Hopp til innhold

Warholm endret mening – laget hemmelige «supersko» til VM: – Både litt stolt og skamfull

Både Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes har vært skeptiske til utviklingen av sko i friidretten. Til VM har de likevel laget det de mener er en sko som er med på å flytte grenser.

Karsten Warholm

HAR BYTTET: Karsten Warholm har byttet ut skomodellen han brukte da han satte verdensrekord i Tokyo.

Foto: Martin Meissner / AP

I frykt for å være en hykler så har vi kanskje bygd de verste skoene på markedet. Og de får jeg forhåpentligvis døpt i VM. Så jeg er både litt stolt og skamfull av det.

Karsten Warholm svarer på spørsmål om de nye «superskoene» han og trener Leif Olav Alnes har vært med på å utvikle sammen med utstyrsleverandøren Puma. For duoen har flere ganger uttrykt en tydelig skepsis til hvordan sko og utstyr er med på å endre idretten.

Jeg skulle veldig gjerne ønsket at man løp barbeint slik at det var athlete versus nature, men det er ikke vi som lager regelverket. Og der ser vi oss tvunget til å være med på den utstyrsrevolusjonen som vi ser skjer. Jeg skulle ønske det ikke var sånn, men du må forholde deg til realitetene og spille med de korta som er tilgjengelig og lovlig, mener Alnes.

Det er et prinsipp som jeg alltid har ment skal gjelde idretten, at hvis noen kan gjøre det, så må alle kunne gjøre det. Vår respons til det har vært å flytte grensen enda lenger, innrømmer Warholm.

Karsten Warholm sko

LANG PROSESS: Allerede i september i fjor var Karsten Warholm i gang med å teste nye piggsko for denne sesongen. Her fra et besøk i Tyskland med prototypen.

Foto: Vegard B. Lien / NRK

Tror de kan løfte nivået

Den nye skoen er nå endelig ferdig, etter lang tids planlegging og nøye tilpasning. Men foreløpig er den også veldig hemmelig og Warholm ønsker ikke å vise dem frem før han forhåpentligvis står på startstreken i VM.

Vår supersko kommer til å komme med en implementering som ingen andre har, som vi får se i VM. Forhåpentligvis kan jeg springe med dem. De vil i hvert fall være noe som kan hjelpe meg litt, hvis jeg får orden på skaden, til kunne løfte nivået litt til, røper Warholm.

Disse superskoene, som vi kaller det, har blitt en del av sporten. Det er stygt å si det, men det er ingen vei rundt det, legger han til.

I OL satte han verdensrekord med nærmest en ren karbonplate med pigger, altså uten oppbygning under forfoten. Alnes forteller at OL-skoen i utgangspunktet veide 210 gram, men at de fikk den ned til kun 135 gram.

Hvor mye veier skoen nå?

Warholm og Alnes

SUKSESSDUO: Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes etter OL-gullet i Tokyo i fjor sommer.

Foto: Heiko Junge / NTB

Litt mer, svarer han hemmelighetsfullt.

Hvordan er den da?

Den er regulert sånn og den er godkjent. Vi har forholdt oss til målene i regelverket. Jeg tror dette regelverket står til 2024 så skal man evaluere det, men jeg tror det er vanskelig å gå tilbake nå, sier treneren, uten å oppgi noen detaljer.

– Veldig fascinert

Warholm har testet masse på trening, men aldri fått brukt modellen i et helt 400 meter hekk-løp. Han tror de vil bli lagt merke til.

Det blir spennende å se mottakelsen av dem og se dem på 400 meter hekk. Jeg håper bare jeg kan være 100 prosent (klar i VM), slik at jeg kan gi dem den rettferdigheten de fortjener.

Alnes har hovedfag i biomekanikk og innrømmer at det tette samarbeidet med Puma og den norske toppsjefen Bjørn Gulden har vært spennende.

Warholm og Gulden

SAMARBEID: De nye skoene er laget av Puma. Her er Warholm sammen med administrerende direktør i selskapet, Bjørn Gulden, i 2019.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Det er isolert sett kjempegøy. Man må skille mellom det. Jeg er veldig fascinert av det, men gamlingen i meg ønsker at det skulle være litt sånn som før. Men sånn er det vel ofte og det er en sport som har vært ganske lik, sier Alnes, og trekker frem et annet problem han ser ved utstyrsrevolusjonen.

Jeg synes det er uheldig hvis det blir en sport hvor folk kan kjøpe seg til suksess. Nå driver jo alle produsentene med skoutvikling så det er ikke sikkert at det blir så ulikt mellom dagens løpere, men det blir litt vanskeligere å sammenlikne historiske resultater, mener han.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal