NRK Meny
Normal

VM-gull gir en åttendedel av EM-kvalik

Mens fotballguttene mottar 20 millioner kroner bare for å nå EM får damene kun 2,5 millioner for VM-trofeet.

landslaget i fotball fellesbilde

INGEN GULLGRUVE: Om det norske fotballandslaget for kvinner vinner VM genererer de en åttedel av hva mennene får for å nå EM i 2016.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Terje Liknes

Terje Liknes forteller at potten er større på herresiden.

Foto: Picasa

– Vi har forhandlet fram en god bonus som spillerne er fornøyd med, så det hadde vært fint å kommet langt og fått med seg medalje og bonus, sier Ingrid Hjelmseth til NRK i Canada.

Spillerne på det norske kvinnelandslaget har selv forhandlet seg fram en gullbonus på 100.000 kroner til hver enkelt spiller. Om de vinner fotball-VM i Canada vil fotballforbundet motta 2,5 millioner kroner fra FIFA. 2,3 av disse vil gå rett til de 23 jentene som er med i VM-troppen.

Får åtte ganger mer

Beløpet står imidlertid i sterk kontrast til hva guttene spiller om. Bare for å nå EM i Frankrike vil herrelandslaget få nærmere 20 millioner kroner. Det er hele åtte ganger mer enn hva jentene får for et eventuelt VM-gull.

Dermed vil nok også spillerbonusen for et herrelandslag til EM bli vesentlig høyere enn hva jentene får for et eventuelt VM-gull.

– Det har nok med inntektsgrunnlaget for mesterskapet å gjøre. Hva NFF mottar fra FIFA eller UEFA, avhengig av EM eller VM, er det som gjør at potten blir vesentlig større på herresiden, forklarer administrativ leder Terje Liknes i NFFs toppfotballavdeling.

Kan ikke øke bonusen

Forbundet mener de ikke har anledning til å øke kvinnenes bonus noe mer, om de ikke får mer penger fra FIFA.

– Mange synes sikkert (Sepp) Blatter og de andre i FIFA tjener for mye, så det burde nok vært bedre fordelt, sier landslagssjef Even Pellerud med et lite smil til NRK.

Siste nytt

 • Hvas til ny finale i svømme-EM

  Tomoe Zenimoto Hvas (17) er i posisjon til å ta en ny EM-medalje i svømming etter å ha tatt seg videre til finale på favorittøvelsen 200 meter butterfly. Hvas tok andreplassen i sitt heat med tiden 1.53,61, skriver NTB.

   Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: SVT
 • Killi med prestisjefylt seier

  Johanne Killi stakk av med seieren i slopestylefinalen under verdenstouren i fristil i Breckenridge. Killi ble eneste kvinne som fikk se 90-tallet, og vant med 90 blank. Tess Ledeux tok andreplassen med 89 poeng, mens Sarah Höfflin fra Sveits ble nummer tre med 84, skriver NTB.

  Killi
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Zucca sikret seieren på overtid

  Mats Zuccarello tok saken i egne hender på overtid og sørget for en 3-2-seier over Boston Bruins. Zuccarello scoret sitt åttende mål for sesongen da han avgjorde kampen 1.56 minutter inn i overtiden, skriver NTB.

  Zucc
  Foto: Michael Dwyer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Storslalåm, menn
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G, kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk jaktstart, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk jaktstart kvinner
V-cup kombinert: Hopp
V-cup skiskyting: Fellesstart kvinner
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Hopp