Hopp til innhold

Helleland om Wada-innstilling: – Det er mye makt og posisjoner som står på spill

Et utvalg nedsatt av Verdens antidopingbyrå (Wada) foreslår at Russland utestenges fra all idrett i fire år for brudd på dopingreglementet. Visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland, tror det kan bli vanskelig å få flertall for innstillingen.

Helleland.

Avtroppende visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland.

Foto: Valentin Flauraud / AP

Utvalget, som ledes av briten Jonathan Taylor, mener at Russland har neglisjert dopingreglementet i mange år, skriver The New York Times.

Det nevnte utvalget har over flere år arbeidet med å komme til bunns i russernes bruk av doping og forsøkene på å skjule dopingen for omverden.

Utvalget mener at Russland har manipulert datamateriale som de har gitt fra seg. Hele denne saken baserer seg på rapporten om statsstyrt doping som ble offentliggjort i 2015.

wada

UTVALG: Wada-utvalget mener Russland bør utestenges.

Foto: Tofik Babayev / AFP

– Kan bli vanskelig å få flertall

Rapporten fra utvalget slår blant annet fast at:

  • Russland skal ha plantet fabrikkerte bevis i en database for å få det til å se ut som varsleren Rodtsjenkov forfalsket databasen for å drive pengeutpressing av russiske utøvere.
  • Rapporten beskriver også på hvilken måte Russland skal ha fjernet og manipulert informasjon og filer i databaser.

Det er første gang anklagene mot Russland er så konkrete.

Det er opp til Wadas styre å ta den endelige beslutningen på hva som skal skje med russisk idrett på styremøtet i Paris 9. desember.

Avtroppende visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland, frykter imidlertid at det kan bli vanskelig å få flertall til innstillingen i Wada-styret.

– Jeg frykter at IOC kommer til å motarbeide dette, sier hun til NRK.

– Det er mye makt og posisjoner som står på spill. Det er 12 stykker som skal avgi sin stemme, og jeg frykter at vi blir i mindretall, kommenterer Helleland, som var en sterk motstander av at Russlands antidopingbyrå ble tatt inn i det gode selskap igjen i fjor.

– Nå kommer jeg til å gjøre det jeg kan for at vi skal stå på de rene utøvernes side, sier hun.

Anders Solheim, daglig leder for Antidoping Norge, tror på sin side WADA-innstillingen blir fulgt opp.

– For meg virker det å være en godt begrunnet anbefaling, og derfor er det gode grunner til å følge den. Alternativt må man kunne forvente at det kommer opp et annet faktum og gode grunner til at man ikke skal vedta anbefalingen. Slik det fremstår nå, ser det usannsynlig ut, sier Solheim til Aftenposten.

Endelig beslutning i desember

Hvis utvalgets innstilling følges, vil Russland blant annet ikke kunne stille som egen nasjon under de kommende sommerlekene i Tokyo i 2020 og heller ikke i vinter-OL i Beijing i 2022.

WADA

WADA-president Craig Reedie og styret skal avgjøre Russlands skjebne 9. desember.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Utvalget mener også at Russland må utestenges fra alle arrangement som har ratifisert Wada-koden, inkludert for eksempel VM i fotball i Qatar i 2022.

I stedet kan enkelte russiske utøvere stille i internasjonale mesterskap under nøytralt flagg, slik det ble praktisert under vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea i 2018.

Hvis Russland blir suspendert kan de heller ikke selv arrangere internasjonale mesterskap i fireårsperioden. Offisielle russiske representanter vil i tillegg ikke være velkomne i internasjonale mesterskap og konkurranser utenfor landets grenser.

Russland har lenge vært i søkelyset fordi man mener at landets antidopingbyrå (Rusada) har fusket med utøveres prøveresultater.

Rusada ble imidlertid i fjor høst tatt inn i varmen igjen hos Wada etter tre års utestengelse. Det skjedde under forutsetning av at flere betingelser ble oppfylt, blant annet å gi Wada full tilgang til antidopinglaboratoriet i Moskva.

Wada bekrefter utvalgets innstilling i en pressemelding sent mandag kveld, men understreker samtidig at den endelige avgjørelsen blir fattet på et møte i Paris 9. desember.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal