Helleland om Wada-innstilling: – Det er mye makt og posisjoner som står på spill

Et utvalg nedsatt av Verdens antidopingbyrå (Wada) foreslår at Russland utestenges fra all idrett i fire år for brudd på dopingreglementet. Visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland, tror det kan bli vanskelig å få flertall for innstillingen.

Helleland.

Avtroppende visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland.

Foto: Valentin Flauraud / AP

Utvalget, som ledes av briten Jonathan Taylor, mener at Russland har neglisjert dopingreglementet i mange år, skriver The New York Times.

Det nevnte utvalget har over flere år arbeidet med å komme til bunns i russernes bruk av doping og forsøkene på å skjule dopingen for omverden.

Utvalget mener at Russland har manipulert datamateriale som de har gitt fra seg. Hele denne saken baserer seg på rapporten om statsstyrt doping som ble offentliggjort i 2015.

wada

UTVALG: Wada-utvalget mener Russland bør utestenges.

Foto: Tofik Babayev / AFP

– Kan bli vanskelig å få flertall

Rapporten fra utvalget slår blant annet fast at:

 • Russland skal ha plantet fabrikkerte bevis i en database for å få det til å se ut som varsleren Rodtsjenkov forfalsket databasen for å drive pengeutpressing av russiske utøvere.
 • Rapporten beskriver også på hvilken måte Russland skal ha fjernet og manipulert informasjon og filer i databaser.

Det er første gang anklagene mot Russland er så konkrete.

Det er opp til Wadas styre å ta den endelige beslutningen på hva som skal skje med russisk idrett på styremøtet i Paris 9. desember.

Avtroppende visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland, frykter imidlertid at det kan bli vanskelig å få flertall til innstillingen i Wada-styret.

– Jeg frykter at IOC kommer til å motarbeide dette, sier hun til NRK.

– Det er mye makt og posisjoner som står på spill. Det er 12 stykker som skal avgi sin stemme, og jeg frykter at vi blir i mindretall, kommenterer Helleland, som var en sterk motstander av at Russlands antidopingbyrå ble tatt inn i det gode selskap igjen i fjor.

– Nå kommer jeg til å gjøre det jeg kan for at vi skal stå på de rene utøvernes side, sier hun.

Anders Solheim, daglig leder for Antidoping Norge, tror på sin side WADA-innstillingen blir fulgt opp.

– For meg virker det å være en godt begrunnet anbefaling, og derfor er det gode grunner til å følge den. Alternativt må man kunne forvente at det kommer opp et annet faktum og gode grunner til at man ikke skal vedta anbefalingen. Slik det fremstår nå, ser det usannsynlig ut, sier Solheim til Aftenposten.

Endelig beslutning i desember

Hvis utvalgets innstilling følges, vil Russland blant annet ikke kunne stille som egen nasjon under de kommende sommerlekene i Tokyo i 2020 og heller ikke i vinter-OL i Beijing i 2022.

WADA

WADA-president Craig Reedie og styret skal avgjøre Russlands skjebne 9. desember.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Utvalget mener også at Russland må utestenges fra alle arrangement som har ratifisert Wada-koden, inkludert for eksempel VM i fotball i Qatar i 2022.

I stedet kan enkelte russiske utøvere stille i internasjonale mesterskap under nøytralt flagg, slik det ble praktisert under vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea i 2018.

Hvis Russland blir suspendert kan de heller ikke selv arrangere internasjonale mesterskap i fireårsperioden. Offisielle russiske representanter vil i tillegg ikke være velkomne i internasjonale mesterskap og konkurranser utenfor landets grenser.

Russland har lenge vært i søkelyset fordi man mener at landets antidopingbyrå (Rusada) har fusket med utøveres prøveresultater.

Rusada ble imidlertid i fjor høst tatt inn i varmen igjen hos Wada etter tre års utestengelse. Det skjedde under forutsetning av at flere betingelser ble oppfylt, blant annet å gi Wada full tilgang til antidopinglaboratoriet i Moskva.

Wada bekrefter utvalgets innstilling i en pressemelding sent mandag kveld, men understreker samtidig at den endelige avgjørelsen blir fattet på et møte i Paris 9. desember.

Sportsnyheter

Andrei Deniskin rasisme

Bileta skakar hockey-verda: – Sårande og utilgiveleg

Ein gest frå Andrei Deniskin har fått ei samla hockey-verd til å reagere knallhardt. Han får det glatte laget både av klubbar og NHL-stjerner.

Siste nytt

 • Rashford på vei tilbake

  Ole Gunnar Solskjær startet uken med positive skadenyheter, melder NTB. Angrepsspilleren Marcus Rashford, som ikke har spilt så langt denne sesongen på grunn av en skulderskade, er snart tilbake.

  – God mandag. Jeg skal til legen for en konsultasjon fredag. Dersom alt er bra, vil jeg få grønt lys til å begynne kontakttrening, skriver Rashford på Twitter.

  Man United Rashford
  Foto: Jon Super / AP
 • Ingen norske tilskuere i Tyrkia

  Norges bortekamp mot Tyrkia 8. oktober blir uten bortesupportere, skriver Norges Fotballforbund (NFF) på sine hjemmesider. De skriver at tyrkiske myndigheter ikke tillater norske supportere på kampen.

  Tre dager senere skal Norge møte Montenegro hjemme på Ullevaal stadion. Der forventer forbundet 25.000 tilskuere, melder NTB.

  Fotball, VM-kvalifisering: Norge - Gibraltar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Står over turnering i Brasil

  Anders Mol og Christian Sørum dropper firestjernersturneringen i Itapema (Brasil) i november, bekrefter duoen til NTB.

  – Vi har et ganske hektisk neste år foran oss. Vi har godt av å få volleyballen på avstand, trene på det fysiske og heller fokusere på det, sier Mol til NTB.

  Neste turnering på programmet er verdensserie-finalen på Sardinia, som starter 6. oktober.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal