Hopp til innhold

Strandberg snakker ut – ber folk tenke seg om: – Har ikke peiling på hva som foregår

En tung sesong endte med nedrykk for Vålerenga. Kaptein Stefan Strandberg forteller om et tøft år og et vondt døgn, samtidig som han kommer med en oppfordring.

Eliteserien i fotball 2023: Sandefjord - Vålerenga (1-2)

SNAKKER UT: Stefan Strandberg har brutt stillheten og snakket ut om den tøffe 2023-sesongen.

Foto: Trond R. Teigen / NTB

– Det folk glemmer litt er at vi utenfor de hvite strekene er mennesker som alle andre. Da har det vært et valg jeg har tatt sammen med flere for å kunne gjøre jobben min best mulig og for å ta vare på de jeg er glad i. Folk har ikke peiling på hva som foregår privat eller hva jeg har gått gjennom det året her. Det er ingen som har greie på det, og jeg er ikke klar for å sitte og snakke om alle ting. En dag er jeg kanskje det, men det er ikke sånn at alle har rett til å vite alt hele veien, sier Stefan Strandberg.

– Man har private ting, både helsemessig og på privaten, som man har lov til å holde for seg selv. Jeg kommer aldri til å bøye meg for en sosiale medier-agenda eller mediepress, legger han til.

I en nesten tolv minutter lang video publisert på Vålerengas egne nettsider mandag kveld åpner Strandberg opp, og forteller om kritikken han har fått og nedrykket han nettopp har vært med på.

– Tøft. Det er vanskelig å sette ord på egentlig. Det har vært en lang natt. Jeg kastet opp sikkert 15 ganger. Om det var på grunn av situasjonen eller kroppen eller hva det vet jeg ikke. Men det var en tøff natt, som det sikkert har vært for alle som er glad i Vålerenga.

Vålerenga-kapteinen ble spurt om hvordan han har det, og landslagsstopperen, som har vært i hardt vær det siste døgnet, forteller om en «jævlig situasjon og følelse».

– Man synes synd på seg selv og alle som er glade i Vålerenga. Man sitter alle i samme båt og det er en forferdelig følelse.

Eliteserien i fotball 2023: Lillestrøm - Vålerenga (2-0)

FÅTT MYE KRITIKK: Stefan Strandberg.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Skal bli kjent med sønnen

Strandberg har blant annet fått mye kritikk for å være Vålerenga-kaptein, men ikke stille i intervju. Når det har vært landslagssamlinger har også hans tilstedeværelse i den norske troppen blitt satt spørsmålstegn ved.

– Det har vært ekstremt mye kjør på meg siden jeg kom tilbake. Jeg har til tider følt at det har vært litt for mye «Strandberg FC» enn Vålerenga. Og det er ikke sånn det er, Vålerenga er mye større enn meg. Jeg er bare en bitte liten del av det. Så jeg synes det har vært vanskelig å kunne fokusere nok og bidra på best mulig måte når det har vært det hardeste kjøret.

Strandberg har ikke ønsket å snakke med pressen siden bortetapet mot Sarpsborg 08 i starten av november.

Stefan Strandberg og Vålerenga rykket ned for første gang på 23 år. Etter nederlaget nektet Vålerenga-kapteinen å prate med pressen.

Stefan Strandberg og Vålerenga rykket ned for første gang på 23 år. Etter nederlaget nektet Vålerenga-kapteinen å prate med pressen.

Om veien videre sier Strandberg:

– I dag er det tøft å sitte og analysere for mye. Men det er klart det må gjøres en grundig prosess for hva hele klubben har levert: Helt fra toppen til oss ute på banen og alle andre i klubben. Jeg tar mitt ansvar og det må alle gjøre for at vi havnet i den posisjonen vi er i. Så må det gjøres en grundig jobb, og når vi møtes igjen i januar må vi som fotballspillere gjøre omtrent det eneste vi kan gjøre, og det er å jobbe hardt, sier Vålerenga-kapteinen.

– Men jeg er helt sikker på at Vålerenga skal komme tilbake igjen. De hører hjemme på et helt annet sted enn de er nå, og det må vi ta ansvar for. Så må vi jobbe hardt, for det er ingen «quick fix».

Frem til det skal han bruke tid med sin nyfødte sønn, som han nesten ikke har sett de siste ukene.

– Samboeren min har tatt alt siden den forrige landslagssamlingen. Jeg har ikke vært til stede på hjemmebane, for jeg har brukt all min energi og krefter på Vålerenga. Så nå skal jeg bruke litt tid med ham og prøve å bli kjent med ham sånn som hun har. Å lære alle de små tegnene hans. Så må man prøve å koble av, men det kommer til å bli noen tøffe uker, sier Strandberg og understreker:

– Fotballen er med oss hele tiden, når det går bra og dårlig. En ting som det her setter seg i sjela. Det blir en tøffere ferie enn noen gang.

Vålerenga depper etter nedrykket mot Kristiansund

Vålerenga-kapteinen nektet å snakke etter nedrykket: – Skuffende

– Kvelden var grusom

Det hele så rosenrødt ut da Vålerenga vant 2–0 borte mot Kristiansund på onsdag, men søndag var det Kristiansund som var best. 2–0 etter ordinær tid og seier i straffesparkkonkurransen gjør at de spiller i Eliteserien i 2024.

For Vålerenga blir det spill på nest øverste nivå, for første gang på 23 år.

– Kvelden var grusom og natten var så å si uten søvn. Det har ikke vært noen kjekk natt i det hele tatt, sier styreleder i Vålerenga Fotball Elite, Tuva Ørbeck Sørheim, til NRK.

– Verre mareritt opplever du ikke innen jobb og idretten enn hva vi gjorde i går. Det var det ultimate. Brutalt, det er ikke noe å legge skjul på det. Fryktelig, sier sportssjef Joacim Jonsson.

Vålerenga holder pressetreff etter ansettelsen av Geir Bakke

SOV IKKE: Sportssjef Joacim Jonsson.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Nattesøvnen da?

– Null.

På spørsmål hva han har tenkt på gjennom natten, svarer Jonsson «alt».

– Først klyper man seg i armen og tenker: «Har det skjedd?». Men det må man slutte å gjøre, for det har skjedd, så da er det bare å møte det, stå rakrygget i det og se folk i øynene. Det er ingen andre muligheter. Begynner man å flakke med blikket, da er det over.

15–20 millioner mindre

Vålerenga informerte tidligere mandag at spillere og trenere tar et lønnskutt på 20–25 prosent. Ifølge Sørheim er det noe som lå i kontraktene fra før.

Samtidig forteller både hun og Jonsson at de gjennom høsten har jobbet med to ulike budsjettet, basert på hvordan det hele skulle gå for Vålerenga.

Når det nå blir nest øverste nivå, estimerer Sørheim at det betyr en «dramatisk forverring på 15–20 millioner» kroner i budsjettet for 2024. Tirsdag er det styremøte i Vålerenga, hvor budsjettet for 2024 skal behandles.

– Vi har en del inntekter som uteblir, vi har noe lønnskutt som ligger i kontraktene. Vi må se hva vi blir stående igjen med og hva vi skal jobbe hardt mot. Vi må gjøre noen endringer i spillerstallen, men akkurat hva det er, det er helt prematurt å snakke om nå, sier hun.

Se høydepunktene fra søndagens dramatiske kamp her:

Vil beholde stjernespiss

Jonsson er tydelig på at de nok allerede må ta grep i januar rundt spillerlogistikken.

Samtidig er han også klar på at Vålerenga skal ha et slagkraftig lag neste sesong, med et klart mål om å rykke opp.

En av dem som Vålerenga ønsker å ha med videre er spissen Andrej Ilic. 23-åringen har scoret elleve mål på 16 kamper siden han kom inn for å erstatte Seedy Jatta i sommer.

– Vi ønsker å beholde mest mulig og vi ønsker å beholde Ilic også med tanke på å være mest mulig slagkraftig.

– Hvor realistisk er det?

– Det er vanskelig å si. Per nå er det ingen tilbud som ligger på bordet og det er heller ingen konkret interesse rundt ham. Han går ikke på billigsalg. Da skal vi ha betalt som om vi var i Eliteserien.

Andrej Ilic

ØNSKET MED VIDERE: Andrej Ilic.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sørheim: Hadde lang prat med Trøim

I administrasjonen ser det foreløpig ikke ut til å bli noen kutt.

Nå fokuserer Sørheim på hvordan klubben kan samle kraft, håp og optimisme foran 2024.

– Jeg tror det er veldig viktig at vi tar alle de motstanderne vi møter på det største alvor. Vi så i går at KBK var et godt lag. Vi skal ikke tro at vi kan seile gjennom Obos. Vi må være skjerpet, men vi skal klare det, sier hun.

Påtroppende daglig leder, Svein Graff, supplerer:

– Jeg tror vi skal erkjenne at det å rykke opp er en kjempevanskelig øvelse. Det er knalltøft. Vi er en klubb som alle vil elske å slå i Obos-ligaen. Det blir cupfinaler hver uke. Det er fryktelig mye vanskeligere å klare et opprykk i praksis, enn å bare snakke om det, sier han.

Sørheim forteller at de har fått flere støtteerklæringer fra sponsorer. Ingen har så langt varslet at de ikke vil være med videre, ifølge styrelederen.

Også Tor Olav Trøim blir etter alle solemerker med videre, opplyser Sørheim. Trøim er styremedlem i Vålerenga Fotball AS og eneeier av Magni Sports, som igjen er eneeier av Vålerenga Fotball AS.

Vålerenga-Manchester United (0-3)

RIK ONKEL: Tor Olav Trøim (venstre). Her fra en treningskamp mellom Vålerenga og Manchester United i 2017.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Det er selskap som eier de kommersielle rettighetene til Vålerenga, og et selskap hvor Trøim har bidratt med flerfoldige millioner de siste årene.

– Jeg hadde en lang prat med ham i går kveld. Vi var selvfølgelig veldig lei oss begge to og skuffet. Samtidig som vi snakket om tiden fremover og han sa at han var enda mer Vålerenga i går enn for to dager siden. Så han er med klubben videre.

– Og er villig til å spytte inn det som trengs?

– Ja, det var absolutt det inntrykket jeg fikk.

null
Spiller nå
Skandalescener i VM: – Oi! Det er kjempefarlig! 00:47
Neste

Siste nytt

 • Ventura nær seier - tapte etter omspill

  Kristoffer Ventura kjemper for å komme seg tilbake på PGA-touren og leverte et toppresultat på Korn Ferry-touren, nivået under PGA-touren i helgen.

  Ventura gikk ut i lederball søndag og etter en runde to slag under par, endte det hele med et omspill om seieren for nordmannen i Argentina Open

  Der gjorde både han og amerikanske Mason Andersen birdie på første omspillshull. På andre forsøk ble det igjen birdie for Anderson, mens Ventura måtte nøye seg med par. Dermed endte nordmannen på annenplass, noe som sender han opp på tiendeplass på poenglista. De 25 beste ved sesongslutt får plass på PGA-touren.

  Kristoffer Ventura
  Foto: Reuters
 • Henrik Kristoffersen på slalåmpallen i Aspen

  Henrik Kristoffersen kjørte ned til 3.-plass i søndagens slalåmrenn i Aspen.

  Romerikingen inntok dermed verdenscuppallen for 86. gang i karrieren. 52 av dem har kommet i slalåm.

  Kristoffersen endte 1,17 sekunder bak vinneren Loïc Meillard. Han var også nummer tre etter første omgang og hadde 1,07 sekunder opp til Clément Noël.

  I pallkampen var også Alexander Steen Olsen en aktør. Kjelsås-gutten lå rett bak Kristoffersen med fire hundredeler før finalen, men passiv kjøring i andreomgangen tok ham ned ni hakk på resultatlista.

  Timon Haugan kjørte seg opp fra 18.- til 6.-plass i snøværet i Colorado, mens Sebastian Foss-Solevåg ble nummer 20.

  Atle Lie McGrath, Halvor Hilde Gunnleiksrud og Theodor Brækken kjørte alle ut i første omgang.

  Den skjebnen var det mange som led. Hele 26 alpinister kom aldri til mål, og det bidro til å gi Foss-Solevåg en omgang til. (NTB)

  ofcwzkn9cc8
  Foto: AP
 • Nordås før VM-finalen: – Det blir et helsikes kaos

  Narve Gilje Nordås tror det blir et bikkjeslagsmål om medaljene på 1500 meter i VM innendørs i Glasgow.

  Søndag formiddag gikk NRK på Narve Gilje Nordås og Gjert Ingebrigtsen langs elven Clyde, der de gjorde siste finpuss før kveldens VM-finale på 1500 meter.

  – Det blir jo et helsikes kaos, sier Nordås, som er den best rangerte løperen på 1500 meter i VM-finalen, til NRK.

  Opprinnelig skulle det være tolv løpere i finalen. I tillegg fikk to øvrige utøvere plass i finalen etter fall i forsøket. Totalt dermed 14 løpere.

  Til sammenligning var det bare syv løpere i forsøksheatet til Nordås.

  – Selv til å være utendørs så er det forbanna mye folk, så når du skal fordele det på en innendørsbane, så tror jeg det blir folk som faller. Jeg må bare satse på at jeg ikke blir en av dem. Hvis jeg holder meg på beina, så tror jeg det kan bli bra.

  NRKs friidrettsekspert håper det blir satt fart fra start.

  – Det er litt for mange til at det er helt bra, men vi får tro at det går bra og at noen tar ansvar for å springe raskt fra start, sier Vebjørn Rodal.

  Finalen ser du 22.30 på NRK1 og i NRK TV.

  Narve Gilje Nordås
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal