Hopp til innhold

Norsk Eliteserie har blitt «gratisligaen»

Norsk fotball sliter med økonomien, og det gjenspeiler seg i overgangsvinduet der det nesten ikke brukes penger. Norske spillerkjøp har gått fra topp til bunn på få år.

André Hansen

André Hansen gikk gratis fra Odd til Rosenborg før 2015-sesongen.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

Lån, bosman-spillere og prøvespill. Det er det som kjennetegner overgangsvinduet 2015 i norske eliteserie.

Tall som NRK har hentet inn, viser en dramatisk nedgang i spillerkjøp denne sesongen. I 2013 ble det kjøpt spillere for over 70 millioner norske kroner. I 2014 var tallet nesten halvert.

Så langt i år er det bare blitt brukt rundt 10 millioner.

En av klubbene som nesten ikke har brukt penger i år, er Rosenborg. Norges mest kjøpesterke klubb gjennom de siste 20 årene.

– Vi har hatt for høye kostnader i forhold til inntektene. Vi må se etter rimeligere spillere enn det vi har gjort tidligere. Det har vært hverdagen vår de siste årene, sier assistenttrener i klubben, Erik Hoftun.

– Må drive mer edruelig

Lise Klaveness

Lise Klaveness er NRKs fotballekspert.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

NRKs fotballekspert Lise Klaveness tror at enkelte av klubbene kanskje har drevet over evne og brukt mer penger enn hva de har hatt tilgjengelig.

– Man ser både Strømsgodset og Odd som har litt mindre budsjett og har mange spillere fra egen stall. Det har vært flott å se at de har lyktes, og det tror jeg er en konsekvens av at de må drive mer edruelig, heller enn at de ønsket det, forteller Klaveness.

LES: Eliteserieklubbene har kuttet 32 årsverk det siste året

Fra 10 millioner til 0

BKs Anthony Annan (t.v.) og Stabæks Pontus Farnerud (t.h.)

Anthony Annan kostet 10 millioner kroner da han kom fra Start til Rosenborg.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Rosenborg har i mange år kjøpt dyre spillere til klubben. Anthony Annan kostet 10 millioner, John Chibuike kostet 9 millioner, Tariq Elyonoussi kostet 8 millioner kroner og lista er lengre. Den tiden er over.

– Det er viktig for oss å ha kontroll på økonomien. Vi har hatt minustall, og er nødt til å komme i balanse. Det å kutte i lønninger og kostnader av spillere er en del av strategien. Vi må akseptere at det er sånn, sier Hoftun.

Og det er ikke bare i Rosenborg. I hele Eliteserien sliter klubbene med dårlig økonomi.

– De siste årene har det stort sett vært snakk om kutt i kostnader overalt. Slik er realiteten, sier assistenttreneren.

LES: Ingebrigtsen: – Vi har en ledig plass

Ønsker utviklingen velkommen

Klaveness både håper og tror at klubbene bruker flere av de unge spillerne som kommer opp i klubbene. Hun trekker frem årtusenskiftet som en periode hvor klubbene i Eliteserien kjøpte veldig mange spillere, uten å få resultater for det. Kjøpsfesten på tidlig 2000-tall gjorde også at færre og færre lokale spillere ble brukt.

– Det er en dramatisk reduksjon som jeg i utgangspunktet ønsker velkommen. Ikke det at å kjøpe spillere nødvendigvis er noe negativ. Vi hadde veldig gode år på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-året som kanskje gjorde at vi kom litt for langt bort i fra den lokale forankringen Tippeligaen bør ha. Det er langt frem til Premier League, og da bør vi prioritere den lokale forankringen, sier Klaveness.

Les: Brann har sluppet til tolv tenåringer på to år

Satser på ungdommmen

erik

Erik Hoftun har i mange år jobbet med overganger. Han ser det er mindre penger i norsk fotball.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Når pengene ikke lenger strekker til, må man tenke nytt. Også i Rosenborg.

– Inn mot årets sesong har vi en bra lik stall som i fjor. Vi trenger kontinuitet i spillergruppa, så for vår del har det vært positivt. På lengre sikt betyr det at vi må bli enda dyktigere til å få fram egne unge spillere og slippe de til, forteller Hoftun.

Rosenborg har opprettet et eget ungdomsakademi, kalt Salmar-akademiet. Det er her de nye talentene skal komme fra.

– Det er kjempeviktig for oss å gjøre en god jobb med de yngre spillerne. De siste fem-seks årene har vi hver sesong fått opp en spiller som har spilt en viktig rolle på A-laget. Vi kan få opp flere og vi har tro på at vi kan få til det.

Sæther

I fjor ble John Hou Sæter tidenes yngste RBK-spiller i toppdivisjonen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Blant disse spillerne finner vi Jonas Svensson, Ole Kristian Selnæs, Fredrik Midtsjø og det nyeste tilskuddet John Hou Sæter.

LES: Rosenborg har kuttet nesten 100 millioner kroner siden 2009

Klubbene må investere i talentutvikling

Klaveness kom i 2012 med kraftig skyts mot talentutviklingen i Norges Fotballforbund. Hun mente blant annet at spillerutviklingen er blitt inspirert av «Drillo»s suksess med kynisk kontringsfotball, og dermed at NFF ikke har latt talenter utvikle tekniske og «unorske» ferdigheter.

Klaveness tror derimot at talentutviklingen er blitt bedre nå.

– Vi ser at flere og flere talenter får prøve seg i Eliteserien, noe som selvfølgelig er bra. Tidligere var det ikke uvanlig at veien opp til a-laget var for lang vei for egne talenter. Mange ga seg kanskje, og mistet motivasjonen.

– Både på herre og damesiden har vi nå unge talenter som kommer opp. Flere av dem holder godt internasjonalt nivå, og det er stund siden sist, sier Klaveness.

Det gleder Klaveness at flere av klubbene i Eliteserien nå ser ut til å tenke mer langsiktig.

– Vi ser at det i løpet av de siste årene nesten har eksplodert med lokale spillere i Eliteserien. Det er fint å se at klubbene må investere i talentutvikling. Det gir mer langsiktig tenkning på toppen, og jeg synes kanskje at klubbene tidligere har levd av litt for kortsiktig tenkning. Det finnes flere eksempler på at selv om man kjøpte dyre spillere, ga det ikke nødvendigvis noe bedre resultater, sier Klaveness.

LES: Scheie: – Dette er tidenes norske overganger

Trondsen en av de største i år

Anders Trondsen

Anders Trondsen hadde sin første trening med Sarpsborg 08 tidligere denne uken.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

For overgangsvinduet i 2015 er Anders Trondsen en av de største overgangene. Det spekuleres i at overgangssummen for Trondsen, som gikk fra Stabæk til Sarpsborg 08, er på rundt 1.9 millioner kroner.

– Vi har valgt å ikke gå ut med summen, men det er ingen tvil om at det er en betydelig kjøpesum for Sarpsborg. Jeg ser at det har blitt spekulert i noen summer, men de er i hvert fall for høye, sa sportssjef i Sarpsborg 08 Thomas Berntsen til NRK tidligere denne uken.

– Er det slutt på tiden der norske klubber kunne kjøpe spillere til 10 millioner?

– Vi er langt unna det akkurat nå, men vi ønsker å bli så god at vi spiller i Europa igjen. Da kan ting se annerledes ut, sier Erik Hoftun i Rosenborg.

LES: Eliteserieklubbene nøler med å selge til hverandre