonen som vi ser skjer. Jeg skulle ønske det ikke var sånn, men du må forholde deg til realitetene og spille med de korta som er tilgjengelig og lovlig, mener Alnes.

Det er et prinsipp som jeg alltid har ment skal gjelde idretten, at hvis noen kan gjøre det, så må alle kunne gjøre det. Vår respons til det har vært å flytte grensen enda lenger, innrømmer Warholm.

Karsten Warholm sko

LANG PROSESS: Allerede i september i fjor var Karsten Warholm i gang med å teste nye piggsko for denne sesongen. Her fra et besøk i Tyskland med prototypen.

Foto: Vegard B. Lien / NRK

Tror de kan løfte nivået

Den nye skoen er nå endelig ferdig, etter lang tids planlegging og nøye tilpasning. Men foreløpig er den også veldig hemmelig og Warholm ønsker ikke å vise dem frem før han forhåpentligvis står på startstreken i VM.

Vår supersko kommer til å komme med en implementering som ingen andre har, som vi får se i VM. Forhåpentligvis kan jeg springe med dem. De vil i hvert fall være noe som kan hjelpe meg litt, hvis jeg får orden på skaden, til kunne løfte nivået litt til, røper Warholm.

Disse superskoene, som vi kaller det, har blitt en del av sporten. Det er stygt å si det, men det er ingen vei rundt det, legger han til.

I OL satte han verdensrekord med nærmest en ren karbonplate med pigger, altså uten oppbygning under forfoten. Alnes forteller at OL-skoen i utgangspunktet veide 210 gram, men at de fikk den ned til kun 135 gram.

Hvor mye veier skoen nå?

Warholm og Alnes

SUKSESSDUO: Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes etter OL-gullet i Tokyo i fjor sommer.

Foto: Heiko Junge / NTB

Litt mer, svarer han hemmelighetsfullt.

Hvordan er den da?

Den er regulert sånn og den er godkjent. Vi har forholdt oss til målene i regelverket. Jeg tror dette regelverket står til 2024 så skal man evaluere det, men jeg tror det er vanskelig å gå tilbake nå, sier treneren, uten å oppgi noen detaljer.

– Veldig fascinert

Warholm har testet masse på trening, men aldri fått brukt modellen i et helt 400 meter hekk-løp. Han tror de vil bli lagt merke til.

Det blir spennende å se mottakelsen av dem og se dem på 400 meter hekk. Jeg håper bare jeg kan være 100 prosent (klar i VM), slik at jeg kan gi dem den rettferdigheten de fortjener.

Alnes har hovedfag i biomekanikk og innrømmer at det tette samarbeidet med Puma og den norske toppsjefen Bjørn Gulden har vært spennende.

Warholm og Gulden

SAMARBEID: De nye skoene er laget av Puma. Her er Warholm sammen med administrerende direktør i selskapet, Bjørn Gulden, i 2019.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Det er isolert sett kjempegøy. Man må skille mellom det. Jeg er veldig fascinert av det, men gamlingen i meg ønsker at det skulle være litt sånn som før. Men sånn er det vel ofte og det er en sport som har vært ganske lik, sier Alnes, og trekker frem et annet problem han ser ved utstyrsrevolusjonen.

Jeg synes det er uheldig hvis det blir en sport hvor folk kan kjøpe seg til suksess. Nå driver jo alle produsentene med skoutvikling så det er ikke sikkert at det blir så ulikt mellom dagens løpere, men det blir litt vanskeligere å sammenlikne historiske resultater, mener han.

Siste nytt

  • Allardyce fortsetter ikke i Leeds

    Trenerveteranen Sam Allardyce får ikke forlenget sin tid i Leeds etter nedrykket fra Premier League. Han fikk fire kamper som sjef for de hvitkledde.

    Allardyce ble hentet inn for spanjolen Javi Gracia tidlig i mai og fikk jobben med å redde plassen i toppdivisjonen. Det greide han ikke, og Leeds må ta turen ned til mesterskapsserien etter tre sesonger i det beste selskap i engelsk fotball.

    På sine nettsider opplyser Leeds at Allardyce ikke blir med videre neste sesong.

    – Vi ønsker å takke Sam for at han var modig nok til å steppe inn og gjøre alt han kunne for å redde oss. Dessverre gikk det ikke slik, sier Leeds-direktør Angus Kinnear.

    Klubben opplyser videre at de håper å ha ny hovedtrener på plass i løpet av få uker.

    (NTB)

    yuCUrHvj8R0
    Foto: Reuters
  • Langløpet Marcialonga kommer til Bodø

    Det verdenskjente langrennsløpet Marcialonga skal neste år ha premiere på nyvinningen Marcialonga Arctic Ski Race i Bodø. Det skal bli en årlig begivenhet.

    Marcialonga Arctic Ski Race er ment som søsterløp til det allerede etablerte Marcialonga-løpet i Italia som arrangeres for 50. gang i januar 2024.

    – Vi har hatt mange flinke nordmenn i løypene våre opp gjennom tidene og vi vil gjerne ha flere. Norge er verdens beste skinasjon, og vi vil bidra til å rekruttere flere unge skiløpere. Det tror vi Marcialonga Arctic Ski Race Norway kan bidra til, sier Marcialonga-sjef Angelo Corradini i en uttalelse.

  • Neville fikk sparken i Inter Miami

    Phil Neville er ferdig i MLS-klubben Inter Miami etter en lang rekke med svært dårlig resultater. Laget ligger nederst på tabellen i den østlige avdelingen.

    Inter Miami opplyste om nyheten på sine nettsider natt til fredag.

    Onsdagens 0-1-tap mot New York Red Bulls ble engelskmannens siste kamp som hovedtrener. Det var Miami-lagets tiende nederlag på de siste 13 kampene i MLS. Laget står med 15 poeng etter like mange kamper.

    I fjor tok Neville Inter Miami til sluttspillet. 46-åringen ble ansatt i den amerikanske klubben i januar 2021. Han kom fra jobben som manager for det engelske kvinnelandslaget.

    Inter Miami eies av Nevilles tidligere Manchester United- og England-lagkamerat David Beckham.

    (NTB)

    9X9LB2EYHIg
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste