Hopp til innhold

Finland slo Sverige både gul og blå

Finland sikret seg sitt andre VM-gull i ishockey etter at de slo Sverige 6-1 i finalen i Bratislava. Finnene avgjorde kampen med to mål i løpet av 46 sekunder i starten av 3. periode.

Video d867eb37-8570-4759-a6b2-ea78fc733feb.jpg

Finland slo nabo og rival Sverige etter en forrykende sisteperiode. (Bilder med tillatelse av Viasat)

Kampen mellom de to erkefiendene stod lenge og vippet, men til slutt var det Finland som viste seg som det beste laget. De blå og hvite hadde marginene på side, mens svenske gjorde feil som ble kostbare.

Fram til 80-tallet var ikke Finland noen stormakt i hockey, og det meste dreiet seg om å slå Sverige når de møttes. Etter det har finsk hockey utviklet seg enormt og de har de siste tiårene nærmest vært selvskrevne i semifinaler i de store mesterskapene.

Finland har klart å utvikle mange gode spillere og sin egen måte å spille hockey på. Ekstremt gode målvakter, godt forsvarsspil og raske kontringer har vært mye av resepten bak den finske suksessen som har gitt 12 mesterskapsmedaljer.

Finnene hadde ikke vunnet VM siden de tok sitt første VM-gull mot nettopp Tre Kronor i VM-finalen i Sverige i 1995. At deres andre VM-gull kommer mot Sverige setter vel ikke direkte noen demper på feiringen av triumfen.

Jevn start

Lagene følte på hverandre i den 1. perioden, og det ble aldri riktig farlig foran noen av målene.

Finland burde ha tatt ledelsen etter åtte minutter i midtperioden, men den svenske målvakten Victor Fast var både heldig og god som hindret scoring. Svenske kontret umiddelbart etter og Magnus Pääjärvi Svensson satte pucken i målet. Den finske keeperen Petri Vehanen har storspilt i VM, men burde kanskje stoppet skuddet som gikk over skulderen hans.

Finland fikk imidlertid lønn for strevet like før 2. periode var over. I overtall fikk VM-toppscorer Jarkko Immonen pucken etter en dropp i svensk sone. Han dro til alt han kunne, og pucken gikk via stanga og i mål.

Finske hockeyfans fulgte spent med i Helsingfors

Finske hockeyfans fulgte spent med i Helsingfors

Foto: Markku Ulander / Ap

Tok svenskene på senga

Finnene avgjorde kampen med to raske mål i begynnelsen av sisteperiode. De utnyttet slurv av svensker og var drepende effektive da de fikk sjansen.

Først var det Petteri Nokelainen satte pucken i nett-taket etter at han ble flott spilt fri av Antti Pihlström.

Snaue minuttet seinere var det Niko Kapanen som økte til 3-1.

Sverige Finland

Finland jubler for sitt tredje mål, mens de svenske spilleren ser ut som om de har gitt opp.

Foto: JOE KLAMAR / Afp

Ga opp

Mot slutten av kampen virket det som om svenskene ga opp og finnene økte til både 4-1, 5-1 og 6-1. Janne Pesonen, Mika Pyorala Salmela, og Pihlström satte inn de siste målene som gjorde sifrene ekstra stygge for svenskene.

De nordiske naboene skal neste år dele på å arrangere VM.

Finsk jubel

Sindige finner slapp jubelen løs etter at gullet var sikret.

Foto: JOE KLAMAR / Afp

Siste nytt

 • Fofana sikret Molde seieren med sitt første Eliteserie-mål

  David Datro Fofana ble den store helten for Molde da han sikret seieren mot Sarpsborg 08. Vingen dro seg inn i boksen og banket ballen i lengste hjørne.

  Det skjedde kun minutter etter at Tobias Heinz hadde utlignet for Sarpsborg i andre omgang.

  Da hadde allerede Magnus Grødem sendt Molde i ledelsen med et hodestøt.

  Seieren gjør at Molde holder kontakten med Lillestrøm på toppen av tabellen.

  Eliteserien i fotball 2022: Sarpsborg 08 - Molde
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Formel 2: Hauger treer på Monaco-trening

  Det norske Formel 2-håpet Dennis Hauger ble torsdag nummer tre på treningen før Monacos Grand Prix.

  Nordmannen var 48 tusendeler bak brasilianske Felipe Drugovich som var raskest. Mellom der snek sveitsiske Ralph Boschung seg kun to tusendeler bak Drugovich.

  Med tredjeplassen har Hauger uansett fått en fin start på sin første løpshelg i Monaco.

  Mye har gått galt for 19-åringen fra Aurskog i sesongstarten. Han ble nummer 13 i hovedløpet i Barcelona sist helg, men ser ut til å kunne få et løft på den ikoniske banen i Monte Carlo.

  Det skal kjøres kvalifisering fredag før sprintløpet går av stabelen lørdag. Hovedløpet finner sted søndag. (NTB)

  Red Bull cliff diving Oslo
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ohi Omoijuanfo kronet sesongen med cupgull

  Det ble både serie- og cupgull for Ohi Omoijuanfo i sin første sesong for Røde Stjerne. Cupgullet ble sikret med 2-1-seier over erkerival Partizan Beograd.

  Nordmannen har titt og ofte funnet nettmaskene for den serbiske storklubben, men torsdag var det Aleksandar Katai som noterte seg for scoringer. En dobbel fra 31-åringen sikret Røde Stjerne sin 26. cuptittel.

  Cupgullet avslutter noen strålende dager for Omoijuanfo og Røde Stjerne. Søndag ble ligagullet sikret med 3-1-seier over Vozdovac.

  Omoijuanfo startet cupfinalen og ble byttet ut etter en snau time spilt. Like etterpå utlignet Slobodan Urosevic for Partizan, men Katai avgjorde kampen drøyt ti minutter senere.

  Den norske spissen ble Røde Stjerne-spiller ved nyttår etter at kontrakten hans med Molde utløp. (NTB)

  Ohi
  Foto: ANDY BUCHANAN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste