NRK Meny
Normal

Keeperhelten er arbeidsledig etter VM

Lars Haugen (24) var høyt oppe etter å ha sikret en hockeysensasjon mot Sverige i sin VM-debut. Det står i skarp kontrast til nedturene i klubbkarrieren de siste årene.

Lars Haugen

Lars Haugen VM-debuterte mot Sverige lørdag. Neste sesong aner han ikke om han har noen klubb.

Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix

- Sesongen min har vært veldig opp og ned. Det begynte greit, men så ble det litt turbulent i Lørenskog, sier Haugen.

Det har blitt mye oppmerksomhet på 24-åringen etter at han ble kastet innpå da Norges førstevalg Pål Grotnes ble skadet før åpningskampen i VM. I den dramatiske avslutningen ble kampen avgjort på straffer. Haugen reddet to straffer på rad og ble kåret til kampens beste spiller i debuten.

Det gjør at han får fornyet tillit mellom stengene når Norge møter USA mandag kveld.

Var ikke ønsket

Lars Haugen

Lagkaptein Ole Kristian Tollefsen kastet seg rundt Lars Haugen da sluttsignalet gikk mot Sverige.

Foto: Petr David Josek / Ap

Oslo-gutten dro til Sverige allerede som tenåring for å spille hockey i storklubben Leksand. For to år siden spilte han i Sparta, men slet stort sett benken.

Så havnet han i Lørenskog, men også der ble han offer for det samme som så mange andre unge norske keepere: Klubben ønsket ikke å satse på ham og hentet i stedet inn amerikanske Jordan Parise.

I stedet for å kjempe om topplasseringer i Lørenskog endte han dermed opp i eliteseriens dårligste lag, Manglerud/Star.

- Det tøffeste i år har vært å få beskjed om at de (Lørenskog) var ikke fornøyd med hvordan jeg hadde gjort det og ville hente inn en ny, sier Haugen nå.

Les også: Løkken Østli mister USA-kampen

Får støtte

Mats Zuccarello Aasen er en av dem som unner Haugen en opptur. Aasen skulle egentlig vært med i VM, men en skade gjorde at han måtte se lagkameratenes historiske triumf på nettet fra USA.

- Jeg er utrolig glad på hans vegne. Han fikk ikke stå verken i Sparta eller i Lørenskog. Han har fått mye dritt. Det er deilig at han nå får siste ordet, sa han til NRK etter fredagens kamp.

Haugen legger heller ikke skjul på at sesongen har vært en påkjenning.

- Dette er hovedjobben min, så du vil gjøre arbeidsgiveren din blid og fornøyd, så det var jeg ikke fornøyd med. Men det var bare å bite tennene sammen og fortsette å ha troa på seg selv, sier han.

Video: Slik ble Haugen straffehelt

Video Norge vs Sverige straffeslag

Norge vs Sverige straffeslag. Bilder fra Viasat.

Uten klubb

Foran neste sesong aner ikke keeperhelten hvor han skal spille. Han er rett og slett arbeidsledig.

- Egentlig er jeg ikke noe glad i å ha ting usikkert slik det er nå. Men jeg skal ta meg tid til å ta en avgjørelse etter sesongen. Jeg håper å spille hockey, men vet ikke hva som skjer, sier han.

Landslagstrener Roy Johansen

Roy Johansen mener det må drastiske tiltak til for å sikre rekrutteringen av keepere i Norge.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Nettopp denne situasjonen synes landslagssjef Roy Johansen at han har sett altfor ofte for norske keepere. Kun to av klubbene i årets eliteserie har hatt norske målvakter som førstevalg. På målvaktsiden domineres den norske ligaen fullstendig av importer.

- Jeg har ropt varsku om norske målvaktssituasjonen lenge nå. Det som skjer med Lars er et tegn på at noe er feil. Vi gir målvaktene en vanskelig hverdag, sier Johansen.

Frykter kroken på døra

Han mener det må gjennomføres drastiske tiltak for å få frem gode målvakter i årene som kommer. Ellers frykter han det vil bli kroken på døra for Norge som A-nasjon i ishockey.

- Den eneste muligheten er å innføre bare norske målvakter i eliteserien. Da vil vi ha 20-25 keepere i egen liga. Da vil vi også få keepere ut i andre ligaer, sier Johansen.

Siste nytt

 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Duell mellom Klæbo og Northug

  Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug fronter en sterkt startfelt under bysprinten i Mosjøen neste lørdag. Også langrennsløpere som Eirik Brandsdal, Niklas Dyrhaug, Andrew Musgrave, Emil Iversen, Håvard Solås Taugbøl og Katrine Harsem er påmeldt.

  NM ski del 2 Alta
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Allsvenskan-spiller dopingtatt

  En Sirius-spiller har avlagt positiv dopingprøve i serieåpningen i Allsvenskan mot Hammarby, skriver Aftonbladet. Klubben fikk beskjed om den positive prøven onsdag formiddag, og torsdag ble spilleren utestengt med umiddelbar virkning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal