Keeperhelten er arbeidsledig etter VM

Lars Haugen (24) var høyt oppe etter å ha sikret en hockeysensasjon mot Sverige i sin VM-debut. Det står i skarp kontrast til nedturene i klubbkarrieren de siste årene.

Lars Haugen

Lars Haugen VM-debuterte mot Sverige lørdag. Neste sesong aner han ikke om han har noen klubb.

Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix

- Sesongen min har vært veldig opp og ned. Det begynte greit, men så ble det litt turbulent i Lørenskog, sier Haugen.

Det har blitt mye oppmerksomhet på 24-åringen etter at han ble kastet innpå da Norges førstevalg Pål Grotnes ble skadet før åpningskampen i VM. I den dramatiske avslutningen ble kampen avgjort på straffer. Haugen reddet to straffer på rad og ble kåret til kampens beste spiller i debuten.

Det gjør at han får fornyet tillit mellom stengene når Norge møter USA mandag kveld.

Var ikke ønsket

Lars Haugen

Lagkaptein Ole Kristian Tollefsen kastet seg rundt Lars Haugen da sluttsignalet gikk mot Sverige.

Foto: Petr David Josek / Ap

Oslo-gutten dro til Sverige allerede som tenåring for å spille hockey i storklubben Leksand. For to år siden spilte han i Sparta, men slet stort sett benken.

Så havnet han i Lørenskog, men også der ble han offer for det samme som så mange andre unge norske keepere: Klubben ønsket ikke å satse på ham og hentet i stedet inn amerikanske Jordan Parise.

I stedet for å kjempe om topplasseringer i Lørenskog endte han dermed opp i eliteseriens dårligste lag, Manglerud/Star.

- Det tøffeste i år har vært å få beskjed om at de (Lørenskog) var ikke fornøyd med hvordan jeg hadde gjort det og ville hente inn en ny, sier Haugen nå.

Les også: Løkken Østli mister USA-kampen

Får støtte

Mats Zuccarello Aasen er en av dem som unner Haugen en opptur. Aasen skulle egentlig vært med i VM, men en skade gjorde at han måtte se lagkameratenes historiske triumf på nettet fra USA.

- Jeg er utrolig glad på hans vegne. Han fikk ikke stå verken i Sparta eller i Lørenskog. Han har fått mye dritt. Det er deilig at han nå får siste ordet, sa han til NRK etter fredagens kamp.

Haugen legger heller ikke skjul på at sesongen har vært en påkjenning.

- Dette er hovedjobben min, så du vil gjøre arbeidsgiveren din blid og fornøyd, så det var jeg ikke fornøyd med. Men det var bare å bite tennene sammen og fortsette å ha troa på seg selv, sier han.

Video: Slik ble Haugen straffehelt

Video Norge vs Sverige straffeslag

Norge vs Sverige straffeslag. Bilder fra Viasat.

Uten klubb

Foran neste sesong aner ikke keeperhelten hvor han skal spille. Han er rett og slett arbeidsledig.

- Egentlig er jeg ikke noe glad i å ha ting usikkert slik det er nå. Men jeg skal ta meg tid til å ta en avgjørelse etter sesongen. Jeg håper å spille hockey, men vet ikke hva som skjer, sier han.

Landslagstrener Roy Johansen

Roy Johansen mener det må drastiske tiltak til for å sikre rekrutteringen av keepere i Norge.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Nettopp denne situasjonen synes landslagssjef Roy Johansen at han har sett altfor ofte for norske keepere. Kun to av klubbene i årets eliteserie har hatt norske målvakter som førstevalg. På målvaktsiden domineres den norske ligaen fullstendig av importer.

- Jeg har ropt varsku om norske målvaktssituasjonen lenge nå. Det som skjer med Lars er et tegn på at noe er feil. Vi gir målvaktene en vanskelig hverdag, sier Johansen.

Frykter kroken på døra

Han mener det må gjennomføres drastiske tiltak for å få frem gode målvakter i årene som kommer. Ellers frykter han det vil bli kroken på døra for Norge som A-nasjon i ishockey.

- Den eneste muligheten er å innføre bare norske målvakter i eliteserien. Da vil vi ha 20-25 keepere i egen liga. Da vil vi også få keepere ut i andre ligaer, sier Johansen.

Siste nytt

 • Målløst i Tuchel-debut

  Thomas Tuchel ble bekreftet som ny Chelsea-manager tirsdag. Allerede dagen etter sto han på sidelinja og ledet sin første kamp.

  Chelsea har slitt tungt den siste tiden under Frank Lampard. Det samme hadde onsdagens motstander Wolverhampton.

  I onsdagens oppgjør klarte ingen av lagene å finne nettmaskene og dermed endte det 0–0 på Stamford Bridge.

  Tuchel
  Foto: Frank Augstein / AFP
 • Verdenscuphelg avlyst

  Utenlandske idrettsutøvere kan ikke regne med å få slippe inn i Norge med de strengere innreisereglene regjeringen presenterte onsdag.

  Det skulle i utgangspunktet arrangeres hopp- og kombinertrenn i Lillehammer helgen 12.-14. februar. Det kan president i Skiforbundet, Erik Røste, bekrefte at ikke blir noe av.

  – Det er fortsatt en stund til verdenscuphelgene i mars, men verdenscuphelgen som vi skulle ha i midten av februar må vi nå gå til FIS og si at vi ikke kan arrangere, sier Røste.

  – Vi som alle andre håper at reglene som regjeringen setter nå skal få smittesituasjonen til å endre seg, også forholder vi oss til de reglene som blir satt.

  Fredag åpnet regjeringen, mot Helsedirektoratets anbefaling, for at det kan gjøres unntak fra karantenebestemmelsene slik at det kan arrangeres en rekke verdenscuprenn i Norge i februar og mars.

  Onsdag stengte statsminister Erna Solberg for denne muligheten da hun presenterte tiltak som i praksis er å stenge grensene til utlandet.

  Pressekonferanse om korona og innreise til Norge
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Carlsen sto imot angrepet

  Fabiano Caruana er ute etter Magnus Carlsens førsteplass på verdensrankingen og var på offensiven i deres duell onsdag, men Carlsen sto imot og berget remis.

  Partiet var både viktig for Carlsen med tanke på å forsvare førsteplassen på rankingen, men også for å henge med i seierskampen i den prestisjetunge Wijk aan Zee-turneringen. Carlsen hadde helst trengt seier for blande seg inn i toppen.

  Remisen gjør at han er Carlsen er et helt poeng bak ledelsen med kun tre partier igjen å spille.

  Fischersjakk-semifinaler dag 2
  Foto: Berit Roald / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal