Vil stramme til overfor dopingsynderne

Svein Arne Hansen, president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA), ber om strengere straffer for dopingtatte idrettsutøvere og varsler gjennomgang av tidligere rekorder.

Svein Arne Hansen

VIL HA STRENGERE STRAFFER: Svein Arne Hansen, president i Det europeiske friidrettsforbundet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– En kulturell revolusjon er nødvendig for at friidretten skal klare å gjenoppbygge sitt rykte, sier Hansen onsdag.

Hansen har tidligere vært svært klar på at friidrettens omdømme er blitt svekket etter dopingavsløringene i russisk friidrett.

– Umulig å vende tilbake

I en uttalelse offentliggjort onsdag, kalt «Integrity in Athletics», lanserer Hansen nå flere forslag for å få bukt med jukset i idretten.

Det viktigste er strengere dopingstraffer.

Hansen mener fire års utestengelse for alvorlige dopinglovbrudd fortsatt ikke er nok, og sier til NRK at Det europeiske friidrettsforbundet vil undersøke muligheten for lengre utestengelser.

– Når man blir straffet for et alvorlig dopinglovbrudd bør det være nesten umulig for utøveren å vende tilbake som topputøver, sier Hansen.

– Jeg synes at man burde være ute «forever», det har jeg ment i mange år, men det er det vanskelig å gjennomføre på grunn av juridiske årsaker. Men det vi kommer til å gå inn for er åtte år. Da kommer de ikke tilbake til idretten, og vi vil heller ikke ha de tilbake.

– Vi kommer til å jobbe overfor Det internasjonale friidsrettsforbundet (IAAF) og spesielt WADA med å få forlengede straffer, sier han til NRK.

Vil se på rekorder

Presidenten varsler også at forbundet vil se nærmere på tidligere friidrettsrekorder satt i Europa, siden verken publikum eller forbund kan ha full tillit til resultatene de siste årene.

– Det vi kan forandre, hvis vi får tilslutning fra vår kongress, er de europeiske rekordene. Jeg tror det er så mange rekorder som er satt under påvirkning av juksemidler at det er på tide å kalle de historiske, sier Hansen, som nå avventer annen del av WADA-rapporten som legges frem i morgen. Denne gangen gjelder det Afrika-lekene.

– Det blir spennende å se hva som kommer der. Vi vet ingenting, sier han.

Russland er i dag utestengt fra all idrett etter at den første rapporten bestilt av WADA avslørte utbredt doping i landet.

I forrige uke ble også to russiske tjenestemenn og sønn av tidligere IAAF-president Lamine Diack utestengt på livstid for utpressing og bestikkelser.

Diack er i tillegg under etterforskning i Frankrike.

Les også: – IAAF fryktet for russiske utøveres liv

Siste nytt

 • Treningsnekt for fire Viken-klubbar

  Fire fotballklubbar i 2. divisjon i Viken fylke får ikkje trene normalt på grunn av regjeringa sin definisjon av toppidrett, skriv VG.

  Det gjeld Moss, Bærum, Asker og Eidsvold Turn. Dei fekk tysdag melding frå NFF om at dei kunne trene som normalt igjen, men fekk seinare kontrabeskjed.

  Grunnen er at 2. divisjon denne gongen ikkje er definert som toppidrett, slik dei var i fjor. Og då kan ikkje klubbar i Viken ha fellestreningar enno. Viken har korona-restriksjonar i kategori 5A.

  NFF har bedt regjeringa om ei avklaring.

  Eidsvold Turn
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Neymar: - Kjenner meg heime i PSG

  Neymar antydar at han vil forlenge kontrakten med Paris Saint-Germain. Det har lenge gått rykte om at han vil vekk frå klubben.

  Men etter at PSG slo ut Bayern München i kvartfinalen i meisterligaen, er han klar til å halde fram der han er.

  – Det er ikkje noko problem lenger. Eg kjenner meg gladare enn eg var før, og kjenner meg heime hos PSG, seier han til ESPN Brasil.

  Neymar
  Foto: Franck Fife / AFP
 • PSG tok seg videre etter nervedrama

  Tittelforsvarer Bayern München slo Paris Saint-Germain 1–0 på bortegress, men røk ut på bortemålsregelen i mesterligaens kvartfinale.

  Det skjedde i en ekstremt intens kamp. Begge lag bød TV-seerne på stor underholdning, og framfor alt PSG-stjernen Neymar var uheldig – og litt udyktig – som ikke satte ballen i nota.

  Like fullt tok PSG seg videre takket være 3-2-ledelsen fra første kamp i München

  I en den andre semifinalen mellom Chelsea og Porto endte det 0–1.

  Dermed er Chelsea klar for semifinale i mesterligaen etter at de vant det første oppgjøret 2–0. Bortelaget hadde flere sjanser under tirsdagens kamp, men greide ikke å score før Mehdi Taremi satt ballen inn tre minutter på overtid.

  France Soccer Champions League
  Foto: Francois Mori / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal