Hopp til innhold

Warholm endret mening – laget hemmelige «supersko» til VM: – Både litt stolt og skamfull

Både Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes har vært skeptiske til utviklingen av sko i friidretten. Til VM har de likevel laget det de mener er en sko som er med på å flytte grenser.

Karsten Warholm

HAR BYTTET: Karsten Warholm har byttet ut skomodellen han brukte da han satte verdensrekord i Tokyo.

Foto: Martin Meissner / AP

I frykt for å være en hykler så har vi kanskje bygd de verste skoene på markedet. Og de får jeg forhåpentligvis døpt i VM. Så jeg er både litt stolt og skamfull av det.

Karsten Warholm svarer på spørsmål om de nye «superskoene» han og trener Leif Olav Alnes har vært med på å utvikle sammen med utstyrsleverandøren Puma. For duoen har flere ganger uttrykt en tydelig skepsis til hvordan sko og utstyr er med på å endre idretten.

Jeg skulle veldig gjerne ønsket at man løp barbeint slik at det var athlete versus nature, men det er ikke vi som lager regelverket. Og der ser vi oss tvunget til å være med på den utstyrsrevolusjonen som vi ser skjer. Jeg skulle ønske det ikke var sånn, men du må forholde deg til realitetene og spille med de korta som er tilgjengelig og lovlig, mener Alnes.

Det er et prinsipp som jeg alltid har ment skal gjelde idretten, at hvis noen kan gjøre det, så må alle kunne gjøre det. Vår respons til det har vært å flytte grensen enda lenger, innrømmer Warholm.

Karsten Warholm sko

LANG PROSESS: Allerede i september i fjor var Karsten Warholm i gang med å teste nye piggsko for denne sesongen. Her fra et besøk i Tyskland med prototypen.

Foto: Vegard B. Lien / NRK

Tror de kan løfte nivået

Den nye skoen er nå endelig ferdig, etter lang tids planlegging og nøye tilpasning. Men foreløpig er den også veldig hemmelig og Warholm ønsker ikke å vise dem frem før han forhåpentligvis står på startstreken i VM.

Vår supersko kommer til å komme med en implementering som ingen andre har, som vi får se i VM. Forhåpentligvis kan jeg springe med dem. De vil i hvert fall være noe som kan hjelpe meg litt, hvis jeg får orden på skaden, til kunne løfte nivået litt til, røper Warholm.

Disse superskoene, som vi kaller det, har blitt en del av sporten. Det er stygt å si det, men det er ingen vei rundt det, legger han til.

I OL satte han verdensrekord med nærmest en ren karbonplate med pigger, altså uten oppbygning under forfoten. Alnes forteller at OL-skoen i utgangspunktet veide 210 gram, men at de fikk den ned til kun 135 gram.

Hvor mye veier skoen nå?

Warholm og Alnes

SUKSESSDUO: Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes etter OL-gullet i Tokyo i fjor sommer.

Foto: Heiko Junge / NTB

Litt mer, svarer han hemmelighetsfullt.

Hvordan er den da?

Den er regulert sånn og den er godkjent. Vi har forholdt oss til målene i regelverket. Jeg tror dette regelverket står til 2024 så skal man evaluere det, men jeg tror det er vanskelig å gå tilbake nå, sier treneren, uten å oppgi noen detaljer.

– Veldig fascinert

Warholm har testet masse på trening, men aldri fått brukt modellen i et helt 400 meter hekk-løp. Han tror de vil bli lagt merke til.

Det blir spennende å se mottakelsen av dem og se dem på 400 meter hekk. Jeg håper bare jeg kan være 100 prosent (klar i VM), slik at jeg kan gi dem den rettferdigheten de fortjener.

Alnes har hovedfag i biomekanikk og innrømmer at det tette samarbeidet med Puma og den norske toppsjefen Bjørn Gulden har vært spennende.

Warholm og Gulden

SAMARBEID: De nye skoene er laget av Puma. Her er Warholm sammen med administrerende direktør i selskapet, Bjørn Gulden, i 2019.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Det er isolert sett kjempegøy. Man må skille mellom det. Jeg er veldig fascinert av det, men gamlingen i meg ønsker at det skulle være litt sånn som før. Men sånn er det vel ofte og det er en sport som har vært ganske lik, sier Alnes, og trekker frem et annet problem han ser ved utstyrsrevolusjonen.

Jeg synes det er uheldig hvis det blir en sport hvor folk kan kjøpe seg til suksess. Nå driver jo alle produsentene med skoutvikling så det er ikke sikkert at det blir så ulikt mellom dagens løpere, men det blir litt vanskeligere å sammenlikne historiske resultater, mener han.

Sportsnyheter

Gareth Southgate

Skifta klesstil over natta – grunnen vekker oppsikt

Gareth Southgate går ned til den minste detalj for å kunne leie England til historisk EM-gull. Landslagssjefen meiner sjølv antrekket tel, medan klesdesignar fnyser av stilendringa.

Hysaj dukker

Ekspertene steilet etter Italias seiersmål: – Hva gjør du der?

Albania scoret tidenes raskeste EM-mål. Men da Italia avgjorde kampen, gjorde Elseid Hysaj en innsats som får stryk av ekspertene.

Rodri feller Bruno Petkovic på blank kasse.

Denne situasjonen splitter ekspertene: – Jeg er uenig

Skulle Rodri ha vært utvist? Det er det store spørsmålet etter Spanias nedsabling av Kroatia.

Siste nytt

 • Aregawi med sensasjonelt comeback åtte år etter dopingsaken

  Mellomdistanseløperen Abeba Aregawi (33) var lørdag tilbake med 31.05 på 10 kilometer. Det er bestenotering i svensk friidrett, men ikke offisiell rekord.

  Aregawi avsluttet satsingen etter en omfattende dopingsak i 2016. 33-åringen ble til slutt frikjent for bruk av det forbudte stoffet meldonium, men den Etiopia-fødte svensken bestemte seg for ikke å fortsette. Hun deltok i sitt siste løp i 2015.

  Men i helgen var hun tilbake på friidrettsbanen, og det med et smell. På en 10 kilometer i Frankrike lørdag fikk hun opp tiden 31.05 minutter, noe som er 17 sekunder raskere enn Meraf Bahtas svenske rekord. Den blir fortsatt stående.

  Aregawi er ikke registrert i det svenske friidrettsforbundet og kan dermed ikke sette nasjonale rekorder.

  – Vi ble gjort oppmerksomme på at hun skulle delta for en uke siden. Vi hadde ingen indikasjoner på det og det kom virkelig som en overraskelse. Jeg har hatt lite kontakt med henne. Det er en sterk prestasjon, sier forbundets generalsekretær Stefan Olsson i en uttalelse.

  Han vet ikke hva Aregawi tenker om fremtiden.

  – Vi får følge henne opp og høre hva hun har av planer, sier Olsson.

  Aregawi har en rekke medaljer på 1500 meter. Det ble OL-bronse i 2012 og VM-gull både utendørs og innendørs i årene etterpå. OL-bronsen tok hun mens hun representerte Etiopia. Hun ble svensk statsborger i 2013. (NTB)

  Abeba Aregawi
  Foto: BILDBYRÅN
 • Helseth og Kavlie vant verdenscupen i dobbeltsculler sammenlagt

  Roerne Thea Helseth og Inger Kavlie viser kjempeform før OL i Paris om en drøy måned. Søndag sikret de verdenscuptrofeet, selv om de ble slått på målstreken under verdenscupen i Polen.

  Under dobbelttscullerfinalen hadde de fattige 29 hundredeler opp til vinnerlaget Australia. Tross annenplassen sikret Norge verdenscuptrofeet denne sesongen.

  Det er første gang en norsk damebåt vinner en verdenscup sammenlagt.

  – Det har vært et mål siden den første verdenscupen. Da Thea og Jenny (Rørvik) begynte så bra, så var det deilig å følge opp med gode resultater resten av sesongen, sier Kavlie til NRK.

  – Vi har jobbet beinhardt for det. Det skjennes litt uvirkelig, istemmer Helseth.

  Frankrike tok tredjeplassen i søndagens regatta 1,87 sekunder bak Australia.

  Romania tok styringen på finalen og ledet første halvdel, men deretter satte de norske opp farten og tok ledelsen med 500 meter igjen. I spurten viste den australske duoen Amanda Bateman og Harriet Hudson seg sterke og vant.

  Helseth og Kavlie skal representere Norge i OL i Paris neste måned. Etter at den norske dobbeltsculleren har vært på pallen hver gang denne sesongen, reiser de dit som gullkandidater.

  – Det er litt sykt å tenke på at jeg ikke hadde stått på pallen en eneste gang som senior før den sesongen her, sier Helseth.

  – Nå har vi vært på pallen hele sesongen. Vi må holde den linjen helt til Paris, tenker jeg: Det blir veldig spennende. Det er mange gode båter, og det blir jevnt. Vi har absolutt lyst til å være blant de som kjemper om medalje, sier Kavlie.

  Duoen sørget for Norges første mesterskapsmedalje på kvinnesiden i dobbeltsculler da de vant EM i slutten av april.

  OL-roingen starter 27. juli. Da skal Helseth og Kavlie ut i forsøksheat i dobbeltsculler. (NTB/NRK)

  Thea Helseth og Inger Kavlie jubler med verdenscuptrofeet sammenlagt i dobbeltsculler
  Foto: Estela Reinoso Maset / Roforbundet
 • NTNUI nummer sju i Jukola-stafetten: – Irritert

  NTNUIs Eirik Langedal Breivik var irritert etter Jukola-stafetten i Finland lørdag. Han fant ikke siste gir i orienteringsløpet.

  Han løp studentlaget fra Trondheim inn til 7.-plass på siste etappe. Mats Eidsmo vant første etappe av løpet som gikk natt til søndag utenfor byen Vasa i Finland.

  Deretter gikk det tyngre for laget som ble slått med 23 minutter av det svenske vinnerlaget Stora Tuna. I vår ble NTNUI nummer fire på 10mila.

  – Det er helt greit, men jeg er litt irritert over at jeg ikke klarer å gire opp slik som jeg gjorde på 10mila, sa Langedal Brevik.

  – I dag hadde jeg bare ikke helt kroppen, fastslo han.

  I tillegg til Eidsmo og Breivik løp Kristian Forsbacka, Oskar Edvardsson, Nils Tveite, Isak Jonsson og Sigurd Paulsen Vie for det beste norske laget.

  Nest best av de norske ble Tyrving på 17.-plass. Mer enn 1600 lag stilte til start. (NTB)

  Eirik Langedal Breivik
  Foto: Alf Simensen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal