Hopp til innhold

Alle satte rekord – sjefen krever mer

HAFJELL (NRK.no): Hele laget satte personlig rekord på 3000 meter baneløp, men bare Eldar Rønning (31) løper så fort som landslagstrener Trond Nystad krever.

Landslagsutøverne i langrenn er alt for dårlig til å løpe. Det er den nådeløse dommen fra landslagstrener Trond Nystad, han mener kun en av utøverne holder mål.
Reporter: Morten Stenberg, foto: Steinar Saltvik, redigering: Vegard B. Lien

SE VIDEO: Det gikk fort unna på langrennsløpernes 3000 meter-test.

– Blant de gode langrennsløperne for noen år siden, løp alle med respekt for seg selv 3000 meter på under ni blank. Det er et mål at alle på landslaget skal klare det, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK.no.

Lørdag arrangerte han derfor testløp for allroundlandslaget under samlinga på Lillehammer. Bare én løper levde opp til sjefens krav. Likevel er Nystad godt fornøyd.

– Det var dessverre ikke mange som kom under ni blank, men 8.34 var et veldig hederlig resultat av Eldar Rønning. Og alle satte personlig rekord. Målet til de andre er å få litt mer erfaring med å løpe på bane, de fleste har aldri gjort det, forteller Nystad.

Niklas Dyrhaug ble nummer to på 9.01, Tord Asle Gjerdalen ble klokket inn på 9.06, Sjur Røthe på 9.07 og Finn Hågen Krogh på 9.18.

– Martin Johnsrud Sundby og Petter Eliassen sto over på grunn av sykdom. De ville begge løpt under ni blank, hevder landslagstreneren.

Mer løping, mindre sykling

At landslagsgutta er blitt bedre løpere, er ingen tilfeldighet. Etter OL i Vancouver i 2010 erkjente de norske langrennsgutta at utholdenhetskapasiteten var for dårlig, og et av midlene for å øke kapasiteten var å løpe mer.

– Vi har økt fokus på løping, vi prøver å ha 30 timer løping i måneden, det er viktig for oss. Det er klart at jo mer vi løper, jo bedre blir vi til å løpe. Vi har ikke akkurat noe vakkert løpesteg, men vi bør komme oss under ni minutter bare på god, norsk skikapasitet.

– Hva går løpinga på bekostning av i treningsarbeidet?

– Vi føler ikke det går på bekostning av noe. Tidligere var det ganske populært å sykle en del, det har vi kuttet ut. Så det vi gjør nå er mest tradisjonell langrennstrening med variert løping, litt i myr, litt i bakke og litt flatt, og så er det mye rulleski og styrketrening. En veldig enkel resept, sier Trond Nystad.

Noe å smelle i bordet

Lagets desidert beste løper, Eldar Rønning, føler også at framgangen har vært merkbar. Og han legger ikke skjul på at betyr litt å ha en anstendig personlig rekord på 3000 meter.

– Det er godt å ha ei god tid å smelle i bordet når du er gammel og har lagt opp, gliser Rønning – som har vært med så lenge at han har opplevd løpekritikken fra gamle legender med Oddvar Brå i spissen.

– Jeg er ikke på Oddvars nivå ennå, men vi kan i alle fall sammenlikne oss med noen av landslagsguttene fra 90-tallet, og det er viktig, sier Rønning.

– Og tida blir jo bare bedre og bedre. Om ti år er den sikkert 20 sekunder bedre enn den egentlig var, og da hadde vi sikkert løpt tre timer i myra først også, så det blir artig å ta med seg, legger han til – og mer enn antyder at heller ikke de gamle legendene nødvendigvis var fullt så raske med piggsko som ryktene skal ha det til.

Mer trening i banken

For Eldar Rønning er 3000-meterrekorden først og fremst en formbekreftelse inn mot OL-sesongen.

– Formen er bedre enn den har vært før på denne tida, sier 31-åringen, som føler han får betalt for mange år med trening.

– Jeg har bedre tester enn da jeg var 25 år. Men så har jeg også satt mye trening i banken siden den gangen. Det går framover selv om man har plassert 30, konstaterer han.

Medalje-utopi i terreng-NM

Hvor god han er målt mot Norges beste løpere, får han svar på til helga. Da stiller han til start i NM i terrengløp. Å kopiere Oddvar Brås NM-gull i den øvelsen, har Rønning imidlertid ingen illusjoner om å klare.

– Det er utopisk å kjempe om medalje. Det blir veldig artig å måle seg mot dem som kan å springe, og få ei fantastisk hardøkt ved å prøve å henge på så lenge som mulig. Men det er klart at ei hard samling her på Lillehammer ikke er noen kjempeoppladning, erkjenner langrennslandslaget baneløpskonge.

Siste nytt

 • Kessie og Christensen klare for Barcelona – fikk enorm utkjøpsklausul

  Midtbanespiller Franck Kessie og midtstopper Andreas Christensen slutter seg til Barcelona. De har skrevet under hver sin avtale fram til 2026.

  I kontraktene har Barcelona sikret seg en heftig utkjøpsklausul på 500 millioner euro. Det tilsvarer 5,1 milliarder kroner. Målet med en slik sum er å redusere risikoen for at spillerne blir kjøpt fri av en annen klubb.

  Kessie forlot nylig Milan og Serie A da kontrakten hans gikk ut. Ivorianeren har lenge vært koblet til Barcelona, og mandag ble han offisielt klar. Noen timer senere kom også nyheten om Christensen-signeringen.

  Kessie signerte proffkontrakt med Atalanta i Serie A i 2015 før han tok steget til Milan i 2017 på en leiekontrakt. Han ble permanent Milan-spiller i 2019 og noterte 223 kamper for klubben. Han vant i vår Serie A med Milano-klubben.

  Christensen kommer også til Barcelona på fri overgang. Dansken forlater Chelsea etter å ha vært under kontrakt med London-laget siden 2014.

  Barcelona
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • RBK sender protest på Henriksens røde kort

  Både Zlatko Tripic og Markus Henriksen ble utvist på overtid i søndagens 1-1-kamp mellom Viking og Rosenborg. RBK vil klage inn Henriksens røde kort.

  Det ble høydramatisk i tilleggstiden i Stavanger. Tripic ble først utvist for en stygg takling på Victor Jensen. Flere RBK-spillere reagerte på situasjonen, og Henriksen fikk selv marsjordre like etter for å ha dyttet til Tripic.

  – Vi kommer til å sende inn en protest, sier Rosenborg-trener Kjetil Rekdal til Adresseavisen mandag ettermiddag.

  En avgjørelse rundt hvorvidt Henriksen kan spille neste kamp, tas tirsdag. Han risikerer å miste kampen mot Jerv førstkommende søndag. (NTB)

  Viking - Rosenborg
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Wimbledon får millionbot – ankar

  Wimbledon-arrangørane ankar bota dei har fått frå WTA (det internasjonale tennisforbundet for kvinner) for å stenge ute deltakarar frå Russland og Belarus.

  Det britiske tennisforbundet får 750.000 dollar i bot, og arrangøren i Wimbledon 250.000 dollar, melder Daily Mail.

  Wimbledon-arrangørane, saman med arrangørane av oppvarmingsturneringane i Birmingham, Eastbourne og Nottingham, stengde ute spelarar frå dei to landa, til protestar frå dei internasjonale forbunda både for kvinner (WTA) og menn (ATP).

  Toppspelarar som Daniil Medvedev og Viktoryja Azarenka fekk derfor ikkje delta.

  WTA og ATP tok frå Wimbledon ranking-poeng på grunn av det.

  Men britisk tennis har sterk ryggdekning av den britiske regjeringa, som reagerer sterkt på bota.

  – Dei (arrangørane) skulle hatt honnør for det dei gjorde, ikkje bot, seier kulturminister Nadine Dorries.

  Det er enno ikkje kjent om ATP vil bøtlegge Wimbledon, men det er venta ein reaksjon derfrå også.

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste