Hopp til innhold

Wada ser skummel dopingtrend blant unge

Stadig flere doper seg for å slå gjennom, ifølge Det internasjonale antidopingbyrået (WADA). Enkelte får til og med hjelp av sine egne foreldre.

Switzerland WCup Drug Testing

WADA-LABORATORIUM: En mann holder et brett med urinprøver på WADA-laboratoriet i Lausanne i Sveits.

Foto: Fabrice Coffrini / Ap

David Howman

BEKYMRET: WADA-sjef David Howman tror folk ville fått sjokk om de visste hvor mye prestasjonsfremmende midler unge utøvere tar.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– De (foreldrene) gjør det fordi det er en måte å tjene mye penger på, sier WADA-direktør David Howman i et ferskt intervju med britiske BBC.

Han er bekymret for den nye trenden som WADA mener er økende: Unge idrettsutøvere jukser for å nå toppen.

– Ulovlige stoffer er en snarvei, og vi ser at stadig flere er mottakelige for å ta den veien. I tillegg til foreldre er det også trenere og ledere som oppfordrer til doping, sier Howman.

16-åring tatt

Selv om WADA er klar over at det skjer får de per nå ikke gjort så mye for å stoppe den skremmende utviklingen. Årsaken er at ressursene må brukes i jakten på juksemakere blant eliten.

Dopingtester er begrenset til elite-konkurranser og Howman innrømmer at ungdommer som doper seg går under radaren.

I fjor sommer kom det likevel et unntak som minnet idretten på problemet, da den 16 år gamle nigerianske vektløfteren Chika Amalaha avla en positiv prøve under Samveldelekene.

Se video: Hele intervjuet med WADA-presidenten på BBC

– Folk hadde fått sjokk

Seks måneder etter Amalahas positive prøve gikk Howman ut og sa at misbruket av prestasjonsfremmende midler er blitt «et samfunnsproblem» siden stadig flere unge og «vanlige» mennesker bruker det.

– Folk hadde fått sjokk hvis de visste hvor mye prestasjonsfremmende midler våre unge utøvere tar, sa Howman da.

WADA-direktøren har hele tiden vært tydelig på at dopingen kan være svært farlig for de unges helse.

For mange mennesker, tar for mange stoffer som de ikke aner hva er. De vet ikke hvor stoffene kommer fra, og da kan de være veldig farlige, sier han.

Trenger penger

Ifølge WADA-direktøren må organisasjonen få mer ressurser får å kunne hamle opp med problemene blant de som skal være unge og håpefulle på en ren måte.

Før han går av som WADA-sjef neste år, etter 12 år i organisasjonen, forsøker Howman nå å skaffe antidopingbyrået mer penger.

– Da jeg startet i WADA tjente Wayne Rooney fire millioner dollar i året, mens han i dag håver inn rundt 30 millioner. Vi fikk 20 millioner da jeg startet, men i dag får vi ikke mer enn Rooney, sier han oppgitt.

Siste nytt

 • Tysk VM-helt sparket etter ni måneder

  Den tyske fotballegenden Miroslav Klose er ferdig som trener i den østerrikske fotballklubben Altach. Han ble ansatt så sent som i fjor sommer.

  Under Kloses ledelse har Altach falt til bunns på tabellen i den østerrikske toppserien.

  – Miroslav Klose ga alt fra første til siste dag, og det var en stor opplevelse å ha ham som trener og fremfor alt som person i Altach, sier administrerende direktør Christoph Längle i en uttalelse mandag.

  – Selv om et trenerskifte alltid gjør enormt vondt, er det viktigere enn noe annet at Altach blir i den østerriksk Bundesliga i 2023/24-sesongen, legger han til.

  Laget til Klose spilte uavgjort 1-1 mot serieleder Salzburg i helgen, men det sterke resultatet var ikke nok til å redde VM-vinnerens jobb. (NTB)

  Miroslav Klose
  Foto: VINCENZO PINTO / AFP
 • TV 2: Hegerberg tilbake etter langtidsskade

  Ada Hegerberg returnerer til Lyons tropp når de møter Chelsea i Mesterligaen onsdag. Det melder TV 2. Verken Lyon eller Hegerberg selv har foreløpig bekreftet nyheten.

  Stjernespissen har slitt med skader i lang tid, og vært ute siden hun pådro seg en smell mot Belgia i september.

  Neste mulighet for å spille landskamper er i april når Hege Riises lag møter Spania og Sverige i privatlandskamper.

  Women's Euro 2022 - Group A - Austria v Norway
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • Italias landslag varsler Vialli-hyllest

  Regjerende europamester Italia går på banen for å hedre den avdøde spisshelten Gianluca Vialli når EM-kvalifiseringen innledes mot England torsdag.

  Vialli døde i januar etter en lang kamp med bukspyttkjertelkreft, kun 58 år gammel.

  Spisslegenden var landslagssjef Roberto Mancinis beste venn og mangeårige lagkamerat i Sampdoria på 1980- og 1990-tallet.

  – Jeg har allerede snakket om det med spillerne. For oss vil det være viktig å huske ham. Det er som om han er med oss, sa Mancini mandag.

  – Han hadde sin plass, og dette er ikke lett for oss. Vi må prøve å gjøre det bra for ham, la han til. (NTB)

  Vialli og Mancini
  Foto: LAURENCE GRIFFITHS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste