Helleland om Wada-innstilling: – Det er mye makt og posisjoner som står på spill

Et utvalg nedsatt av Verdens antidopingbyrå (Wada) foreslår at Russland utestenges fra all idrett i fire år for brudd på dopingreglementet. Visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland, tror det kan bli vanskelig å få flertall for innstillingen.

Helleland.

Avtroppende visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland.

Foto: Valentin Flauraud / AP

Utvalget, som ledes av briten Jonathan Taylor, mener at Russland har neglisjert dopingreglementet i mange år, skriver The New York Times.

Det nevnte utvalget har over flere år arbeidet med å komme til bunns i russernes bruk av doping og forsøkene på å skjule dopingen for omverden.

Utvalget mener at Russland har manipulert datamateriale som de har gitt fra seg. Hele denne saken baserer seg på rapporten om statsstyrt doping som ble offentliggjort i 2015.

wada

UTVALG: Wada-utvalget mener Russland bør utestenges.

Foto: Tofik Babayev / AFP

– Kan bli vanskelig å få flertall

Rapporten fra utvalget slår blant annet fast at:

 • Russland skal ha plantet fabrikkerte bevis i en database for å få det til å se ut som varsleren Rodtsjenkov forfalsket databasen for å drive pengeutpressing av russiske utøvere.
 • Rapporten beskriver også på hvilken måte Russland skal ha fjernet og manipulert informasjon og filer i databaser.

Det er første gang anklagene mot Russland er så konkrete.

Det er opp til Wadas styre å ta den endelige beslutningen på hva som skal skje med russisk idrett på styremøtet i Paris 9. desember.

Avtroppende visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland, frykter imidlertid at det kan bli vanskelig å få flertall til innstillingen i Wada-styret.

– Jeg frykter at IOC kommer til å motarbeide dette, sier hun til NRK.

– Det er mye makt og posisjoner som står på spill. Det er 12 stykker som skal avgi sin stemme, og jeg frykter at vi blir i mindretall, kommenterer Helleland, som var en sterk motstander av at Russlands antidopingbyrå ble tatt inn i det gode selskap igjen i fjor.

– Nå kommer jeg til å gjøre det jeg kan for at vi skal stå på de rene utøvernes side, sier hun.

Anders Solheim, daglig leder for Antidoping Norge, tror på sin side WADA-innstillingen blir fulgt opp.

– For meg virker det å være en godt begrunnet anbefaling, og derfor er det gode grunner til å følge den. Alternativt må man kunne forvente at det kommer opp et annet faktum og gode grunner til at man ikke skal vedta anbefalingen. Slik det fremstår nå, ser det usannsynlig ut, sier Solheim til Aftenposten.

Endelig beslutning i desember

Hvis utvalgets innstilling følges, vil Russland blant annet ikke kunne stille som egen nasjon under de kommende sommerlekene i Tokyo i 2020 og heller ikke i vinter-OL i Beijing i 2022.

WADA

WADA-president Craig Reedie og styret skal avgjøre Russlands skjebne 9. desember.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Utvalget mener også at Russland må utestenges fra alle arrangement som har ratifisert Wada-koden, inkludert for eksempel VM i fotball i Qatar i 2022.

I stedet kan enkelte russiske utøvere stille i internasjonale mesterskap under nøytralt flagg, slik det ble praktisert under vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea i 2018.

Hvis Russland blir suspendert kan de heller ikke selv arrangere internasjonale mesterskap i fireårsperioden. Offisielle russiske representanter vil i tillegg ikke være velkomne i internasjonale mesterskap og konkurranser utenfor landets grenser.

Russland har lenge vært i søkelyset fordi man mener at landets antidopingbyrå (Rusada) har fusket med utøveres prøveresultater.

Rusada ble imidlertid i fjor høst tatt inn i varmen igjen hos Wada etter tre års utestengelse. Det skjedde under forutsetning av at flere betingelser ble oppfylt, blant annet å gi Wada full tilgang til antidopinglaboratoriet i Moskva.

Wada bekrefter utvalgets innstilling i en pressemelding sent mandag kveld, men understreker samtidig at den endelige avgjørelsen blir fattet på et møte i Paris 9. desember.

Siste nytt

 • Norge med tre hoppere i Rasnov

  Maren Lundby får med seg Silje Opseth og Anna Odine Strøm til helgens verdenscup-renn i Romania. Lundby er nå klar for å slå tilbake etter et par helger uten seier.

  – Jeg er klar til dyst igjen. Min oppgave før helgen blir å sørge for at jeg har hodet og teknikken klar, slik at jeg kan reise til Romania og vise selvtillit og skråsikkerhet i bakken, sier hun.

  Maren Lundby vant damenes verdenscuprenn i hopp under RAW AIR i Lysgårdsbakken på Lillehammer.
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Wozniacki holder liv i drømmen

  Caroline Wozniacki forlenget natt til onsdag karrieren med minst én kamp. 29-åringen har sagt at hun legger opp etter årets utgave av Australian Open.

  Wozniacki slo Dayana Yastremska (7-5, 7-5) og holder dermed liv i drømmen om å si farvel til tennis-familien ved å vinne turneringen. Wozniacki møter Ons Jabeur i tredje runde.

  Tunisieren er ranket som nummer 78, mens Wozniacki er ranket som nummer 36.

  Australian Open Tennis
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Disse drar til prøve-VM

  Verdenscupleder Jarl Magnus Riiber får med seg sju lagkamerater til prøve-VM i Oberstdorf.

  Jarl Magnus Riiber, IL Heming
  Einar Oftebro, IL Jardar
  Espen Andersen, Lommedalens IL
  Jørgen Graabak, Byåsen IL
  Espen Bjørnstad, Byaasen Skiklub
  Kasper Moen Flatla, IL Jardar
  Jens Lurås Oftebro, IL Jardar
  Magnus Krog, Høydalsmo IL

  Jarl Magnus Riiber
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal