NRK Meny
Normal

VM-gull gir en åttendedel av EM-kvalik

Mens fotballguttene mottar 20 millioner kroner bare for å nå EM får damene kun 2,5 millioner for VM-trofeet.

landslaget i fotball fellesbilde

INGEN GULLGRUVE: Om det norske fotballandslaget for kvinner vinner VM genererer de en åttedel av hva mennene får for å nå EM i 2016.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Terje Liknes

Terje Liknes forteller at potten er større på herresiden.

Foto: Picasa

– Vi har forhandlet fram en god bonus som spillerne er fornøyd med, så det hadde vært fint å kommet langt og fått med seg medalje og bonus, sier Ingrid Hjelmseth til NRK i Canada.

Spillerne på det norske kvinnelandslaget har selv forhandlet seg fram en gullbonus på 100.000 kroner til hver enkelt spiller. Om de vinner fotball-VM i Canada vil fotballforbundet motta 2,5 millioner kroner fra FIFA. 2,3 av disse vil gå rett til de 23 jentene som er med i VM-troppen.

Får åtte ganger mer

Beløpet står imidlertid i sterk kontrast til hva guttene spiller om. Bare for å nå EM i Frankrike vil herrelandslaget få nærmere 20 millioner kroner. Det er hele åtte ganger mer enn hva jentene får for et eventuelt VM-gull.

Dermed vil nok også spillerbonusen for et herrelandslag til EM bli vesentlig høyere enn hva jentene får for et eventuelt VM-gull.

– Det har nok med inntektsgrunnlaget for mesterskapet å gjøre. Hva NFF mottar fra FIFA eller UEFA, avhengig av EM eller VM, er det som gjør at potten blir vesentlig større på herresiden, forklarer administrativ leder Terje Liknes i NFFs toppfotballavdeling.

Kan ikke øke bonusen

Forbundet mener de ikke har anledning til å øke kvinnenes bonus noe mer, om de ikke får mer penger fra FIFA.

– Mange synes sikkert (Sepp) Blatter og de andre i FIFA tjener for mye, så det burde nok vært bedre fordelt, sier landslagssjef Even Pellerud med et lite smil til NRK.

Siste nytt

 • Alle tre topplaga tapte

  Både Aalesund, Viking og Sandnes Ulf tapte i dagens runde i 1. divisjon. Resultat: Aalesund - HamKam 1-2, Jerv - Viking 3-2, Mjøndalen - Sandnes Ulf 1-0, Sogndal - Strømmen 5-1, Florø - Levanger 0-2, Notodden - Åsane 0-0, Tromsdalen - Nest Sotra 3-1.

  Eliteserien fotball 2018: Viking - Ålesund.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Selvmål reddet Haugesund

  Tromsøs Kent-Are Antonsen scoret kampens eneste mål i oppgjøret mot FK Haugesund søndag. Han satte ballen i feil mål i første omgang, og FKH vant 1–0.

   Kent-Are Antonsen
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Scoret fem mål på 12 minutter

  Sogndal havnet tidlig under 0–1 i søndagens 1.-divisjonskamp mot Strømmen.

  Så scoret Sogndal fem mål fra det 18. til det 30. minutt. Etter en halvtime sto det 5–1 på Fosshaugane. Det ble også sluttresultatet for Eirik Bakkes menn.

  Kvalifisering til Eliteserien 2018. Sogndal mot Ranheim 1 - 0
  Foto: Christian Blom / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal