Hopp til innhold

Helleland om Wada-innstilling: – Det er mye makt og posisjoner som står på spill

Et utvalg nedsatt av Verdens antidopingbyrå (Wada) foreslår at Russland utestenges fra all idrett i fire år for brudd på dopingreglementet. Visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland, tror det kan bli vanskelig å få flertall for innstillingen.

Helleland.

Avtroppende visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland.

Foto: Valentin Flauraud / AP

Utvalget, som ledes av briten Jonathan Taylor, mener at Russland har neglisjert dopingreglementet i mange år, skriver The New York Times.

Det nevnte utvalget har over flere år arbeidet med å komme til bunns i russernes bruk av doping og forsøkene på å skjule dopingen for omverden.

Utvalget mener at Russland har manipulert datamateriale som de har gitt fra seg. Hele denne saken baserer seg på rapporten om statsstyrt doping som ble offentliggjort i 2015.

wada

UTVALG: Wada-utvalget mener Russland bør utestenges.

Foto: Tofik Babayev / AFP

– Kan bli vanskelig å få flertall

Rapporten fra utvalget slår blant annet fast at:

 • Russland skal ha plantet fabrikkerte bevis i en database for å få det til å se ut som varsleren Rodtsjenkov forfalsket databasen for å drive pengeutpressing av russiske utøvere.
 • Rapporten beskriver også på hvilken måte Russland skal ha fjernet og manipulert informasjon og filer i databaser.

Det er første gang anklagene mot Russland er så konkrete.

Det er opp til Wadas styre å ta den endelige beslutningen på hva som skal skje med russisk idrett på styremøtet i Paris 9. desember.

Avtroppende visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland, frykter imidlertid at det kan bli vanskelig å få flertall til innstillingen i Wada-styret.

– Jeg frykter at IOC kommer til å motarbeide dette, sier hun til NRK.

– Det er mye makt og posisjoner som står på spill. Det er 12 stykker som skal avgi sin stemme, og jeg frykter at vi blir i mindretall, kommenterer Helleland, som var en sterk motstander av at Russlands antidopingbyrå ble tatt inn i det gode selskap igjen i fjor.

– Nå kommer jeg til å gjøre det jeg kan for at vi skal stå på de rene utøvernes side, sier hun.

Anders Solheim, daglig leder for Antidoping Norge, tror på sin side WADA-innstillingen blir fulgt opp.

– For meg virker det å være en godt begrunnet anbefaling, og derfor er det gode grunner til å følge den. Alternativt må man kunne forvente at det kommer opp et annet faktum og gode grunner til at man ikke skal vedta anbefalingen. Slik det fremstår nå, ser det usannsynlig ut, sier Solheim til Aftenposten.

Endelig beslutning i desember

Hvis utvalgets innstilling følges, vil Russland blant annet ikke kunne stille som egen nasjon under de kommende sommerlekene i Tokyo i 2020 og heller ikke i vinter-OL i Beijing i 2022.

WADA

WADA-president Craig Reedie og styret skal avgjøre Russlands skjebne 9. desember.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Utvalget mener også at Russland må utestenges fra alle arrangement som har ratifisert Wada-koden, inkludert for eksempel VM i fotball i Qatar i 2022.

I stedet kan enkelte russiske utøvere stille i internasjonale mesterskap under nøytralt flagg, slik det ble praktisert under vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea i 2018.

Hvis Russland blir suspendert kan de heller ikke selv arrangere internasjonale mesterskap i fireårsperioden. Offisielle russiske representanter vil i tillegg ikke være velkomne i internasjonale mesterskap og konkurranser utenfor landets grenser.

Russland har lenge vært i søkelyset fordi man mener at landets antidopingbyrå (Rusada) har fusket med utøveres prøveresultater.

Rusada ble imidlertid i fjor høst tatt inn i varmen igjen hos Wada etter tre års utestengelse. Det skjedde under forutsetning av at flere betingelser ble oppfylt, blant annet å gi Wada full tilgang til antidopinglaboratoriet i Moskva.

Wada bekrefter utvalgets innstilling i en pressemelding sent mandag kveld, men understreker samtidig at den endelige avgjørelsen blir fattet på et møte i Paris 9. desember.

Sportsnyheter

Josh Kerr slo Jakob Ingebrigtsen for første gang.

Fryktet det verste under skademareritt: – Jeg var langt nede

Endelig fikk fansen en duell mellom Jakob Ingebrigtsen og Josh Kerr – på banen. Der gikk skotten seirende ut. Etter løpet åpnet nordmannen opp om skaden som har plaget ham.

3Ry212LE9OE

Mener Graham Hansen bør vinne Gullballen etter finalebragd: – Tallene taler for seg selv

Ingrid Syrstad Engen og Caroline Graham Hansen kunne juble for mesterligatriumf etter å ha slått Lyon 2–0. Nå mener eksperter at sistnevnte bør vinne gullballen.

Siste nytt

 • PSG cupmester for 15. gang

  Paris Saint-Germain er etter to år fransk cupmester i fotball igjen. Tittelen ble sikret med 2-1 over Lyon i finalen lørdag.

  PSG kunne på finalearenaen i Lille juble for sin 15. cuptittel. Marseille er nærmest med sine ti. PSG fikk også tatt cuptrofeet tilbake etter at Nantes og Toulouse vant de to siste årene.

  Ousmane Dembélé og Fabián Ruiz sørget for 2-0-ledelse til pause. Selv om Jake O'Brien reduserte ti minutter etter hvilen, kunne PSG til slutt juble. PSG vant også ligaen denne sesongen med ni poeng ned til Monaco.

  Superstjernen Kylian Mbappé spilte lørdag sin siste kamp for PSG etter som kontrakten utløper 30. juni. Spissen er sterkt ryktet til Real Madrid.

  Ci3ukuYs-sw
  Foto: AP
 • Leverkusen sikret sesongens andre trofé – vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen

  Xabi Alonsos menn fikk revansj etter det sure tapet i europaligafinalen da Leverkusen vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen lørdag kveld.

  Onsdag gikk Leverkusen på sesongens første tap. Det skjedde parodisk nok i sesongens nest siste tap og finalen i europaligaen. Før det sto de med 51. strake seire. Det sikret dem også klubbhistoriens første tittel i Bundesliga.

  Lørdagens seier over Kaiserslautern kronet dermed sesongen med deres andre trofé. Sist de vant den tyske cupen var helt tilbake i 1992/93-sesongen.

  ECe9rMy5mqc
  Foto: AP
 • Henrik Ingebrigtsen langt bak i siste løp før EM-uttaket

  Henrik Ingebrigtsen løp inn tiden 13.26,92 under et stevne i Brussel lørdag kveld. EM-kravet ligger på 13.20,00, men Ingebrigtsen er formelt kvalifisert da han har løpt innenfor kravet i kvalifiseringsperioden.

  Forbundet vekter imidlertid resultater fra 2024 tyngre, og Ingebrigtsen kjemper mot flere andre løpere om en plass på EM-laget.

  Han ble tidlig løpt fra hovedfeltet i Brussel, og kom til slutt inn på en 14.-plass. Franskmannen Yann Schrub vant løpet på tiden 13.04,20.

  Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås er selvskrevne på 5000-meterlaget under EM i Roma som sendes på NRK fra 7. til 12. juni. Norge har allerede fire utøvere som er kvalifisert, men det er kun to ledige plasser igjen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal