Hopp til innhold

FIS: Vikersund kommer til å være størst i minst 10 år

Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil ha flere store hoppbakker i andre land før de tillater Planica å bygge en ny 300-metersbakke.

Walter Hofer

Hoppsjef i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Walter Hofer (innfelt) tror det ikke kommer en ny monsterbakke i Planica med det første.

Drømmen om Vikersundbakken som verdens største hoppbakke ble realisert takket være en regelendring FIS gjorde i sommer (se faktaboks). Endringen gjelder maksimumskravet til bakkestørrelse.

FIS' rennsjef for hopp, Walter Hofer, sier til NRK.no at maksimumskravet ikke kommer til å økes igjen på lang tid.

– Jeg tror ikke reglene endres på minst ti år, sier Walter Hofer til NRK.

Det betyr at Planica og andre hoppbakker som ønsker å bli større enn Vikersund, må vente - selv om tegningene er klare. Vikersundbakken fyller nemlig dagens maksimumskrav.

  • Hvor stor mener du en hoppbakke kan være før det blir farlig? Diskutér nederst i saken!

– Det var kun Planica som oppfylte de forrige maksimumskravene i løpet av de 19 årene de var gjeldende. Nå er det kun Vikersund som fyller de nye kravene. Det er intet poeng å øke bakkestørrelsen når flertallet av dagens bakker ikke en gang fyller de gjeldende kravene, sier Hofer.

Mye motstand

En eventuell ny regelendring må skje på den internasjonale FIS-konferansen som arrangeres annen hvert år. Der stemmer representanter fra hvert medlemsland over nye regelforslag.

Styreleder i Vikersund Skiflyving, Halvor Hartz, var til stede på deler av sommerens konferanse. Skipresident Sverre Seeberg representerte Norge, men ifølge Hartz var det knallhard tautrekking om den nye regelendringen.

– Blant mange av representantene var det liten vilje til å øke maksimalgrensen. De mente endringen var for stor, sier Hartz.

Det faktum at det er 19 år siden sist regelendring mener Vikersund-klanen viser at de kan sole seg i glansen av verdens største hoppbakke i mange, mange år fremover.

– Bakkekonstruktørene kan tegne så store bakker de vil, men bakkene kan ikke bygges før FIS godkjenner bakkemålene, poengterer Halvor Hartz.

300 meter

Under åpningen av Vikersundbakken onsdag røpet bakkekonstruktørene Janez og Sebastjan Gorišek, som har konstruert den nye bakken i Vikersund, at de allerede har planene klare for en ny monsterbakke i slovenske Planica.

(Saken fortsetter under bildet.)

Janez og Sebastjan Gorišek

Janez Gorišek (t.v.) og sønnen Sebastjan har allerede tegnet en 300-metersbakke i Planica.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Drømmen er å bygge en hoppbakke i Planica der man kan hoppe 300 meter. Vi har allerede laget tegningene, sier Janez til NRK.

Han har konstruert over 100 hoppbakker, blant annet blant annet ti tidligere versjoner av bakken i Planica, men uansett hvor gode hans nye tegninger er kan han ikke gjøre noe før FIS tillater større bakkemål.

Hvor stor mener du en hoppbakke kan være før det blir farlig? Diskutér her

Siste nytt

  • Gulliksen usikker før den svenske cupfinalen

    Tobias Gulliksen måtte stå over Djurgårdens 1-0-seier over Gais grunnet en skade i kneet søndag kveld. Dermed står cupfinalen i fare for nordmannen.

    – Det har litt bedre, men vi får se. Kneet er hovent, så vi sjekker i morgen, sa han til Aftonbladet.

    Gulliksen var ikke med i kamptroppen etter at han pådro seg en skade. Allerede er det duket for cupfinale mot Erik Botheims Malmö.

    Europa conference leauge 2023/2024 : Bodø/Glimt - Ajax (1-2 e.e.o.)
    Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

    Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

    Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

    Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

    Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

    Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

    Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

    Kristian Thorstvedt
    Foto: AP
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

    Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

    Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

    Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

    Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

    Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

    Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

    Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

    Hugo Vetlesen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal