Hopp til innhold

Vraket til Tour de Ski og som førstereserve – treneren «gidder ikke» svare på kritikk

LENZERHEIDE (NRK): Kometen Thomas Helland Larsen leverte da han skulle i desember. Men andreplassen i det ene av to uttaksrenn i sprint skaffet han verken plass, eller rolle som førstereserve, i Norges Tour de Ski-tropp.

Monsen og Helland Larsen

FIKK IKKE TILLIT: Thomas Helland Larsen, her under sprinten på Lillehammer i desember. Til høyre er sprintlandslagstrener Arild Monsen.

Foto: NTB

– Oppgitthet, det oppsummerer det hele, sier Ola Kvisle, trener i Team Norconsult og den som til daglig følger opp Helland Larsen.

Ifølge Kvisle fikk Helland Larsen beskjed om at han ikke fikk gå Tour de Ski og at han i tillegg ikke var førstereserve ved for eksempel sykdom.

Kvisle

OPPGITT: Trener for Thomas Helland Larsen og Team Norconsult, Ola Kvisle (høyre).

Foto: Mikal Aaserud

– En hvilken som helst landslagsløper ville vært selvskreven til både det ene og det andre etter den prestasjonen Thomas hadde i Lillehammer.

– For de utenfor landslag holder det ikke å gå fortere enn de på landslag her og nå, det virker som man må gå fortere enn de på landslag har gjort da de var på sitt beste, selv om det kan ha vært flere år siden, sier Kvisle.

Sterkeste sprintresultat bak Klæbo

Helland Larsen fikk sitt definitive gjennombrudd tidligere i desember. Han ble kun slått av Johannes Høsflot Klæbo under sprinten på Lillehammer i begynnelsen av desember. Det var det ene av to uttaksrenn til OL.

Han var tiltenkt en plass til verdenscupen i Davos og det siste uttaksrennet helgen etter. Men han ble syk.

Han fikk sjansen i det som bare er en showsprint i Dresden og har lite med OL å gjøre like før jul, der han ble nummer 12 og tok seieren på lagsprint i tospann med Even Northug.

– Landslagsledelsen argumenterer ofte med at de vet hvor gode sine egne løpere er på sitt beste, og da må de utenfor vike, selv om de er bedre her og nå. I langrenn opererer man ikke med at resultater er ferskvare, i motsetning til cirka alle andre idretter, sier Kvisle.

6EyukrqGelI

NY OPPTUR: Da Thomas Helland Larsen (to fra høyre) gikk lagsprint i Dresden før jul, tok han seieren på lag med Even Northug.

Foto: Daniel Schaefer / AP

Gadd ikke kommentere

Når NRK forsøker å få et svar på hvorfor Helland Larsen verken er tatt ut til Tour de Ski, og at landslagsløper Sindre Bjørnestad Skar, som har 17. og 30. plass i to uttaksrenn i sprint i år, er førstereserve foran den unge kometen, tenker sprintlandslagstrener Arild Monsen lenge.

– Det var ikke plass til ham i troppen. Den siste plassen gikk til Even Northug.

På spørsmål om hvorfor Skar er førstereserve, og ikke Helland Larsen, svarer Monsen slik:

EBmmD3GynHo

TAUS: Sprintlandslagstrener Arild Monsen, her fra tirsdagens sprint i Lenzerheide.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg ønsker ikke kommentere uttak og reserver til Tour de Ski nå.

– Hvorfor ikke?

– Jeg ønsker ikke det. Jeg vil ha fokus på dette. Jeg gidder ikke det.

– Ola Kvisle, trener i Team Norconsult, blir resignert over det valget. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker ikke noe mer om det, sier sprintlandslagstreneren og signaliserer at han ikke ønsker å si noe mer om den saken.

Klæbo: – Livet er urettferdig

Johannes Høsflot Klæbo delte faktisk rom med Helland Larsen under Lillehammer-helgen og de to ble godt kjent.

Trønderen tok en helt overlegen sprintseier på Tour de Skis åpningsdistanse og etter triumfen har Norges ski-konge følgende oppfordring til Helland Larsen:

O_cfLxS4hx4

SUVEREN: Johannes Høsflot Klæbo, her etter sprintseieren i Lenzerheide tirsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hadde jeg vært i samme posisjon, hadde jeg vært mer motivert av det. Det er i hvert fall ingen vits i å legge seg ned og sutre og tenke at det er urettferdig, for livet er urettferdig og kommer alltid til å være det.

– Jeg synes selvfølgelig det er synd at det er sånn, men det er nå den verden vi lever i. Og det er så mange gode norske skiløpere, så man er nødt til å bruke det som motivasjon, og neste gang man får sjansen er man bare nødt til å klinke til, sier trønderen.

Tror flere vil tenke annerledes

Ola Kvisle er tydelig på at hans meninger ikke er kritikk mot noen landslagsutøvere.

– Dette er kritikk av prosessene bak uttak, som ledelsen er ansvarlige for. Om unge, fremadstormende utøvere må konkurrere mot de etablerte sine gamle resultater, i en idrett de etablerte jevnt over har store utstyrs- og servicefordeler, tror jeg man vil se en utvikling hvor stadig flere skiløpere bytter beite, enten til langløp eller noe helt annet.

Siste nytt

 • Viking med borteseier i serieliga-kvalik

  Viking tok en svært sterkt borteseier med 2-1 over rumenske FCSB i kvalifiseringen til serieligaen torsdag. Rogalendingene ble presset godt i kampen.

  Kevin Kabran og Sondre Bjørshol scoret målene som sikret rogalendingene et flott utgangspunkt foran hjemmekampen neste uke.

  Det startet imidlertid tøft for de norske gjestene som fikk en tidlig kalddusj.

  Rumenerne gikk opp i ledelsen etter tre minutter ved Florinel Coman, men kun ett minutt senere var lagene like langt da Kabran utlignet. Etter en drøy halvtime sendte Bjørshol Viking i ledelsen, noe som holdt til seier.

  FCSB styrte store deler av kampen og presset Viking stort. Gjestene lå dypt, ofret seg i duellene og rensket unna det som kom mot dem.

  Til slutt kunne de juble for en svært sterk og viktig seier på vei mot et eventuelt gruppespill i serieligaen.

  Hjemmelaget kjempet lenge for uavgjort og et utgangspunkt foran neste ukes retur på kunstgresset, men Viking holdt unna og kunne juble til slutt.

  Sligo Rovers - Viking (1-0)
  Foto: ©INPHO/Evan Treacy / NTB
 • Henriksen sikret bronse i EM-finalen: – Det føles utrolig deilig

  Med sitt fjerde kast på 79.45 meter sikret Eivind Henriksen sin første EM-medalje.

  – Det føles utrolig deilig. I dag var en ekstremt dårlig dag, for jeg hadde veldig vondt i knærne. Det er mye som jeg har trøblet med i mange år så er det litt nytt også. Jeg har konstant verk i scenen som fester seg til kneskåla. Det er vanskelig å få trykket til med beina når jeg skal kaste, sa 31-åringen.

  – Jeg følte etter VM at jeg hadde mulighet til å slå alle, fortsatte han.

  Henriksen har nå tatt tre mesterskapsmedaljer på ett år.

  Likevel sto han uten EM-medalje før dagens konkurranse. Fra tidligere kunne han vise til en femteplass som bestenotering fra EM i 2018.

  Med medalje i München tok Henriksen sin andre mesterskapsmedalje denne sommeren, for i juli tok han VM-bronse i Eugene.

  Dessuten er Oslo-utøveren den første norske utøveren til å ta en mesterskapsmedalje i sleggekast noensinne.

  Den jeveste medaljen i EM-finalen gikk til polske Wojciech Nowicki. Bak han kom ungarske Bence Halász.

  Halász satt ny bestenotering i finalen med lengden 80,92. Den polske vinneren kastet 82 meter blank.

 • Europa-skrell for Molde – tapte hjemme mot Wolfsberger

  Wolfsberger sjokkerte Molde da de vant 1-0 på bortebane etter scoring av Thai Baribo. Det østerrikske laget sikret seg dermed et fantastisk utgangspunkt før returoppgjøret i conferenceligaen.

  Molde har fått en marerittstart på den siste kvalifiseringsrunden til gruppespillet i conferenceligaen. Nå er de nødt til å vinne borte i Wolfsberg for å ta seg inn i turneringens gruppespill. (NTB)

  Fotball, Play off til UEFA Europa Conference League: Molde - Wolfsberger
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste