– Dette er starten på ny hopphistorie

De to erfarne bakkekonstruktørene av Vikersundbakken har også tegnet skiflygingsbakkene i Plancia, Kulm og Oberstdorf. De er ikke i tvil: Vikersundbakken er et utstillingsvindu for resten av hoppverdenen.

Janez og Sebastjan Gorišek

Far og sønn Gorišek med sertifikatet for Vikersundbakken i hendene. De to erfarne hoppbakkekonstruktørene har konstruert over 100 hoppbakker.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Det er omtrent fem år siden ingeniør og tidligere skihopper Janez Gorišek startet på de første tegningene over Vikersundbakken sammen med sønnen Sebastjan. De er henrykte over det endelige resultatet.

- Bakken er bygd perfekt inn i terrenget. Terrenget beskytter bakken ypperlig mot vind, det er slik hoppbakker må bygges i fremtiden. Vikersundbakken er rett og slett starten på et nytt kapittel i internasjonal hopphistorie, sier Janez.

Erfaring

Janez Gorišek vet hva han snakker om. 77-åringen har tegnet alle de store skiflygingsbakkene i verden, bant annet Planica, Oberstdorf og Kulm. Nå håper han juryen under helgens verdenscuprenn i Vikersund gir hopperne så stor fart at vi får se en ny verdensrekord.

- Jeg vet man kan hoppe veldig langt i denne bakken. Dersom juryen gir stor nok fart og hopperne gjør jobben sin, kommer vi til å få se hopp på minst 240 meter, tror mannen som har tegnet verdens største hoppbakke.

Video Vegard Swendsen var første hopper i Vikersund

Vegard Swensen var første hopper i Vikersund.

- Ingen begrensninger

Under åpningsrennet onsdag tangerte Jon Aaraas fra Kollenhopp bakkerekorden på 219 meter - og han landet langt oppe i unnarennet. Nest lengstemann i åpningsrennet, Andreas Vilberg med 217 meter, tror verdensrekorden ryker når verdenseliten inntar monsterbakken til helgen.

- Jeg ser ingen begrensninger i denne bakken. I helgen kan det fort bli en ny verdensrekord, sier Vilberg.

Flere av hopperne som kastet seg utfor bakken onsdag mener det er mulig å hoppe opp mot 240 meter.

- Bakken er omtrent perfekt slik jeg opplevde den, sier førstemann utfor Vegard Swensen.

- 240 meter er mulig, samstemmer Torgeir Anzjøen som var 6. mann utfor Vikersundbakken.

Til fredag får vi de første svarene når verdens beste hoppere, inntar verdens største hoppbakke.

Sportsnyheter

Siste nytt

 • Hopperne intensiverer koronatestingen etter to smittetilfeller

  Ifølge landslagssjef Clas Brede Bråthen vil de OL-uttatte hopperne testes mer enn tilfellet har vært tidligere. Nye tilfeller skal oppdages tidligst mulig.

  – Testingen er blitt intensivert etter hvert som smitten har økt. Det har vært hyppig testing fram til nå, og det blir ikke mindre. Det kan hende vi tester mer enn vi har gjort. Vi ønsker å gjøre de beste grepene vi kan for å komme gjennom dette, sa Bråthen til NTB etter NM i Holmenkollen tirsdag.

  OL-uttatte Daniel-André Tande testet i likhet med Fredrik Villumstad positivt for korona, og helgens verdenscupvinner Marius Lindvik valgte å stå over NM for å være på den sikre siden. (NTB)

 • NHL slutter å teste spillere uten symptomer

  Ishockeyligaen NHL kommer etter allstarpausen tidlig i februar til å slutte å koronateste vaksinerte spillere og ansatte som ikke har symptomer på covid.

  Unntaket er om test kreves ved kryssing av grensen mellom USA og Canada.

  Ligaen og spillerforeningen offentliggjorde endringene i koronaprotokollen tirsdag.

  Man kommer til å fortsette med isolasjonsreglene som sier at smittede spillere kan teste seg ut etter fem dager. Før 29. desember innebar positiv koronaprøve isolasjon i minst ti dager, men ifølge NHL ser den kortere perioden ut til å fungere, og smitten er på vei ned.

  NHL: Minnesota Wild at Boston Bruins
  Foto: Brian Fluharty / Reuters
 • Stöckl fortsatt i kontraktsforhandlinger

  Landslagstrener Alexander Stöckl er ønsket i fire nye år som trener for de norske hopperne, men fortsatt er ingenting spikret.

  – Vi er i dialog om ny kontakt, men vi har ikke kommet helt i mål ennå, sa Stöckl til NTB tirsdag kveld.

  Stöckls kontrakt går ut i mai. Etter hoppbråket i fjor høst ymtet han frampå om at han ikke ville fornye kontrakten hvis ikke Clas Brede Bråthen ble med videre. (NTB)

  Hoppuka 2021-2022
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal