Bø-brødrene utfordret av ny regel: – Vanskeligste gullet vi har vunnet

ANTERSELVA (NRK): Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø måtte i år gå tre kilometer kortere enn i fjor på VMs blandede stafett. Det kunne fort ha kostet Norge gullet.

Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø

LETTET: Johannes Thingnes Bø gikk Norge inn til VM-gull på blandet stafett, men det satt langt inne. Han klarte ikke å riste av seg sin italienske konkurrent i sporet. Dermed ble alt avgjort på siste skyting.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø forsvarte favorittstempelet, og gikk inn norsk gull på blandet stafett på VMs første dag, men det skjedde ikke på den måten Norges ankermann hadde håpet på.

Thingnes Bø mistet nemlig sin store styrke – langrennskapasiteten – da alle etappene var på kun seks kilometer, mot tidligere 7,5 kilometer.

Det ble rett og slett umulig å avgjøre stafetten i sporet.

– Jeg var nervøs fordi jeg følte at Windisch hang lett og jeg ville ikke bruke for mye krefter, sier Thingnes Bø.

Han snakker om sin andre runde på den siste etappen. Norge og Italia skulle gjøre opp om gullet og Bø gikk mot hjemmehåpet, italienske Dominik Windisch. En løper han normalt sett er mye raskere enn, men som han denne gangen ikke hadde en sjanse til å riste av seg.

Årsak: Runden de gikk mellom skytingene var på bare to kilometer i et ganske lett terreng.

Her innser Johannes Thingnes Bø at han aldri kommer til å klare og riste av seg sin italienske konkurrent. Dermed endte VM-stafetten med en skyteduell om gullet.

Fordel mindre nasjoner

– Det er litt forskjell når jeg og Tarjei skal gå tre kilometer mindre totalt. Da mister vi litt av langrennskapasiteten vår. Det så vi jo, at de mindre nasjonene dro nytte av det. Det blir tettere dueller, sier Thingnes Bø.

– Jeg merket det veldig godt i dag. Det er vanskeligere å gå ifra når runden er to kilometer kortere. Det handler også om løypeprofilen, her er den veldig flat og det er lite motbakker å avgjøre i, sier Tarjei Bø og legger til:

– Jeg kjente det på min runde så jeg var litt spent på Johannes. For han har jo sin forse i sporet og når den blir fratatt han blir det jo en ren skytekonkurranse.

Røiseland, Bø, Eckhoff, Bø

Det norske laget etter VM-gullet på blandet stafett. Hjemmehåpet Italia tok sølvet, mens Tsjekkia, med norske Egil Gjellands som trener, overraskende tok bronsen.

Foto: LEONHARD FOEGER

Ny regel i år

Da Norge vant den samme distansen i VM i fjor var etappene 1,5 kilometer lenger, men en ny regel fra Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) sier at etappene fra denne sesongen skal være på seks kilometer så lenge kvinnene går først. Når gutta går først er de på 7,5 kilometer.

Konsekvensen så vi tydelig i VM torsdag: Turene innom standplass avgjør.

– Ble dette den vanskeligste blandete VM-stafetten du har vunnet?

– Ja, for det avhenger mer av skytingen nå. Før har det vært mer langrenn, sier Norges ankermann.

Storebror Bø er enig.

– Ja, for det er ikke rom for å feile.

Johannes Thingnes Bø avgjør VM-stafetten på siste skyting.

Kritiske ekspertene

Liv Grete Skjelbreid trodde nesten ikke det hun så etter løpet. Thingnes Bø hadde en løpstid på bare 12 minutter og 46,9 sekunder. Den første runden gikk han på under fire minutter.

– Jeg har aldri sett slike tider i VM-sammenheng før. Det er lette løyper og skarpt føre, så for guttene blir det nesten bare et showrenn. Da kan det diskuteres om jentene burde gått lenger, så alle gikk 7,5 kilometer i stedet, mener NRKs ekspert.

Heller ikke Ola Lunde er begeistret over Det internasjonale skiskytterforbundets nye regel.

– Det blir en ren skytekonkurranse. Skyting uten ekstraskudd gjør at du vinner, så 7,5 er mye bedre, mener han.

– Trodde Tarjei skulle gå rett fra

For Thingnes Bø endte til slutt i en svært nervøs duell mot Windisch. Begge bommet to ganger, men nordmannen var raskest og ut fra standplass fikk han endelig den luka han hadde jobbet for hele etappen.

Og da han først fikk den ga han den aldri fra seg.

– Det er veldig korte løyper, så kanskje jeg kunne tatt igjen Johannes om den var litt lengre selv om han er veldig sterk i sporet. Man vet uansett aldri hva som ville skjedd, sier Windisch.

Også de andre på laget fikk med seg at det var uvanlig jevnt blant gutta underveis.

– Jeg trodde Tarjei kom til å gå rett fra, men gutta går så korte runder at alt kan skje, sa Eckhoff da Bø bare vekslet tre tideler foran Italia etter den nest siste etappen.

Til slutt kunne de alle likevel feire norsk gull på VMs første øvelse.

– Dette var målet. Helt fantastisk. Vi håpet på en «flying start» på dette mesterskapet, sier en strålende glad Tarjei Bø til NRK.

– Jeg er så stolt

Eckhoff og Olsbu

Marte Olsbu Røiseland veksler med Tiril Eckhoff. Norge ledet stafetten etter første etappe.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Røiseland og Eckhoff leverte to solide etapper før gutta gikk ut. De vekslet begge i ledelsen.

– Jeg er stolt av meg selv. Jeg klarer å holde roen, ikke gå for fort og tar alle på standplass, sa Eckhoff.

Samtidig havnet to av Norges største gullkonkurrenter, Frankrike og Tyskland, i strafferunden.

Først Frankrike med Julia Simone på første etappe. Da 23-åringen bommet hele fire ganger på første skyting var stafetten allerede ødelagt før deres store stjerne Martin Fourcade i det hele tatt fikk starte på sin tredje etappe.

På andre etappe forsvant så Tysklands Denise Herrmann ut i strafferunde.

Dermed ble det Norge og hjemmehåpene fra Italia som gjorde opp om gullet.

Laster innhold, vennligst vent..
Tiril Eckhoff gjør ingen feil og utklasser de andre løperne på stående skyting. Norge ut i ledelse på mix stafett.

VIDEO: Tiril Eckhoff gjør ingen feil og fyller på andre skyting.

Siste nytt

 • Sverige ber FIFA reagere mot Qatar

  Det svenske fotballforbundet (SvFF) har sendt brev til FIFA der dei ber om reaksjonar mot Qatars utnytting av gjestearbeidarar under arbeidet med førebuing av fotball-VM 2022, melder SVT.

  Sverige ber om at FIFA brukar makta si for å endre dette, og det raskt. SvFF ber om eit møte med FIFA. 6500 gjestearbeidarar ha mista livet i samband med dette arbeidet sidan Qatar fekk tildelt VM for ti år sidan.

  – Då var utnyttinga av gjestearbeidarar i landet allereie velkjent, og det har halde fram. SvFF er av den oppfatning at tildelinga av VM til Qatar var feil, skriv forbundet.

  SvFF har vitja landet tre gonger sidan 2016 for å prøve å påverke situasjonen, ifølgje brevet, som er underskrive av presienten og gneneralsekretæren i forbundet.

  Sveitsiske bygningsarbeidere oppfordrer til boikott av Qatar VM
  Foto: FABRICE COFFRINI / Afp
 • Målrush skjøv WBA mot nedrykk

  Jamie Vardy brøt måltørken og bidro også med en assist da Leicester tok tre viktige poeng i kampen for mesterligaspill med 3-0 over West Bromwich.

  Leicester innehar med seieren fortsatt tredjeplassen på tabellen, med syv poeng opp til Manchester United og fire poeng ned til Chelsea og West Ham.

  For West Bromwich er det verre. De har ni poeng opp til Burnley på rett side av streken, og det er bare seks kamper igjen.

  gldrIK3gKFw
  Foto: Michael Regan / AP
 • Zlatan forlenger med Milan

  Zlatan Ibrahimovic fortsetter karrieren i AC Milan - i hvert fall til sommeren 2022. Det kunngjorde Serie A-klubben torsdag kveld. Ibrahimovic, som fyller 40 år i oktober, har scoret 84 mål på 130 kamper for den italienske klubben.

  FILE PHOTO: Serie A - AC Milan v Torino
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal