Hopp til innhold

Bø-brødrene utfordret av ny regel: – Vanskeligste gullet vi har vunnet

ANTERSELVA (NRK): Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø måtte i år gå tre kilometer kortere enn i fjor på VMs blandede stafett. Det kunne fort ha kostet Norge gullet.

Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø

LETTET: Johannes Thingnes Bø gikk Norge inn til VM-gull på blandet stafett, men det satt langt inne. Han klarte ikke å riste av seg sin italienske konkurrent i sporet. Dermed ble alt avgjort på siste skyting.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø forsvarte favorittstempelet, og gikk inn norsk gull på blandet stafett på VMs første dag, men det skjedde ikke på den måten Norges ankermann hadde håpet på.

Thingnes Bø mistet nemlig sin store styrke – langrennskapasiteten – da alle etappene var på kun seks kilometer, mot tidligere 7,5 kilometer.

Det ble rett og slett umulig å avgjøre stafetten i sporet.

– Jeg var nervøs fordi jeg følte at Windisch hang lett og jeg ville ikke bruke for mye krefter, sier Thingnes Bø.

Han snakker om sin andre runde på den siste etappen. Norge og Italia skulle gjøre opp om gullet og Bø gikk mot hjemmehåpet, italienske Dominik Windisch. En løper han normalt sett er mye raskere enn, men som han denne gangen ikke hadde en sjanse til å riste av seg.

Årsak: Runden de gikk mellom skytingene var på bare to kilometer i et ganske lett terreng.

Her innser Johannes Thingnes Bø at han aldri kommer til å klare og riste av seg sin italienske konkurrent. Dermed endte VM-stafetten med en skyteduell om gullet.

Fordel mindre nasjoner

– Det er litt forskjell når jeg og Tarjei skal gå tre kilometer mindre totalt. Da mister vi litt av langrennskapasiteten vår. Det så vi jo, at de mindre nasjonene dro nytte av det. Det blir tettere dueller, sier Thingnes Bø.

– Jeg merket det veldig godt i dag. Det er vanskeligere å gå ifra når runden er to kilometer kortere. Det handler også om løypeprofilen, her er den veldig flat og det er lite motbakker å avgjøre i, sier Tarjei Bø og legger til:

– Jeg kjente det på min runde så jeg var litt spent på Johannes. For han har jo sin forse i sporet og når den blir fratatt han blir det jo en ren skytekonkurranse.

Røiseland, Bø, Eckhoff, Bø

Det norske laget etter VM-gullet på blandet stafett. Hjemmehåpet Italia tok sølvet, mens Tsjekkia, med norske Egil Gjellands som trener, overraskende tok bronsen.

Foto: LEONHARD FOEGER

Ny regel i år

Da Norge vant den samme distansen i VM i fjor var etappene 1,5 kilometer lenger, men en ny regel fra Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) sier at etappene fra denne sesongen skal være på seks kilometer så lenge kvinnene går først. Når gutta går først er de på 7,5 kilometer.

Konsekvensen så vi tydelig i VM torsdag: Turene innom standplass avgjør.

– Ble dette den vanskeligste blandete VM-stafetten du har vunnet?

– Ja, for det avhenger mer av skytingen nå. Før har det vært mer langrenn, sier Norges ankermann.

Storebror Bø er enig.

– Ja, for det er ikke rom for å feile.

Johannes Thingnes Bø avgjør VM-stafetten på siste skyting.

Kritiske ekspertene

Liv Grete Skjelbreid trodde nesten ikke det hun så etter løpet. Thingnes Bø hadde en løpstid på bare 12 minutter og 46,9 sekunder. Den første runden gikk han på under fire minutter.

– Jeg har aldri sett slike tider i VM-sammenheng før. Det er lette løyper og skarpt føre, så for guttene blir det nesten bare et showrenn. Da kan det diskuteres om jentene burde gått lenger, så alle gikk 7,5 kilometer i stedet, mener NRKs ekspert.

Heller ikke Ola Lunde er begeistret over Det internasjonale skiskytterforbundets nye regel.

– Det blir en ren skytekonkurranse. Skyting uten ekstraskudd gjør at du vinner, så 7,5 er mye bedre, mener han.

– Trodde Tarjei skulle gå rett fra

For Thingnes Bø endte til slutt i en svært nervøs duell mot Windisch. Begge bommet to ganger, men nordmannen var raskest og ut fra standplass fikk han endelig den luka han hadde jobbet for hele etappen.

Og da han først fikk den ga han den aldri fra seg.

– Det er veldig korte løyper, så kanskje jeg kunne tatt igjen Johannes om den var litt lengre selv om han er veldig sterk i sporet. Man vet uansett aldri hva som ville skjedd, sier Windisch.

Også de andre på laget fikk med seg at det var uvanlig jevnt blant gutta underveis.

– Jeg trodde Tarjei kom til å gå rett fra, men gutta går så korte runder at alt kan skje, sa Eckhoff da Bø bare vekslet tre tideler foran Italia etter den nest siste etappen.

Til slutt kunne de alle likevel feire norsk gull på VMs første øvelse.

– Dette var målet. Helt fantastisk. Vi håpet på en «flying start» på dette mesterskapet, sier en strålende glad Tarjei Bø til NRK.

– Jeg er så stolt

Eckhoff og Olsbu

Marte Olsbu Røiseland veksler med Tiril Eckhoff. Norge ledet stafetten etter første etappe.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Røiseland og Eckhoff leverte to solide etapper før gutta gikk ut. De vekslet begge i ledelsen.

– Jeg er stolt av meg selv. Jeg klarer å holde roen, ikke gå for fort og tar alle på standplass, sa Eckhoff.

Samtidig havnet to av Norges største gullkonkurrenter, Frankrike og Tyskland, i strafferunden.

Først Frankrike med Julia Simone på første etappe. Da 23-åringen bommet hele fire ganger på første skyting var stafetten allerede ødelagt før deres store stjerne Martin Fourcade i det hele tatt fikk starte på sin tredje etappe.

På andre etappe forsvant så Tysklands Denise Herrmann ut i strafferunde.

Dermed ble det Norge og hjemmehåpene fra Italia som gjorde opp om gullet.

Laster innhold, vennligst vent..
Tiril Eckhoff gjør ingen feil og utklasser de andre løperne på stående skyting. Norge ut i ledelse på mix stafett.

VIDEO: Tiril Eckhoff gjør ingen feil og fyller på andre skyting.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal