Alle satte rekord – sjefen krever mer

HAFJELL (NRK.no): Hele laget satte personlig rekord på 3000 meter baneløp, men bare Eldar Rønning (31) løper så fort som landslagstrener Trond Nystad krever.

Landslagsutøverne i langrenn er alt for dårlig til å løpe. Det er den nådeløse dommen fra landslagstrener Trond Nystad, han mener kun en av utøverne holder mål.
Reporter: Morten Stenberg, foto: Steinar Saltvik, redigering: Vegard B. Lien

SE VIDEO: Det gikk fort unna på langrennsløpernes 3000 meter-test.

– Blant de gode langrennsløperne for noen år siden, løp alle med respekt for seg selv 3000 meter på under ni blank. Det er et mål at alle på landslaget skal klare det, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK.no.

Lørdag arrangerte han derfor testløp for allroundlandslaget under samlinga på Lillehammer. Bare én løper levde opp til sjefens krav. Likevel er Nystad godt fornøyd.

– Det var dessverre ikke mange som kom under ni blank, men 8.34 var et veldig hederlig resultat av Eldar Rønning. Og alle satte personlig rekord. Målet til de andre er å få litt mer erfaring med å løpe på bane, de fleste har aldri gjort det, forteller Nystad.

Niklas Dyrhaug ble nummer to på 9.01, Tord Asle Gjerdalen ble klokket inn på 9.06, Sjur Røthe på 9.07 og Finn Hågen Krogh på 9.18.

– Martin Johnsrud Sundby og Petter Eliassen sto over på grunn av sykdom. De ville begge løpt under ni blank, hevder landslagstreneren.

Mer løping, mindre sykling

At landslagsgutta er blitt bedre løpere, er ingen tilfeldighet. Etter OL i Vancouver i 2010 erkjente de norske langrennsgutta at utholdenhetskapasiteten var for dårlig, og et av midlene for å øke kapasiteten var å løpe mer.

– Vi har økt fokus på løping, vi prøver å ha 30 timer løping i måneden, det er viktig for oss. Det er klart at jo mer vi løper, jo bedre blir vi til å løpe. Vi har ikke akkurat noe vakkert løpesteg, men vi bør komme oss under ni minutter bare på god, norsk skikapasitet.

– Hva går løpinga på bekostning av i treningsarbeidet?

– Vi føler ikke det går på bekostning av noe. Tidligere var det ganske populært å sykle en del, det har vi kuttet ut. Så det vi gjør nå er mest tradisjonell langrennstrening med variert løping, litt i myr, litt i bakke og litt flatt, og så er det mye rulleski og styrketrening. En veldig enkel resept, sier Trond Nystad.

Noe å smelle i bordet

Lagets desidert beste løper, Eldar Rønning, føler også at framgangen har vært merkbar. Og han legger ikke skjul på at betyr litt å ha en anstendig personlig rekord på 3000 meter.

– Det er godt å ha ei god tid å smelle i bordet når du er gammel og har lagt opp, gliser Rønning – som har vært med så lenge at han har opplevd løpekritikken fra gamle legender med Oddvar Brå i spissen.

– Jeg er ikke på Oddvars nivå ennå, men vi kan i alle fall sammenlikne oss med noen av landslagsguttene fra 90-tallet, og det er viktig, sier Rønning.

– Og tida blir jo bare bedre og bedre. Om ti år er den sikkert 20 sekunder bedre enn den egentlig var, og da hadde vi sikkert løpt tre timer i myra først også, så det blir artig å ta med seg, legger han til – og mer enn antyder at heller ikke de gamle legendene nødvendigvis var fullt så raske med piggsko som ryktene skal ha det til.

Mer trening i banken

For Eldar Rønning er 3000-meterrekorden først og fremst en formbekreftelse inn mot OL-sesongen.

– Formen er bedre enn den har vært før på denne tida, sier 31-åringen, som føler han får betalt for mange år med trening.

– Jeg har bedre tester enn da jeg var 25 år. Men så har jeg også satt mye trening i banken siden den gangen. Det går framover selv om man har plassert 30, konstaterer han.

Medalje-utopi i terreng-NM

Hvor god han er målt mot Norges beste løpere, får han svar på til helga. Da stiller han til start i NM i terrengløp. Å kopiere Oddvar Brås NM-gull i den øvelsen, har Rønning imidlertid ingen illusjoner om å klare.

– Det er utopisk å kjempe om medalje. Det blir veldig artig å måle seg mot dem som kan å springe, og få ei fantastisk hardøkt ved å prøve å henge på så lenge som mulig. Men det er klart at ei hard samling her på Lillehammer ikke er noen kjempeoppladning, erkjenner langrennslandslaget baneløpskonge.

Siste nytt

 • Salt Lake City får søke om OL

  Salt Lake City har fått grønt lys frå den amerikanske OL-komiteen til å søke om å vere vertskap for vinter-OL. Byen var vertsby for OL i 2002. Søknaden vil truleg gjelde 2030, men det er også ope for å søke om vinter-OL 2026.

 • Russland mot Frankrike i EM-finalen

  Storfavoritten Russland hadde få problemer med Romania i EM-semifinalen i kvinnehåndball fredag. Russerne vant 28-22. I finalen venter hjemmenasjonen Frankrike, som slo Nederland 27-21 i sin semifinale.

  Handball - Women's EHF Euro 2018 - Semi Final - Russia v Romania
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Kåret til Afrikas beste spiller

  Liverpool-profilen Mohamed Salah er for andre året på rad kåret til Afrikas beste fotballspiller av britiske BBC. 26-åringen slo Medhi Benatia, Kalidou Koulibaly, Thomas Partey og lagkamerat Sadio Mané i kampen om prisen.

  Foto: Francois Mori / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal