Helleland om Wada-innstilling: – Det er mye makt og posisjoner som står på spill

Et utvalg nedsatt av Verdens antidopingbyrå (Wada) foreslår at Russland utestenges fra all idrett i fire år for brudd på dopingreglementet. Visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland, tror det kan bli vanskelig å få flertall for innstillingen.

Helleland.

Avtroppende visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland.

Foto: Valentin Flauraud / AP

Utvalget, som ledes av briten Jonathan Taylor, mener at Russland har neglisjert dopingreglementet i mange år, skriver The New York Times.

Det nevnte utvalget har over flere år arbeidet med å komme til bunns i russernes bruk av doping og forsøkene på å skjule dopingen for omverden.

Utvalget mener at Russland har manipulert datamateriale som de har gitt fra seg. Hele denne saken baserer seg på rapporten om statsstyrt doping som ble offentliggjort i 2015.

wada

UTVALG: Wada-utvalget mener Russland bør utestenges.

Foto: Tofik Babayev / AFP

– Kan bli vanskelig å få flertall

Rapporten fra utvalget slår blant annet fast at:

 • Russland skal ha plantet fabrikkerte bevis i en database for å få det til å se ut som varsleren Rodtsjenkov forfalsket databasen for å drive pengeutpressing av russiske utøvere.
 • Rapporten beskriver også på hvilken måte Russland skal ha fjernet og manipulert informasjon og filer i databaser.

Det er første gang anklagene mot Russland er så konkrete.

Det er opp til Wadas styre å ta den endelige beslutningen på hva som skal skje med russisk idrett på styremøtet i Paris 9. desember.

Avtroppende visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland, frykter imidlertid at det kan bli vanskelig å få flertall til innstillingen i Wada-styret.

– Jeg frykter at IOC kommer til å motarbeide dette, sier hun til NRK.

– Det er mye makt og posisjoner som står på spill. Det er 12 stykker som skal avgi sin stemme, og jeg frykter at vi blir i mindretall, kommenterer Helleland, som var en sterk motstander av at Russlands antidopingbyrå ble tatt inn i det gode selskap igjen i fjor.

– Nå kommer jeg til å gjøre det jeg kan for at vi skal stå på de rene utøvernes side, sier hun.

Anders Solheim, daglig leder for Antidoping Norge, tror på sin side WADA-innstillingen blir fulgt opp.

– For meg virker det å være en godt begrunnet anbefaling, og derfor er det gode grunner til å følge den. Alternativt må man kunne forvente at det kommer opp et annet faktum og gode grunner til at man ikke skal vedta anbefalingen. Slik det fremstår nå, ser det usannsynlig ut, sier Solheim til Aftenposten.

Endelig beslutning i desember

Hvis utvalgets innstilling følges, vil Russland blant annet ikke kunne stille som egen nasjon under de kommende sommerlekene i Tokyo i 2020 og heller ikke i vinter-OL i Beijing i 2022.

WADA

WADA-president Craig Reedie og styret skal avgjøre Russlands skjebne 9. desember.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Utvalget mener også at Russland må utestenges fra alle arrangement som har ratifisert Wada-koden, inkludert for eksempel VM i fotball i Qatar i 2022.

I stedet kan enkelte russiske utøvere stille i internasjonale mesterskap under nøytralt flagg, slik det ble praktisert under vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea i 2018.

Hvis Russland blir suspendert kan de heller ikke selv arrangere internasjonale mesterskap i fireårsperioden. Offisielle russiske representanter vil i tillegg ikke være velkomne i internasjonale mesterskap og konkurranser utenfor landets grenser.

Russland har lenge vært i søkelyset fordi man mener at landets antidopingbyrå (Rusada) har fusket med utøveres prøveresultater.

Rusada ble imidlertid i fjor høst tatt inn i varmen igjen hos Wada etter tre års utestengelse. Det skjedde under forutsetning av at flere betingelser ble oppfylt, blant annet å gi Wada full tilgang til antidopinglaboratoriet i Moskva.

Wada bekrefter utvalgets innstilling i en pressemelding sent mandag kveld, men understreker samtidig at den endelige avgjørelsen blir fattet på et møte i Paris 9. desember.

Siste nytt

 • Sarri fikk sparken i Juventus

  Juventus bekrefter på sine nettsider at trener Maurizio Sarri har fått sparken som trener.

  Fredag røk klubben ut av mesterligaen etter tapet mot Lyon i åttedelsfinalen. Det ble Sarris siste kamp som trener for den italienske ligamesteren.

  Sarri
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • Hovland klarte cuten

  Viktor Hovland gikk den andre rundet ett slag over par i Major-turneringen på PGA-touren fredag kveld.

  Hovland ligger nå ett slag under par, og ligger da på en delt 31. plass.

  Haotong Li leder. Han er åtte slag under par før de siste to rundene.

  Viktor Hovland
  Foto: Darron Cummings / Darron Cummings
 • Brann kan presentere trener lørdag

  Både VG og BA melder lørdag formiddag at Kåre Ingebrigtsen er i ferd med å bli Branns nye trener.

  Sportssjef i Brann, Rune Soltvedt, er ordknapp når NRK ringer han.

  – Vi begynner å lande på noe. Vi er midt inne i en prosess. Jeg kan hverken avkrefte eller bekrefte at Kåre Ingebrigtsen er aktuell.

  Etter det NRK erfarer kan en ny Brann-trener bli presentert allerede senere lørdag.

  Kåre Ingbrigtsen
  Foto: Linda Bjørgan / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal