Hopp til innhold

Warholm endret mening – laget hemmelige «supersko» til VM: – Både litt stolt og skamfull

Både Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes har vært skeptiske til utviklingen av sko i friidretten. Til VM har de likevel laget det de mener er en sko som er med på å flytte grenser.

Karsten Warholm

HAR BYTTET: Karsten Warholm har byttet ut skomodellen han brukte da han satte verdensrekord i Tokyo.

Foto: Martin Meissner / AP

I frykt for å være en hykler så har vi kanskje bygd de verste skoene på markedet. Og de får jeg forhåpentligvis døpt i VM. Så jeg er både litt stolt og skamfull av det.

Karsten Warholm svarer på spørsmål om de nye «superskoene» han og trener Leif Olav Alnes har vært med på å utvikle sammen med utstyrsleverandøren Puma. For duoen har flere ganger uttrykt en tydelig skepsis til hvordan sko og utstyr er med på å endre idretten.

Jeg skulle veldig gjerne ønsket at man løp barbeint slik at det var athlete versus nature, men det er ikke vi som lager regelverket. Og der ser vi oss tvunget til å være med på den utstyrsrevolusjonen som vi ser skjer. Jeg skulle ønske det ikke var sånn, men du må forholde deg til realitetene og spille med de korta som er tilgjengelig og lovlig, mener Alnes.

Det er et prinsipp som jeg alltid har ment skal gjelde idretten, at hvis noen kan gjøre det, så må alle kunne gjøre det. Vår respons til det har vært å flytte grensen enda lenger, innrømmer Warholm.

Karsten Warholm sko

LANG PROSESS: Allerede i september i fjor var Karsten Warholm i gang med å teste nye piggsko for denne sesongen. Her fra et besøk i Tyskland med prototypen.

Foto: Vegard B. Lien / NRK

Tror de kan løfte nivået

Den nye skoen er nå endelig ferdig, etter lang tids planlegging og nøye tilpasning. Men foreløpig er den også veldig hemmelig og Warholm ønsker ikke å vise dem frem før han forhåpentligvis står på startstreken i VM.

Vår supersko kommer til å komme med en implementering som ingen andre har, som vi får se i VM. Forhåpentligvis kan jeg springe med dem. De vil i hvert fall være noe som kan hjelpe meg litt, hvis jeg får orden på skaden, til kunne løfte nivået litt til, røper Warholm.

Disse superskoene, som vi kaller det, har blitt en del av sporten. Det er stygt å si det, men det er ingen vei rundt det, legger han til.

I OL satte han verdensrekord med nærmest en ren karbonplate med pigger, altså uten oppbygning under forfoten. Alnes forteller at OL-skoen i utgangspunktet veide 210 gram, men at de fikk den ned til kun 135 gram.

Hvor mye veier skoen nå?

Warholm og Alnes

SUKSESSDUO: Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes etter OL-gullet i Tokyo i fjor sommer.

Foto: Heiko Junge / NTB

Litt mer, svarer han hemmelighetsfullt.

Hvordan er den da?

Den er regulert sånn og den er godkjent. Vi har forholdt oss til målene i regelverket. Jeg tror dette regelverket står til 2024 så skal man evaluere det, men jeg tror det er vanskelig å gå tilbake nå, sier treneren, uten å oppgi noen detaljer.

– Veldig fascinert

Warholm har testet masse på trening, men aldri fått brukt modellen i et helt 400 meter hekk-løp. Han tror de vil bli lagt merke til.

Det blir spennende å se mottakelsen av dem og se dem på 400 meter hekk. Jeg håper bare jeg kan være 100 prosent (klar i VM), slik at jeg kan gi dem den rettferdigheten de fortjener.

Alnes har hovedfag i biomekanikk og innrømmer at det tette samarbeidet med Puma og den norske toppsjefen Bjørn Gulden har vært spennende.

Warholm og Gulden

SAMARBEID: De nye skoene er laget av Puma. Her er Warholm sammen med administrerende direktør i selskapet, Bjørn Gulden, i 2019.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Det er isolert sett kjempegøy. Man må skille mellom det. Jeg er veldig fascinert av det, men gamlingen i meg ønsker at det skulle være litt sånn som før. Men sånn er det vel ofte og det er en sport som har vært ganske lik, sier Alnes, og trekker frem et annet problem han ser ved utstyrsrevolusjonen.

Jeg synes det er uheldig hvis det blir en sport hvor folk kan kjøpe seg til suksess. Nå driver jo alle produsentene med skoutvikling så det er ikke sikkert at det blir så ulikt mellom dagens løpere, men det blir litt vanskeligere å sammenlikne historiske resultater, mener han.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal