Vil fjerne kultur fra tippemidlene

Støtten til kultur må fjernes fra spillemidlene til Norsk Tipping. Det mener president i Norges Ishockeyforbund, Ole-Jacob Libæk.

President i Norges Ishockeyforbund, Ole-Jacob Libæk
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Libæk mener økonomien i norsk idrett kun kan reddes på denne måten.

- Når det gjelder spillemidlene så må kultur og andre som får av de midlene bortsett fra idretten, de må dekkes over statsbudsjettet. Så må også idretten særlig på anleggssiden for å komme à jour, få direktemidler over statsbudsjettet i tillegg til spillemidlene, sier Ole Jacob Libæk til NRK.

- Det står ikke noe bedre til med idrettens anlegg, vedlikehold og drift enn det gjør med veier, skoler og helsevesen i Norge, sier han videre.

Deles ut mer enn tre milliarder

Spillemidlene er overskudd fra spillene til Norsk Tipping. I år deles mer enn 3,4 milliarder kroner mellom kultur, idrett og humanitære organisasjoner. O,5 prosent av overskuddet benyttes til arbeid mot spilleavhengighet. Resten fordeles etter nøkkelen nedenfor.

Dette er den nye fordelingsnøkkelen som gjelder fra 2009:

 • Kulturformål: 36,5 prosent
 • Idrettsformål: 45,5 prosent
 • Humanitære og samfunnsnyttige organisasjoner: 18 prosent


Det er Kultur- og kirkedepartementet som har ansvaret for fordelingen av spillemidlene.

Trond Giske

Trond Giske.

Foto: Holm,Morten / SCANPIX

Eneste mulighet

Ishockeypresidenten ser ikke noen annen mulighet for å løse utfordringen i idretten enn at idretten får alle spillemidlene.

- Det burde ikke være noe problem med dette, for det er nok med penger i Norge. Noen annen mulighet til å løse idrettens økonomiske problemer på i Norge, er det vanskelig å se, avslutter Libæk.

Får ikke støtte fra Giske

Kultur- og idrettsministerTrond Giske fnyser av forslaget.

- Jeg synes ikke at man behøver å sette kultur og idrett opp mot hverandre, sier han, og legger til:

- For den rødgrønne regjeringen vil det neste store skrittet være å sørge for en milliard kroner ekstra til idretten og frivilligheten i momskompensasjon. Det kan vi gjøre uten å ta fra kulturen, påpeker han.

Siste nytt

 • Ruuds overmann tapte finalen

  Borna Coric, som slo Casper Ruud i fredagens kvartfinale, måtte se seg slått av Daniil Medvedev i finalen i ATP-turneringen i St. Petersburg. Kroaten, som er nummer 15 på ATP-rankingen, nedkjempet Ruud i tre sett etter å ha tapt det første. Søndag kom han til kort mot den russiske hjemmefavoritten og verdensfireren Medvedev, som noterte sin sjette turneringsseier i karrieren med 6-3, 6-1.

  Russia Tennis Open
  Foto: Elena Ignatyeva / AP
 • Neymars søte hemn

  Fleire gonger i andre omgang kasta Lyon-publikummet flasker og andre gjenstandar mot PSGs superstjerne Neymar ved hjørneflagget. Vaktene prøvde å verne brasilianaren, og speakeren måtte be publikum om å slutte.

  Men det var Neymar og PSG som lo sist og best. Tre minutter før full tid sette han inn sigersmålet, og PSG vann 1-0 og trygga tabelleiinga.

  Neymar
  Foto: Emmanuel Foudrot / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal