Wada ser skummel dopingtrend blant unge

Stadig flere doper seg for å slå gjennom, ifølge Det internasjonale antidopingbyrået (WADA). Enkelte får til og med hjelp av sine egne foreldre.

Switzerland WCup Drug Testing

WADA-LABORATORIUM: En mann holder et brett med urinprøver på WADA-laboratoriet i Lausanne i Sveits.

Foto: Fabrice Coffrini / Ap

David Howman

BEKYMRET: WADA-sjef David Howman tror folk ville fått sjokk om de visste hvor mye prestasjonsfremmende midler unge utøvere tar.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– De (foreldrene) gjør det fordi det er en måte å tjene mye penger på, sier WADA-direktør David Howman i et ferskt intervju med britiske BBC.

Han er bekymret for den nye trenden som WADA mener er økende: Unge idrettsutøvere jukser for å nå toppen.

– Ulovlige stoffer er en snarvei, og vi ser at stadig flere er mottakelige for å ta den veien. I tillegg til foreldre er det også trenere og ledere som oppfordrer til doping, sier Howman.

16-åring tatt

Selv om WADA er klar over at det skjer får de per nå ikke gjort så mye for å stoppe den skremmende utviklingen. Årsaken er at ressursene må brukes i jakten på juksemakere blant eliten.

Dopingtester er begrenset til elite-konkurranser og Howman innrømmer at ungdommer som doper seg går under radaren.

I fjor sommer kom det likevel et unntak som minnet idretten på problemet, da den 16 år gamle nigerianske vektløfteren Chika Amalaha avla en positiv prøve under Samveldelekene.

Se video: Hele intervjuet med WADA-presidenten på BBC

– Folk hadde fått sjokk

Seks måneder etter Amalahas positive prøve gikk Howman ut og sa at misbruket av prestasjonsfremmende midler er blitt «et samfunnsproblem» siden stadig flere unge og «vanlige» mennesker bruker det.

– Folk hadde fått sjokk hvis de visste hvor mye prestasjonsfremmende midler våre unge utøvere tar, sa Howman da.

WADA-direktøren har hele tiden vært tydelig på at dopingen kan være svært farlig for de unges helse.

For mange mennesker, tar for mange stoffer som de ikke aner hva er. De vet ikke hvor stoffene kommer fra, og da kan de være veldig farlige, sier han.

Trenger penger

Ifølge WADA-direktøren må organisasjonen få mer ressurser får å kunne hamle opp med problemene blant de som skal være unge og håpefulle på en ren måte.

Før han går av som WADA-sjef neste år, etter 12 år i organisasjonen, forsøker Howman nå å skaffe antidopingbyrået mer penger.

– Da jeg startet i WADA tjente Wayne Rooney fire millioner dollar i året, mens han i dag håver inn rundt 30 millioner. Vi fikk 20 millioner da jeg startet, men i dag får vi ikke mer enn Rooney, sier han oppgitt.

Siste nytt

 • VM-syklist brakk skulderen

  Tre østerrikske juniorryttere i sykkel-VM var onsdag involvert i en ulykke med en buss i Belgia. En av dem ble sendt til sykehus.

  Det melder Cyclingnews og flere belgiske medier. Leila Gschwentner pådro seg brudd i skulderen og trengte sykehusbehandling. Det er uvisst om hun i tillegg fikk andre skader.

  Ulykken skjedde mens østerrikerne var på treningstur i Flandern. (NTB).

 • Oppløftende nyheter for Maanum

  Landslagsspiller Frida Maanum fikk seg en ordentlig smell i duell med Kosovos keeper i VM-kvalifiseringskampen tirsdag kveld.

  Arsenal-spilleren ble liggende og gispe etter luft, og hadde store smerter i brystet.

  – Keeperen kommer inn med kneet i høy fart i det høyre ribbeinet mitt. Det var mye smerte. Jeg har hørt at ribbein er veldig vondt og det kan jeg bekrefte, sier Maanum til NRK dagen derpå.

  Heldigvis unngikk hun ribbeinsbrudd, og føler seg mye bedre allerede.

  – I går var jeg redd, men i dag er jeg positiv. De kom frem til at det ikke var brudd, men et hardt slag mot ribbeinet. Så får jeg følge opp med medisinsk team i Arsenal når jeg kommer tilbake dit.

  Forhåpentligvis rekker 22-åringen toppoppgjøret i den engelske superligaen allerede på søndag når de spiller mot Manchester City.

  Frida Maanum skadet
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Vil bli Kameruns fotballpresident

  Den tidligere Barcelona-stjernen Samuel Eto'o (40) offentliggjorde onsdag at han stiller til valg som president i Kameruns fotballforbund.

  Kamerun er vert for afrikamesterskapet i januar. Idrettens voldgiftsrett (CAS) bestemte nylig at den sittende presidenten Seidou Mbombo ikke fikk fortsette i sitt embete.

  Eto'o har støttet Mbombos kampanje, men sier at han er sugen på å komme tilbake til manesjen to år etter at han la opp som 38-åring.

  – Jeg gjør dette på grunn av kjærligheten til Kamerun og lidenskapen for fotballen vår, sier den tidligere stjernespissen. (NTB).

  Samuel Eto`o
  Foto: Adrian Dennis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal