Wada ser skummel dopingtrend blant unge

Stadig flere doper seg for å slå gjennom, ifølge Det internasjonale antidopingbyrået (WADA). Enkelte får til og med hjelp av sine egne foreldre.

Switzerland WCup Drug Testing

WADA-LABORATORIUM: En mann holder et brett med urinprøver på WADA-laboratoriet i Lausanne i Sveits.

Foto: Fabrice Coffrini / Ap

David Howman

BEKYMRET: WADA-sjef David Howman tror folk ville fått sjokk om de visste hvor mye prestasjonsfremmende midler unge utøvere tar.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– De (foreldrene) gjør det fordi det er en måte å tjene mye penger på, sier WADA-direktør David Howman i et ferskt intervju med britiske BBC.

Han er bekymret for den nye trenden som WADA mener er økende: Unge idrettsutøvere jukser for å nå toppen.

– Ulovlige stoffer er en snarvei, og vi ser at stadig flere er mottakelige for å ta den veien. I tillegg til foreldre er det også trenere og ledere som oppfordrer til doping, sier Howman.

16-åring tatt

Selv om WADA er klar over at det skjer får de per nå ikke gjort så mye for å stoppe den skremmende utviklingen. Årsaken er at ressursene må brukes i jakten på juksemakere blant eliten.

Dopingtester er begrenset til elite-konkurranser og Howman innrømmer at ungdommer som doper seg går under radaren.

I fjor sommer kom det likevel et unntak som minnet idretten på problemet, da den 16 år gamle nigerianske vektløfteren Chika Amalaha avla en positiv prøve under Samveldelekene.

Se video: Hele intervjuet med WADA-presidenten på BBC

– Folk hadde fått sjokk

Seks måneder etter Amalahas positive prøve gikk Howman ut og sa at misbruket av prestasjonsfremmende midler er blitt «et samfunnsproblem» siden stadig flere unge og «vanlige» mennesker bruker det.

– Folk hadde fått sjokk hvis de visste hvor mye prestasjonsfremmende midler våre unge utøvere tar, sa Howman da.

WADA-direktøren har hele tiden vært tydelig på at dopingen kan være svært farlig for de unges helse.

For mange mennesker, tar for mange stoffer som de ikke aner hva er. De vet ikke hvor stoffene kommer fra, og da kan de være veldig farlige, sier han.

Trenger penger

Ifølge WADA-direktøren må organisasjonen få mer ressurser får å kunne hamle opp med problemene blant de som skal være unge og håpefulle på en ren måte.

Før han går av som WADA-sjef neste år, etter 12 år i organisasjonen, forsøker Howman nå å skaffe antidopingbyrået mer penger.

– Da jeg startet i WADA tjente Wayne Rooney fire millioner dollar i året, mens han i dag håver inn rundt 30 millioner. Vi fikk 20 millioner da jeg startet, men i dag får vi ikke mer enn Rooney, sier han oppgitt.

Siste nytt

 • Ronaldo slipper siktelse

  Cristiano Ronaldo blir ikke siktet etter å ha blitt anklaget for voldtekt, bekrefter statsadvokaten i Clark County på Twitter. Ronaldo har vært under etterforskning etter at amerikanske Kathryn Mayorga hevder hun ble voldtatt av Ronaldo i 2009, men saken droppes på grunn av manglende bevis.

  VM fotball 2018, Portugal - Marokko.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Drømmedebut for Svendsen

  Sander Svendsen scoret to mål i sin første kamp i dansk fotball da hans Odense vant 4-1 over Lyngby mandag kveld. 21-åringen var lånt ut til Odd første halvdel av 2019, før han altså ble solgt til Odense.

  Eliteserien fotball 2019: Odd - Ranheim (1-0).
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Norge ute av EM

  Norge måtte vinne mot Frankrike for å gå videre i U19-EM, men med 3-3 røk Norge ut. Emilie Bragstad reduserte to ganger for Norge, men 15 før slutt satte Melvine Malard inn 3-2. Sara Iren Lindbak Hørte headet inn 3-3 like før slutt, men det var ikke nok for avansement.

Sendeplan

Kl. Program Kanal