VM-arrangørene frykter at publikumskaos skal ødelegge

BERGEN (NRK): 170 vakter skal prøve å forhindre at publikum bokstavelig talt stikker kjepper i hjulene for verdens beste syklister. Rittsjefen frykter det verste før onsdagens temporitt.

Trangt

TRANGT: Det kan bli en utfordring å komme fram for verdens beste sykkelryttere når tusenvis av tilskuere skal kranse denne løypa.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Det blir spektakulært når proffene skal kjempe om VM-gull i temporitt. Rittet avgjøres på Fløyfjellet. Den 3,4 kilometer lange bakken er ikke bare bratt. Den er også fryktelig smal.

Så smal at det stedvis rett og slett ikke er mulig å sette opp gjerder mellom publikum og rytterne.

Rittsjef Torjus Larsen sier rett ut at han frykter det skal gå galt.

– Det er vår store frykt at en publikummer ødelegger for en rytter, og spesielt at det kan avgjøre hele løpet. Vi oppfordrer igjen publikum til å oppføre seg, holde telefonen nede og ikke løpe langs rytterne, men følge vaktenes råd, sier Larsen til NRK.

– Vi får håpe de lar oss sykle i front, og det tror jeg de gjør. De er jo der for å se på, sier Norges sterkeste kort i løpet, Edvald Boasson Hagen.

Flagg i hjulene

Den andre norske rytteren, Andreas Vangstad, er mer bekymret.

– Man er sikkert veldig sliten når man kommer opp der, man har ikke energien til å dytte vekk folk. Jeg håper folk holder seg unna syklistene, men at de jubler. Man klarer jo ikke se helt klart og mister litt konsentrasjon, så hvis det er folk i løypa og flagg som kan gå i hjulene og styre, så er ikke det bra for oss syklister, sier Vangstad til NRK.

Så smal er løypa at man til og med har måttet utvikle nye sykkelstativer for følgemotorsyklene. Normalt festes reservesyklene på tvers, men det går ikke denne gangen.

Arrangørene har rundt 170 vakter som skal prøve å holde styr på et engasjert publikum under onsdagens ritt.

Varselfløyter

– De bruker blant annet fløyter og varsler at det kommer ryttere, og så er det å være myndig, bestemt og vennlig. Så får vi håpe publikum vil oppføre seg, sier Torjus Larsen.

Tempomålgangen er noe av det som har skapt mest hodebry for VM-arrangørene.

– Det har vært voldsomt utfordrende. Vi hadde nok tenkt oss om både en, to og tre ganger om vi hadde blitt spurt en gang til, men jeg tror vi skal ha gode løsninger på det meste, sier Larsen.

Siste nytt

 • Haaland skadefri og kampklar

  Erling Braut Haaland måtte melde forfall til landslagets EM-kvalifiseringskamper mot Spania og Romania, men er nå kvitt hofteskaden han slet med.

  Ifølge den østerrikske avisen Salzburg Nachrichten deltok nordmannen på hele onsdagens trening med Salzburg, og han meldes spilleklar til lørdagens seriemøte med Sturm Graz.

  Haaland topper toppscorerlisten i den østerrikske toppserien med elleve fulltreffere så langt denne sesongen.

  I neste uke kommer Napoli på besøk til Salzburg i det som blir en toppkamp i mesterligaens gruppe E.

  Fotball, A-landslaget menn
  Foto: Tom Hansen / Tom Hansen
 • Hovland slettet 36 år gammel rekord

  Viktor Hovland gikk første runde i PGA-turneringen i Jeju Island på 69 slag. Det var nordmannens 18. runde i touren på rad på 60-tallet, noe som er PGA-rekord. Før torsdagens turneringsstart i Sør-Korea hadde det norske golfesset spilt 17 runder på rad på PGA-touren på 60-tallet. Med sin 69-runde torsdag økte han rekken til 18, noe ingen andre spillere har klart siden statistikken ble offisiell i 1983.

  Før turneringen delte Hovland rekorden med amerikanske Bob Estes som hadde 17 runder på rad i 2001. Nå troner den norske 22-åringen alene øverst på listen.(NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Steve Helber / AP
 • Bokser død fire dager etter kamp

  Den 27 år gamle bokseren Patrick Day (til høyre på bildet) døde onsdag, fire dager etter at han ble slått ut i tiende runde i en kamp i Chicago.

  Den amerikanske bokseren ble lørdag kveld slått ut i tiende runde i en kamp mot den tidligere olympiske bokseren Charles Conwell i Wintrust Arena i Chicago. Slaget som sendte Day i kanvasen, var så hardt at han etterpå fikk konstatert hjerneskade.

  Day ble lagt i kunstig koma, men livet sto ikke til å redde. Etter fire dager døde bokseren på sykehus.

  I et følelsesladd brev skrev motstanderen Conwell (21) at han aldri mente at noe slikt skulle skje.

  – Alt jeg ville var å vinne. Hvis jeg kunne tatt det tilbake, ville jeg gjort det. Ingen fortjener noe slikt, sto det i brevet som er gjengitt av BBC. (NTB)

  Bokser Patrick Day, til høyre
  Foto: Frank Franklin II / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal