Hopp til innhold

Russland utestenges etter dopingrapport

Det russiske friidrettsforbundet blir utestengt fra all friidrett på ubestemt tid. Det avgjorde det internasjonale friidrettsforbundet fredag.

ATHLETICS-CORRUPTION/ File photo of then-newly elected President of International Association of Athletics Federations Coe listening to a question at a news conference in Beijing

BESTEMMER: Sebastian Coe er president i det internasjonale friidrettsforbundet.

Foto: JASON LEE / Reuters

Da WADAs sjokkrapport ble lagt frem mandag, varslet det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) at de ville vurdere å følge WADAs råd, nemlig å utestenge Russland fra all friidrett i 2016. Også under OL i Rio til sommeren.

Torsdag overleverte det russiske friidrettsforbundet (ARAF) sitt svar på anklagene.

Fredag hadde 24 styremedlemmer i IAAF en telefonkonferanse for å ta en avgjørelse. De ble enige om at Russland umiddelbart skal utestenges fra friidrett, opplyser IAAF i en pressemelding.

– Det tøffeste vi kan gjøre

Utestengelsen er på ubestemt tid.

– Dette er den tøffeste sanksjonen vi kan komme med på dette tidspunktet. Vi har diskutert og blitt enige om at hele systemet har sviktet utøverne. Ikke bare i Russland, men i hele verden, sier president Sebastian Coe.

– Dette har vært en skamfull oppvåkning, og vi er tydelig på at å jukse, uansett nivå, ikke vil bli tolerer, lyder det fra Coe i pressemeldingen.

Hansen: – Må gi tilfredsstillende svar

Svein Arne Hansen

STEMTE FOR: President i det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, mener avgjørelsen er riktig.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

22 av styremedlemmene stemte for utestengelse av Russland, mens bare én stemte mot.

Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet, var en av dem som stemte for.

– Nå må de rydde opp, ellers får de ikke være med i OL. De må gi oss et tilfredsstillende var innen styremøtet i IAAF i mars og bevise at de vil fortsette utover sommeren, sier han til NRK.

IAAF har aldri tidligere straffet en hel nasjon for å jukse.

Med mindre det russiske friidrettsforbundet godtar utestengelsen, vil de måtte forklare seg i en høring om rundt en måned. Det settes også ned en uavhengig granskning, ledet av den norske antidopingeksperten Rune Andersen.

Russiske utøverne ikke får stille på IAAF-arrangerte stevner, blant annet innendørs-VM i mars. Russland skulle egentlig arrangere VM i kappgang i mai og og junior-VM i friidrett i Kazan i juli, men disse er kansellert inntil videre

– Det er viktig for alle rene utøvere i verden at det statueres et eksempel. Vi kan ikke akseptere dette. Hvis vi ikke føler oss trygge på at de rydder opp, får de ikke komme inn igjen. Det er i hvert fall min mening, sier Hansen.

– Vil gjøre det som kreves

Vitalij Mutko

FORBEREDT: Russlands sportsminister Vitalij Mutko snakket om situasjonen da han møtte pressen i Moskva fredag.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Før avgjørelsen gjorde landets sportsminister Vitalij Mutko det klart at Russland vil gjøre hva som helst for å unngå utestengelse fra OL.

– Vi er klar til å samarbeide med IAAF slik at vår friidrett blir brakt opp til de normer som kreves av oss. Men la oss gjør det sammen. Vi er klare til å gjøre det som kreves, bedyrer han.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal